Merenäitus: ebaõnnestunud kunstiprojekt ja noorte inimeste appikarje

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

merenaitus 12

Kuursaali juures meres saab 21. augustini näha kümne riigigümnaasiumi õpilaste tehtud kümmet tööd. ARVO TARMULA

Hobikunstnik Irma Ilisson taunib Haapsalu kuursaali juurde merre paigutatud taieseid.

Gümnasistide valmistatud kümnest tööst jätaks ta alles 3-4, ülejäänuid peab ta merd reostavaks prügiks või promenaadi õhustikku ebasobivaks. „Milleks verise suuga nägu, hulpiv laip või punti seotud kila-kola?” küsib Ilisson. „Maailmas on niigi palju rämpsu ja segadust, milleks sellele veel hoogu juurde anda. Milleks võimendada valu, kui seda on maailmas niigi palju.”

Ilissoni sõnul on promenaadil jalutavail vanemail lastele raske selgitada, miks sellised kujud vees hulbivad ja mida nad tähendavad. Ilissoni meelest väljendavad lapsed kunsti kaudu oma tundeid, ka alateadlikke, teadvustamata tundeid. Neid töid vaadates tundub talle, et need on noorte inimeste appikarje. Kas aga kunstiõpetajad ja teised täiskasvanud kuulevad seda karjet? Või näevad täiskasvanud laste töödes vaid huvitavat eneseväljendust?

Kuursaali juures meres hulbib 10. juunist  kümmekond omapärast objekti: päästeparveks kohandatud laip; lubivalge nägu, punane suu pärani; ühest küljest süsimust ja teisest lumivalge luik, akvaarium hiiglasliku akvaariumikalaga jt. Tegemist on kuue riigigümnaasiumi õpilaste ühisprojektiga „Kunst meres. Mida? Ja!”  Läänemaalt osalesid selles Noarootsi gümnaasium ja Läänemaa ühisgümnaasium.

Ettevõtmise algataja on LÜG-i kunstiõpetaja Tiiu Randmann-Mihkla, kes saatis üheksale riigigümnaasiumile üleskutse projektis osaleda. Tema soov oli väärtustada noorte inimeste loomingulisust ja eneseväljendamise püüdu, kunsti laiemalt, tuues kunst käidavasse avalikku ruumi. Inspiratsiooni sai Randmann-Mihkla Rootsis Norrtäljes nähtud professionaalsete kunstnike jõkke paigutatud teostest.

Ilissoni sõnul on Norrtälje tööd siiski helged, mitte hirmutavad.

Tööde tervena püsimise korral jääb kunst merre 21. augustini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
....
7 aastat tagasi

kunstiõpetaja on jälle astunud ämbrisse lihtsalt

Kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  ....

Ja kes oled sina, et seda ütlema tuled?

kardan
7 aastat tagasi

Tiiul puudub vist tunnetus.Lugegu* Naised,kes jooksevad huntidega*,kas on ta jälge üles võttev koerake magama jäänud,et üldpilt kaduma läinud.

naljatilk
7 aastat tagasi

Marutark, see pr. Illisson! Võibolla keelaks kohe ära, ah!? Nagu 70 aastat tagasi, keegi “rahvaste suure isake”, mis vähegi loominguline ja tunnetuslik- tembeldati karmilt “fomalismiks” ja loomeinimesega tehti ai- ai -ai. Krt võtaks, las noored teevad ja mõtlevad ja tunnevad , kuis nad tunnevad. Olgu see maailmavalu, mure rämpsu või laip päästeparvaks- pärast. Las nad teevad– misiganes või – “missiganes”. See on ehe ja aus. Aga “tappa” loomingualge juba eos, no seda võib teha vaid vinguv, rumal ja kibestunu, rahulolematu- sots. realismi kummardav tädike. Või siis vaid oma ” kunsti” tõeliseks pidav tädike.

mees+metsast
7 aastat tagasi

mina olen arvajaga ühel meelel

arvaja
7 aastat tagasi

Mõningane hädaldamine tekitab hoopis mõtteid, et hea projekt on. Saavad ka teised linna noored aimu, et küünekujundus ei olegi ainus kunstiliik. Ajaleht võiks tõesti otsida üles hoopis taieste autorid ja nendega juttu teha.

R, nagu rahvas
7 aastat tagasi
Reply to  arvaja

Loomulikult – kunst kuulub rahvale ja seda võib tõlgendada mitmeti – näiteks mina ütlen, et ka kole on ilus.
Mida siin paanitseda, et ei sobi. Sobib ikka küll.

iSIS
7 aastat tagasi

see nn.kunstiprojekt…no siis olen mina Mammut

Ülo
7 aastat tagasi

Las noored üritavad. Pole vaja kõige üle vinguda, ikka nii kibestunud rahvas meil siin Haapsalus.

iSIS
7 aastat tagasi

täielik mõtetu rämps…

Sobib ikka küll
7 aastat tagasi

Kõik ei peagi olema roosa unelm ja imehästi keskkonda sulanduv. Väga hea, et noorte kunst on kohas, kus käib ka palju linnakülalisi-äratab rohkem tähelepanu ja tekitab keskustelu. Oleme oma lastega taieste mõtte läbi arutanud ja kaheksaaastane laps saab ilusti aru, mis on mis.

Mati
7 aastat tagasi

Misasi siin toimub? Harrastuskunstnik kaebab ajalehes, et talle ei meeldi teiste harrastuskunstnike tehtu?

Teate mis. Kui tahate jäta endast professionaalse ajalehe muljet, küsige arvamust elukutseliselt kunstikriitikult.