Anvar Samost: Trump kui haamer kristallvaaside riiulil

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Anvar Samost. Foto: erakogu

ANVAR_SAMOSTDonald Trumpi väljaütlemiste peale solvumisest ning nende tõlgendamisest on saanud terve uus tegevusala ja mitte ainult USAs, sest üllatuslikult on just tema toonud välis- ja julgeolekupoliitika servapidi Ühendriikide presidendivalimiste tavaliselt riigisiseste põhiteemade hulka.

Olen ise toimetajana nüüd juba mitmel korral seisnud küsimuse ees, kuidas Eesti lugejale edasi anda, mida vabariiklaste presidendikandidaat ütles, ning kas see, mida ta ütles, on üldse uudisväärtuslik ja tähendusega, mida – konteksti arvestades – arvatakse sel olevat. Näiteks seni Eestis kõige enam kõneainet ja reaktsioone pakkunud intervjuu New York Timesile NATO teemal: selles oli ajakirjaniku suunavail küsimustel hoopis suurem roll, kui Trumpi poolautomaatseil ning mitte just terviklikku mõtet moodustavate täislausetega antud vastustel. Kui lugeda USA kvaliteetlehe uudist, siis jäi üks ja selgem mulje, kui aga lugeda intervjuu stenogrammi, siis teine ja hulga segasem.

Oma roll on USA ajakirjanduse hoiakuil. Trump ei ole sealses peavoolumeedias soositud tegelane. Üldjoontes on Ühendriikide suurte lehtede ja telejaamade eelistus ikka kuulunud demokraatidele, eelkõige just kultuuriliste küsimuste pinnal. Välispoliitikas on ajakirjandus tihtipeale olnud pigem vabariiklaste joonel. Nüüd on aga igati erandliku presidendikampaania tulemusel tekkinud seis, kus Trump pole meedia peavoolu suhtes mitte ainult sisepoliitiliselt soovimatu, vaid ka tema isolatsionistlik välispoliitiline joon pälvib palju kriitikat. Ajakirjanike küsimused on ründavad, Trumpi segased avaldused ja vastused saavad üldjuhul vähe armu.

Siinkohal peab kirjeldama, kuidas Trump räägib. See on tihti olulisem kui see, millest ta räägib.

Esiteks, nagu palju märgitud, on tema esinemiste keel väga lihtne, koosnedes lühikestest, tihti väljajättelistest lausetest, mis meenutavad lapse hüüatusi. Ta kasutab isegi teiste USA poliitikutega võrreldes väga lihtsaid sõnu. Hea on „nii hea”, suur on „nii suur”, halb on „nii halb” ja nii edasi. Esmapilgul võib tunduda, et selline kõneviis peaks ajakirjanike töö lihtsaks tegema ning vältima kahetimõistetavust ja tõlgendamisraskusi, kuid poliitilised teemad on tihtilugu keerulisemad ning nüansirikkamad, kui skaalad hea-halb ja meie-nemad väljendada võimaldavad.

Teiseks, ja sellest on palju vähem juttu olnud, räägib Trump enamasti ettevalmistuseta või vähemalt jätab sellise mulje. Ta improviseerib, annab vastuseid nagu „me vaatame seda asja”, „ma tegelen sellega”, „see saab olema nii vägev”, „ärge muretsege, ma lahendan selle hästi”. Siit võib soovi korral välja lugeda mida iganes, sealhulgas ebapädevust, vähest huvi millegi vastu või vastupidi – väga kindlaid plaane. Ajakirjanikud ja valijad ei ole harjunud, et poliitik nii kõneleb.

Selles asi ongi. Trump on protestikandidaat, kelle suurim eesmärk on mitte näida harjumuspärane karjääripoliitik, kelle tunnuseks on lihvitud ja ettevalmistatud sõnumid, jutupunktid ning vastukäivate ütluste vältimine.

Trump võib öelda hommikul samas asjas üht ja õhtul rahulikult teist. Tavalisele poliitikule oleks see problemaatiline, kuid Trumpile on see kuvandi oluline osa. Ta käitub nii, et tavaline valija suudaks temaga samastuda: võib valjusti mõelda, anda lihtsustatud kiuslikke vastuseid, solvata konkurente ja ajakirjanikke, norida tüli ning mõelda korduvalt ümber. Meiegi ju teeme igapäevases suhtluses vahel nii või vähemalt tahaksime teha.

Trumpi esinemiste ja intervjuude ettevalmistamatus on seega eesmärgipärane ja taotluslik.

Ka Eestist on võimalik sellekohaseid näiteid leida. Kohe tuleb meelde Indrek Tarand, keda on rahvas kaks korda valinud europarlamenti väga suure häältearvuga. Tarandil puudub programm, kui selleks mitte lugeda erakondade ja teiste poliitikute valimatut halvustamist. Tal ei ole kindlaid teemasid, mida oma valijate huvides arendada. Tema seisukohad võivad muutuda. Keegi teine ei saaks hakkama Keskerakonna usutava kritiseerimisega ning samal ajal selle erakonna presidendikandidaadiks olemisega. Ka Tarand, nii nagu Trump, on nagu kallite kristallnõudega samale riiulile asetatud haamer, mille valija hea meelega kätte võtab, et nõud puruks lüüa ja nii oma frustratsioon välja elada.

Kui Trump USA presidendiks saab, siis ta tõenäoliselt stiili ei muuda. Tegude poolelt on raske midagi ennustada, kuid me kõik, ka väljaspool USAd, peaksime õppima Trumpi jutus olulist ja vormilist eristama.

Anvar Samost

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu+Toomas
7 aastat tagasi

Kahju kui inimene arvustab teist aga ise halvustab inimest keda rahvas valis Europarlamenti-Samost vaatama suurele praalimisele ei osutunud valituks !
Kogu maailm vajab muutusi ja sh.ka Ameerika.
Kui üks riik loob oma kaitsestrateegia ainult ühe inimese Ameerika presidendi peale,siis muidugi teise võimule tulekuga ja strateegia muutusega seoses on asi nutune.
Jänkid valige jumala pärast õige president muidu me oleme ……. .

Kui Trump peaks võitma
7 aastat tagasi

ja saab usa järgmiseks presidendiks, oleks see neoliberasmia surm