Juhtkiri: parem kui mitte midagi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Tulevast aastast hakkavad piimakarjakasvatajad saama rohkem toetust: kuni saja piimalehmaga farmides suureneb toetus poole jagu – sajalt eurolt 200 eurole. Kuni 400 piimalehmaga farmid, mis seni üldse toetust ei saanud, hakkavad saama sada eurot piimalehma kohta. Endiselt jäävad toetuseta farmid, kus on üle 400 piimalehma.

See, et toetust hakkavad saama ka keskmise suurusega (kuni 400 lehmaga) farmid, on tervitatav. Miks nii? Sellepärast, et just keskmise suurusega farme tabas paari aasta tagune piima hinna järsk langus kõige valusamini. On suur vahe, kas karjas on kümmekond või 101 lehma. Kümme lehma lüpsab küll kümme korda vähem, aga kulutused on mitukümmend korda väiksemad. Väikeses farmis saab hakkama oma jõududega, aga keskmises ei saa. Laut, tehnika, töölised – kõik maksab. Suurtes farmides on kulutused toodangu hulgaga võrreldes suhteliselt väikesed, nii et kõige kallim on pidada just keskmist farmi.

Ka Läänemaal on haprasti läinud just keskmistel farmidel. Kevadsuvel müüs Piirsalu piimakarjakasvataja Elvo Leppmaa võlgade katteks maha oma robotlauda ja 200 lüpsilehma. Aasta eest müüs Kullamaa vallas Liivil Parmeli farm 280 lüpsilehma, alles jäid ainult pullid ja mullikad. Viimase nelja aasta jooksul on Läänemaal vähemaks jäänud kokku 800 lüpsilehma – 200 lehma aastas. Nii et millal siis veel maksta toetust, kui mitte nüüd.

Piimakarjakasvatajad ise ütlevad, et ega sest suurt kasu ole. Pigem on see sümboolne, riigi hea tahte väljendus. Siiski on väikegi toetus kehval ajal parem kui mitte midagi. Kui suurt kasu ei ole, siis väike ikka. Ühest küljest võib tunduda ebaõiglane, et piimakarjakasvatajad üldse saavad toetust, kui seda muudes valdkondades ei maksta. Teisest küljest on nad ka hoopis teistsuguses seisus. Lehmi ei saa kuuri all jõude hoida, kuni piima hind tõusma hakkab, et siis uuesti karjatama ja lüpsma hakata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kahjud hüvitagu need
7 aastat tagasi

Kes toetasid sanktsioone venemaale, nüüd las need samad inimesed otsivad uue turu euroopa liidus, milleks me euroopa liitu üldse astusime? et maksta kõiksugu trahve? miks nüüd hispaaniat ja portugali ei trahvita, miks itaaliat ja prantsusmaad ei trahvita?tundub et see euroopa liit on ajaloo suurim scammm.Ja kui keegi väidab et euroopa liit moodustati selleks et tagada rahu euroopas, nii see päris ei ole, euroopa liit moodustati selleks et ehitada euroopa ühendriigid