Müristajate üherattaline elukas võistles Poolas MMil

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Müristaja MC (lotor south) Müristaja MC unimoto võistlemas Poolas Nowa Wiesis. Foto: Lotor South

Läänemaa mootorratturite ühingu liige Heigo Siitsmann osales Poolas üherattaliste MMil ja tuli koju kuuenda kohaga.

Poolas Opole lähistel Nowa Wiesi külakeses peeti väikelennukite lennuväljal tänavused üherattaliste maailmameistrivõistlused. Läänemaa mootorratturite ühingu lippu hoidis kõrgel Müristaja MC liige Heigo Siitsmann, kes sai oma masinaklassis 15 osaleja seas kuuenda koha.

Unimoto on suuskadel elukas, mis läbib võistlusmaa, esiots õhus. Võistlus ise on kärts ja mürts. Distants on 100 jalga ehk üle 30,48 meetri, selle läbib üherattaline elukas umbes kolme sekundiga. Kuni 750kuupsentimeetriste klassis oli võitja aeg 2,945 sekundit, kuuenda koha saanud Siitsmannil 3,289 sekundit. „Ise olen peaaegu rahul,” nentis Siitsmann.

„Sellist riista pole võimalust osta, tuleb ise valmis ehitada,” selgitas Siitsmann. Müristaja MC unimoto sai valmis suvel 2013. Võeti hunnik torusid ja hakati raami ehitama. Toonast riistapuud on nüüd tugevasti täiendatud. „Esialgu polnud amorte, nüüd on,” selgitas Siitsmann. Stardiasendi korrigeerimiseks tuli nihutada ka juhtraua asukohta.

Kuigi masin tundub täiesti juhitamatu, saab sõidusuunda keha kallutamisega muuta. „Sõit ise on nii lühike, et ega sa selle aja jooksul midagi mõelda jõua, kõik toimub automaatselt,” kirjeldas Siitsmann unimoto kiirendusvõistlust.

Kaks aastat tagasi osales Siitsmann Šveitsis MMil. Toona läks sõit aia taha, ametlikku aega kirja saada ei õnnestunud.

„Esimene kord oligi meil pigem tutvumine, millega teised sõidavad ja mismoodi masinad ehitatud on,” lausus Siitsmann. „Mismoodi starditakse, millised on sõiduasendid, kuidas on masinad ehitatud.”

Aasta jooksul võistleb Müristaja MC unimoto täpselt nii palju, kui rahakott võimaldab. „Poolas kulus kolme sõidu peale 9 sekundit, selleks tuli meil 1300 kilomeetri kaugusele sõita,” selgitas Siitsmann.

„Mullu sai ühe korra võistlemas käidud, tänavu saab kaks korda,” ütles Siitsmann ja lisas, et juba sel laupäeval osaletakse Võrumaal Mõnistes sealse motoklubi Wild Hogs korraldataval võistlusel.

Aasta jooksul tuuakse üherattaline elukas mõnel korral ka Haapsalus rahva ette. „Talvel sai siin koos Võru poiste unimotoga ka jää peal sõita,” lausus Siitsmann.

Müristaja MC unimotot võib näha ka Valge Daami aegu raudteejaamas korraldataval motonäitusel. „20. augustil,” täpsustas Siitsmann. „Südapäevast on plats avatud. Kui õnnestub, tulevad ka võrukad siia.”

Sõitvaid üherattalisi on Eestis praegu vaid kolm. „Keegi võiks juurde teha, siis saaks ka Eestis mõõtu võtta,” lausus Siitsmann.

Siitsmanni sõnul on unimotosid Eestis siiski rohkem. „Kaks Urali või Dnepri mootoriga on veel, kuid need ei käi võistlemas, üks neist on vanatehnika muuseumis,” ütles Siitsmann.

Publik, kes esimest korda üherattalise ehk unimotoga kokku puutub, reageerib Siitsmanni sõnul mitmeti. „Mõni uurib, mis imeasi see on, teine küsib, kas sõita on hirmus. Mõni ütleb, et oled lollakas, teine kiidab takka,” naeris Heigo Siitsmann.

Unimoto

  • Unimoto on mootorratta mootori ja rattaga, aga ei sarnane üldse mootorrattaga. Üks ratas, neli suuska – ees üks ja taga kolm. Pikkus tohib olla 2 meetrit 40 sentimeetrit, laius 1.20.
  • Sõit käib tagaratta ja tagasuuskade peal, esisuusad ei tohi maad puutuda.
  • Müristaja MC unimotol on mootor Honda VFR 750 ja ülejäänud masin on puhas käsitöö.
  • Unimoto MMil võisteldi viies masinaklassis: elektrimootoriga, kuni 250 cm³, kuni 400 cm³, kuni 750 cm³ ja piiramatu kubatuuriga üherattalised sõiduriistad.

Heigo Siitsmanni sõitu saab vaadata siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments