Saarte Hääl: salaja püütud lestakala läheb Väike-Maarja ahju

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vääna-Jõesuu rannikumere lest. Foto: Tiit Hunt.
Vääna-Jõesuu rannikumere lest. Foto: Tiit Hunt – Üleslaadija oma töö, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17861472

Saarte Häälele teadaolevalt avastati Saaremaal eelmisel nädalal 100 kg ebaseaduslikult püütud lesta, mis aga säilitustingimuste puudumise tõttu tuleb utiliseerida.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo keskkonnakaitse juhtivinspektor büroo juhataja ülesannetes Anneli Vahter nentis, et ära võetud kala läheb utiliseerimisele Väike-Maarjasse, kuna kala käitlemise nõuded on praegusel ajal väga ranged.

“Tegemist on kiiresti rikneva toiduainega ning keskkonnainspektsioonil puudub võimalus kala hoiustada spetsiaalsetes tingimustes, et seda edasiselt turustada,” selgitas Vahter. “Samuti ei tohi kala kui loomset jäädet üle anda tavaprügilasse.”

Keskkonnainspektsiooni nõunik Himot Maran täpsustas, et põhimõtteliselt on võimalik asitõendina ära- võetud kala suunata ka kasutusse – metsloomade toiduks, loomaaeda, loomaparki, aga ka inimtoiduks.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhataja Jaak Haamer ütles, et olukorda annaks parandada see, kui seadusandja annaks õiguse röövpüütud kala vabastada vahetult pärast nende leidmist loodusesse või kiiresti realiseerida.

Saarte Hääle lugu vt siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
püha müristus
7 aastat tagasi

sest jah , nagu mäletame sai vist toidulabori boss paari suitsukala pärast kinga, väikesed ripuvad ikka võllas, suured aga sõidavad eralennukitega