Juhtkiri: mõistlikkuse printsiip

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Mais tegi Lääne-Nigula vald oma Nissi vallale ettepaneku muuta piiri nii, et Risti külje all asuvast Rehemäe külast saaks Nissi ja Harjumaa asemel Lääne-Nigula ja Läänemaa osa. Ehk lihtsamini üteldes küsis Lääne-Nigula Nissi käest ühe küla endale. Küsimise põhjuseks oli Rehemäe elanike pöördumine, et Lääne-Nigula võtaks nad endale, sest haldusreform paisutab Nissi valla veel suuremaks ja nihutab keskuse Rehemäest veel kaugemale, nii et Läänemaa külje alt on seal asju ajamas käia ikka väga tülikas. Esmaspäeval lõppes Rehemäe küla ametlik rahvaküsitlus, mis näitas, et külarahvas pole ümber mõelnud ja tahab endiselt saada Läänemaa külaks. Kõik on mõistlik ja loogiline – Rehemäe omad on harjunud Ristil asju ajamas käima, see on mugav ja käepärane. Keegi ei kujutaks ette, et peaks selle või tolle pärast hakkama sõitma Sauele. Lääne-Nigula ei peljanud teise maakonna küla endale küsida, Nissi on nõus vallast tüki ära andma, sest see on mõistlik ja Rehemäe inimeste huvides.

Kummaline on vaid see, et ühe pisikese küla minek ühest maakonnast teise sellepärast, et see on mõistlik, on nii haruldane. Kas ei peaks kogu haldusreform teenima mõistlikkuse printsiipi? Selle asemel, et lugeda inimesi à la võtame selle või tolle valla, siis saame viis tuhat täis, peaks vaatama seda, kuidas on neile inimestele parem. Kas poleks Martna valla Lihula-poolsetel küladel parem kuuluda Lihula (võis siis tulevase Lääneranna) valla koosseisu? Kas poleks Haapsalul mõtet võtta rõngasvallast osa, nii et sellest saaks linn, mis ta juba nagunii on, ja jätta Ridala külad Lääne-Nigula vallale? Kas ei võiks Märjamaa loovutada äärealasid Kullamaale, kui sealt nagunii käiakse Kullamaal koolis? Kelle huve teenib Martna juhtide seisukoht, et ei hakka siin midagi valda tükeldama, või Ridala juhtide seisukoht, et vallalahmakast saagu linn? On see ametnike või vallarahva huvides?

Muidugi on arusaadav, et haldusreform on ametnikele paras peavalu ja lisakohustus, aega siin veel mõistlikuks hakata, valda tükeldada ja piire ümber joonistada. Seda enam, et ükski seadus ei sunni mõistlikuks hakkama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
väga õige
7 aastat tagasi

Väga õige mõte!