Politsei: Haapsalu linn vajab turvakaameraid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Andrei Taratuhin

Haapsalu politseijuhi Andrei Taratuhini sõnul peaksid linna sissesõiduteid valvama turvakaamerad, raha nende ostuks aga ei ole. Arvo Tarmula foto

Andrei Taratuhin ütles, et esimest korda oli turvakaamerate vajadusest juttu kümmekond aastat tagasi, kaameraid pole aga tänini. „Eks see ole ikka rohkem korravalvurite kui linna mure,” märkis Taratuhin.

Hiljaaegu läks lootus kaamerad paigaldada taas vett vedama. Linn taotles siseministeeriumi kogukondliku turvalisuse programmist 14 600 eurot turvakaamerate ostuks, aga ei saanud. Pärast seda on linnavalitsuses küsimus päevakorralt maas.

„Ei ole teravalt laual,” ütles Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman kaamerate soetamise kohta. „Raha me ei saanud ja siis läks see mõte peast ära.”

Linn taotles toetust kolme kaamera soetamiseks. Numbrituvastussüsteemiga kaamerad oleks paigaldatud kõigile kolmele linna sissesõiduteele: Tallinna maanteele, Lihula maanteele ja Kiltsi teele.

Andrei Taratuhini sõnul panevad õigusrikkumisi linnas toime ka võõrad. „Kui oleksid kaamerad, oleks meil ülevaade, kes on linna tulnud,” ütles Taratuhin.

Eriti tähtis on Tallinna poolt sissesõit, sest see on üks tihedama liiklusega piirkondi.

Peale sissesõitude peaks Taratuhini sõnul olema kaameratega kaetud ka kesklinn. „Olukord linnas sees sada protsenti ootustele ei vasta,” märkis ta. Linna paigaldatud kaameraid kesklinnas pole, politsei kaameraid samuti mitte – need asuvad tagalinnas.

„Kuumad kohad, mis peaksid olema kaameratega kaetud, on kaubanduskeskuse esine, Africa pubi, üldse lõbustusasutused,” ütles Haapsalu politsei ennetus- ja menetlustalituse juht Indrek Tohter.

Kaameratest ei ole linn muidugi mitte päris tühi, aga neid oleks juurde vaja. Vajadusel on politsei kasutanud turvafirmade, eraisikute ja ettevõtjate paigaldatud kaamerate salvestisi.

„Pisteliselt on neist olnud ka abi,” märkis Tohter.

Andrei Taratuhini sõnul polegi mõeldav, et kõik kaamerad jookseksid politsei pulti sisse. „Seda ei jõuaks keegi hallata. Tehaksegi koostööd. Elu aga muutub ja kaamerate vajadus kasvab,” ütles Taratuhin.

Indrek Tohter ütles, et linnas paiknevate lisakaamerate vajaduse teema tuli teravasti päevakorrale mullu kevadel, mil Niine, Mulla ja Sadama tänava kandis kriibiti ühe öö jooksul korraga ära 40 auto ringis. „Siis oli küll nii, et otsi infot taga tikutulega,” meenutas Tohter. Autode kriipija(d) on tänini tabamata.

Haapsalu linnavalitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Sirli Vaksmann ütles, et linn on paigaldanud turvakaamerad promenaadile. „Pärast promenaadi rekonstrueerimist 2009. aastal rajati sinna kaamerate süsteem. Tänavu uuendasime seda. Paigaldasime uued kaamerad Aafrika ranna mänguväljakule ja kõlakoja juurde, jälgimaks Vaasikandjaid,” ütles Vaksmann. Kaameratega on kaetud ka raudteejaama ümbrus.

Peeter Vikmanni sõnul on kaamerad pigem distsiplineerivad, kui et salvestiste järgi midagi nii väga tuvastataks.

Kui palju maksaks kolm kaamerat Haapsalu sissesõiduteedele

Numbrituvastussüsteemiga videosüsteem ja selle paigaldamine 8922 eurot

Elektriühendus 3000 eurot

Katkematu toiteallikas 2700 eurot

Kokku 14 622 eurot

Allikas: Haapsalu linnavalitsus

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vasja+Vase+tänavalt
7 aastat tagasi

Viis asja peavad Eestis olema , kuis raudnael : korrakaitse, päästeteenistus, kiirabi, haridus ja riigikaitse. Kui need asjad on korras, siis võib vaadata, kas Riigikogulasele on võimalik maksta kuluhüvitisi ja riigiameti pealik saab sõita ametiautoga, mille maksumus ületab 20000. Tegelikult on pilt vastupidine. Opitmeerides korrakaitset, päästeteenistust, kiirabi, haridust ja riigikaitset leitakse raha mõttetute hüvitiste ja kulutuste peale. Kõik on prioriteetide küsimus. Haapsalus on näiteks nii, et kaameraid peetakse mitteoluliseks.

pook
7 aastat tagasi

Raha ei ole? Tõmmake oma palkasid tiba koomale muidusööjad.
Kui patrullidel ja kontorirottidel on brutopalk keskmiselt 1300€ ja konstaablitel ning ülemustel alates 1500€ ja sealt ülespoole, siis teil pole raha kaamerate jaoks. Täitsa lõpp, mis riigis me elame, kus töötegija, kes toodab riigile tulu saab 400-600€, aga end täissöönud politseinikud 2-3x rohkem.

sorts
7 aastat tagasi

olafile lisaks
kui kodanik kohtub tänaval linnavalitsuse ( või muu valitsuse) liiget, peab kodanik peatuma, võtma peast mütsi ja kummarduma
kui kodanik näeb politseinikku, peab ta otsekohe peatuma ja ootama,kas politseinik tunneb ta vastu huvi
kui kodanik kavatseb midagi osta, peab ta esitama politseiametnikule kirjaliku avalduse
kui kodanik kavatseb väljuda oma kodumaja kinnistult, peab ta taotlema eelnevalt luba politseilt

jnejnejne. siis saabub õnnis aeg, “7 809 531 904” (s.o. “1984” kuubis.)

olaf
7 aastat tagasi

Nii, et vaikselt juba tuleb see, “1984”. Lisaks tänava kaameratele võiks olla juba droonidega varustatud kaamerad. Politsei võiks olla innovatiivsem. Kell 10.00 võiks olla ülelinnaline rivistus, kus fikseeritakse linnas viibivaid inimesi. Õhtuti samuti. Kell 21.00 on kohustuslik riigi TV uudiste vaatamine.

Valdo
7 aastat tagasi

Lugupeetud Juss. Nimeta seda kuidas tahad, saa probleemi olemusest ka aru, et Politseil ei jätku inimesi, kes seda tööd teeksid. Ma mõtlen jälgimist. Hr. Politseijuht juhib sellele tähelepanu. Siis kui Mina noorem olin toimis kogukond hästi. Täna ei tunne me tihti oma naabreidgi. Edu!

Valdo
7 aastat tagasi

Huvitav ja sellist juttu räägib Haapsalu politseijuht? Olen jätkuvalt kaamerate paigaldamise vastu, kuna Minu arvates Haapsalu on üks privaatseimaid linnu. Saan ka politseijuhi murest aru, et raha pole ja inimese tööl pidamine ääretult kallis. Soovitus tõhustage kogukonna ja politsei vahelist suhtlust ja kogukond ise aitab linnas korda pidada. Siin ei mõtle Ma, et hakkaks tööle nn. Kurikamehed. Pean silmas, et info jagamine ja tagasiside Politseile tõhustub. Julgen arvata, et selline lähenemine tagaks Haapsalu linnas turvalise elu. Edu probleemi lahendamisel. PS. Alati pole lihtsad lahendused kõige paremaad.

juss
7 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Loll eestlane nimetab seda “kitse panemiseks” ja see ei toimi! Ainult vinguma oleme mehed!

marta
7 aastat tagasi

kui Siim Kallas 10 miljonit tuuri pani siis ei aidanud kaamerad ka. Kui Uusi vanamees KEKKi kokku varastas siis vaatas politsei samuti pealt.

tšeburashka
7 aastat tagasi

oleks ka aeg. saaks äkki kätte ka need kaubamaja parkla rihtijad, ei jaksa enam värvida oma sõidukit

rotipoeg
7 aastat tagasi
Reply to  tšeburashka

keegi võiks üle mööta kas seal üldse on parkimiskohad 2.5m laiad nagu ette nähtud. ja kas kunagi polnud uudis, et köik haapsalu sissesöidud on varustatud kaameratega olles nüüd köige turvalisem linn ning kas uuemöisa-haapsalu linnapiiril polnud ka kollast märki kirjaga “videovalve” ? vöibolla on mul väga valesti meeles.