Petlemma delegatsioon nautis Valge Daami aega ja Haapsalu pitsi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 17

Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula05Petlemma delegatsiooni liikmed Haapsalu pitsi imetlemas. Foto: Arvo Tarmula

Kolmapäeval saabus Haapsallu sõpruslinna Petlemma delegatsioon, et saada osa Haapsalu suurtest pidustustest – Valge Daami ajast ning tutvuda linnajuhtimise ja Haapsalu Neuroloogilist Rehabilitatsioonikeskusega.

Petlemma aselinnapea Issam Juha ütles Lääne Elule, et on nii Haapsalus kui ka Eestis esimest korda ja on vaimustatud. „Ma tahtsin juba varem siia tulla, sest Haapsalu linnavalitsuse delegatsioon käis meil külas jõulude ajal ja me nautisime väga seda koos oldud aega,“ ütles Juha.

Lisaks keskaegsele linnusele avaldas eile Valge Daami festivali väisanud Petlemma aselinnapeale väga muljet see, et Haapsalu on nii roheline ja vaikne linn. „Ja Haapsalu inimesed on väga külalislahked ja sõbralikud. Meid võeti nii hästi vastu, et tunneme end nagu kodus, Petlemmas.“

Lisaks linna ilule ja sõbralikkusele jagus tal ohtralt kiidusõnu Haapsalu Neuroloogilise Rehabilitatsioonikeskuse kohta. „See oli meie jaoks väga huvitav külaskäik. Tegemist on väga kõrgel tasemel keskusega, kus töötavad spetsialistid, kel on inimeste ravimiseks väga innovatiivsed ideed ja võtted. Ma unistan, et ka meil Petlemmas oleks sellise keskus,“ rääkis Juha.

Praegu on seal rehabilitatsioonikeskus küll olemas, kuid Juha märkis, et see jääb oma arengult ja võimalustelt siinsele veel kõvasti alla. „Meie oma on üsna tagasihoidlik nii varustuse kui ka võimaluste poolest.“ Petlemma aselinnapea avaldas lootust, et ühel päeval jõuab ka nende keskus samale tasemele.

Pärast vestlust Lääne Eluga, mis toimus Haapsalu Pitsikeskuses, kus Petlemma delegatsioonile tutvustati Haapsalu pitsi ja käsitöö traditsioone ning demonstreeriti, millise elegantse kergusega õrn Haapsalu sall läbi sõrmuse tõmmatakse, suundusid külalised lõbureisil aurulaevaga Kallis Mari. „Ma pole mitte kunagi varem aurupaadiga sõitnud. Ootan seda elamust suure põnevusega!“ naeris Juha.

Otse loomulikult kuulub delegatsiooni kultuurikavasse ka Valge Daami legendist rääkiv lavastus „Südamega läbi müüri“.

Delegatsioon on kuue liikmeline ja sinna kuuluvad lisaks Petlemma aselinnapeale ka kaks volikogu liiget. Külalistele tutvustatakse visiidi kestel Haapsalu linna juhtimist, „Vikerkaare“ lasteaeda, mis rekonstrueeriti liginullenergia hooneks, Haapsalu linna tänavavalgustussüsteemi, mis rekonstrueeriti 2014-2015 aastal ning rekonstrueerimise tulemusel saavutati 60% elektrienergia kokkuhoid. Samuti tutvustatakse infotehnoloogilisi lahendusi, mida Haapsalu linn ja linna allasutused kasutavad, eesmärgiga viia kogu asutuste haldamine paberivabaks. Külastatakse ka Haapsalu Neuroloogilist Rehabilitatsioonikeskust, Valge Daami festivali ning näidatakse Haapsalu vaatamisväärsuseid.

Petlemma ja Haapsalu vahel allkirjastati ametlik sõprusleping 16. septembril 2010. Petlemma esindajad istutasid Krahviaeda kuuse, millest saab suureks sirgudes linna jõulupuu.

Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula01 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula02 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula03 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula04 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula05 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula06 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula07 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula08 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula09 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula10 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula11 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula12 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula13 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula14 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula15 Petlemma delegatsioon Valge Daami päevadel Arvo Tarmula16

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Magu
7 aastat tagasi

Pits või kaks ei tee kunagi paha.

kunn
7 aastat tagasi

Naistel sihukesed mitmekordsed turbanid peas. Eks see varsti ka Euroopas kohustuslikuks muutub.