Juhtkiri: osavaldade vastu ja poolt

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Põhjavaldade ühinemise läbirääkimised on jõudnud nii kaugele, et ühinemisleping hakkab valmis saama. Üks selle lepingu osa on osavallamäärus, mille järgi moodustub (vähemalt neljaks ühinemisjärgseks aastaks) Lääne-Nigula koosseisus kaks osavalda: Kullamaa ja Noarootsi.

Nime järgi on Eestis küll mõned osavallad, tegelikult need aga ei toimi ja tõenäoliselt loobuvad nad pärast järgmisi kohalikke valimisi osavalla staatusest. Selle järgi võiks pidada Kullamaa ja Noarootsi osavalla moodustamist tühjaks tööks, mis nagunii vilja ei kanna. Kui mujal ei ole osavaldadest asja saanud, miks siis Läänemaal äkki peaks?

Osavaldade moodustamine võib peale selle, et neist asja ei saa, ka kahju tuua – luua uues omavalitsuses teie-meie mentaliteeti, pahameelt à la miks nendel on osavald, aga meie ei saa, ja tekitada põhjendamatuid ootusi. Loodavad ju Kullamaa ja Noarootsigi, et saavad ennast ise edasi valitseda, oma eelarve piires, oma (osa)vallakogu, (osa)vallavanema ja ametnikega.

Just Noarootsi ja Kullamaa on need Läänemaa vallad, kes poleks tõenäoliselt mitte mingil juhul nõustunud ühinema, kui haldusreformiseadus ei kirjutaks neile ette 5000 elaniku piiri, kust ei saa üle ega ümber, oota, venita ja tee rehepappi, kui palju tahad. Osavallana jätkamine ei tähenda paraku, et saaks vaikselt jätkata nagu seni. Osavallavanem on pelgalt vallavanema alluv ja osavallakogu esimehel pole osavallas kaugeltki neid õigusi, mis tal on olnud seni. Ka osavalla eelarve on ainult osa valla eelarvest ja selle üle käsutab vald.

Teisest küljest, kui osavalla moodustamise võimalus on antud, miks siis mitte seda kasutada. Osavaldade loomist on soovitatud eriti tugeva identiteediga kohalike omavalitsuste puhul. Kullamaa on kahtlemata Läänemaa üks tugevama identiteediga valdu, sellest ka nende isepäisus ja arrogantsus. Kui osavalla moodustamine ühinemise vähem valulikuks muudab, ja mitte juhtidele, kes saaksid edasi juhtida, vaid kogukonnale, vallarahvale, siis tuleb see osavald moodustada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
EMK
7 aastat tagasi

Osavaldade teema on jah veidi ülepaisutatud, sest nii tahetakse ju ametnikke ikkagi töös hoida ja see sääst jääb väikeseks. Ja miks mitte tõesti Põhja-Läänemaa … (https://majapidamisnipid.wordpress.com/)

....
7 aastat tagasi

mis see meie asi on

Mari
7 aastat tagasi

Valla nimi võiks olla Põhja-Läänemaa ja osavallad kihelkondade järgi – Lääne-Nigula, Kullamaa, Noarootsi, kas Martna ka? Ridala?

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Mari

Jabur. Aeg lôpetada nende paarisnimedega. Muinasajal oli sel pundil ùhtne nimetus Rotala. Nii vôiks ollagi. Siis tuleb ehk ridalastel môistus pàhe ja jàtavad Haapsalu rahule.