Raikkülas meenutatakse Eesti 800-aastast esinduskogu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

raikküla 800

Tänavu möödub muinas-Eesti parlamendiks peetud Raikküla kärajate esmamainimisest 800 aastat. 15. augustil korraldab Maavalla Koda Raplamaal Raikkülas mälestuspäeva.

Samal päeval kaheksasada aasta tagasi algas ordurüütlite, ristisõitjate ja piiskopimeeste rüüsteretk Harjumaale.

1216 a. räägib Henrik oma Liivimaa Kroonikas sellest mõõgavendade sõjakäigust, mille käigus jõudsid nad kohta nimega Raigele, kus ümberkaudsed hõimud igal aastal nõupidamisteks kokku tulid. Henrikult saame teada, et Harjumaa, kuhu rüüstama mindi, oli tuntud selle poolest, et seal, täpsemalt Raikkülas peeti kärajaid, mis olid tõenäoselt kas kogu Maavalla või selle põhjaosa vanemate kokkutulekud, seega Maavalla esinduskogu.

Neid kokkusaamisi hakati hiljem nimetama kärajateks, kohanimi muutus Raikkülaks ja tegevuskohaks Paka mägi.

Kärajate näol pidi olema tegemist oluliste koosolekutega, mida hiljem hakati pidama Muinas-Eesti parlamendiks ja Raikküla omandas tähenduse Eesti demokraatia hällina.

Mälestuspäev toimub Raikküla Paka mäel, kus pärimuse järgi kogunesid Eesti vanemad igal aastal kärajateks. Mälestame nii rüüsteretkes hukkunuid kui tuletame meelde Raikküla kärajaid, Jüri Uluotsa meelest Eesti parlamentarismi algust.

Raikküla kärajate patrooniks on riigikogu esimees Eiki Nestor ning ürituse eesmärgiks on kaasata koostööle riigi-, maakonna- ja valla tasand.

Eiki Nestor esineb mälestuspäeval lühikese kõnega. „Kui islandlased loevad oma parlamendi alguseks üle tuhande aasta tagasi Thingi väljadel kogunenud pealike kogu Althingi, võime meiegi öelda, et Eesti esindusdemokraatia on vähemalt 800 aastat vana,“ ütles Nestor.

Mälestuspäev algab kell 10, mil mälestatakse 800 aastat tagasi hukkunuid. Päeva teises osas kõneldakse sellest, mis oli ja mis ei olnud 800 aastat tagasi. Lõpuks kuulutatakse välja Maavalla Koja kihelkonnanimed.

KAVA
15. august, Paka mägi, Raikküla, Raplamaa

10.00 Rüüsteretkes hukkunute mälestamine

13.00 Kõnekoosolek „Mis oli ja mis ei olnud 800 aastat tagasi“ ja Maavalla Koja kihelkonnanimede väljakuulutamine.
Mälestuspäeval osaleb Kaitseliidu Rapla malev, laulavad ja pilli mängivad Edakai Simmermann, Lauri Õunapuu, Celia Roose ja Kairi Leivo.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments