Haapsalu jaht Matilda 3 seilas MMil Taanis

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Matilda 3 on esimene Läänemaa alus, mis osales ORC maailmameistrivõistlustel.

ORC jahtide kõige väiksemate C-klassi 59 jahi seas saavutas Koit Pautsi juhitav alus Kopenhaagenis peetud MMil 22. koha.

„Minu teada ei ole Haapsalu jahid varem maailmameistrivõistlustel osalenud,” ütles Matilda 3 vöörimees Indrek Viiret. Mullu osales Matilda 3 Pärnus ORC jahtide Euroopa meistrivõistlustel.

Avamerepurjetamise 15.–23. juulini kestnud ORC maailmameistrivõistlustel Taanis Kopenhaagenis osales Eestist kokku kümme alust. B-klassis sai jaht Premium viienda ning C-klassis jaht Sugar 2 seitsmenda koha. Koit Pautsi käe all seilav Haapsalu jahtklubi alus Matilda 3 saavutas selles klassis üldarvestuses 22. koha.

Kuus päeva väldanud tiitlivõistluse kestel jõuti valdavalt vaiksetes tuultes pidada üks avameresõit, kuus rannikusõitu ja üks lühirajasõit.

„Taanis oli tuult vähe,” nentis Indrek Viiret ja lisas, et üks pikk sõit jäi tuule puudumise tõttu üldse ära. „Aga tundus, et meile sobibki hästi vähene tuul. Mõõdukal tuulel ei saanud me õiget minekut, kuid viimane, peaaegu tuulevaba sõit läks hästi.”

Viimases võistlussõidus saavutas Matilda 3 seitsmenda koha, varasemaist sõitudest olid paremad kaheksas ja üheksas koht.

Viiret tõdes, et MMil olid keerulised ilmaolud ja kokku olid tulnud ikkagi maailma tipp-purjetajad.

„Meiega samas grupis sõitis prantslane Bouwe Bekking, mees, kes on seitse korda osalenud Volvo Ocean Race'il [maailma tunnustatuim avamerepurjetamisvõistlus, aastail 2014–2015 oli võistluse pikkus 39 379 meremiili, mis on ka võistluse pikim distants], olnud paar korda ka kapten,” meenutas Viiret. „Väga uhke ajalooga mees!”

Bekking seilas MMil prantslaste jahil Lance 12, mis saavutas kokkuvõttes kuuenda koha. „Et selline mees viitsib tulla osalema, näitab MMi taset,” lisas Viiret.

„Viimase päeva sõit oli meile hea,” nentis Viiret. „Tuult oli ülivähe, kuid peale oskusliku tuulepüüdmise tabasime ka hoovuste arvestamisel naelapead.”

MMil saavutatud 22. kohaga on Viiret rahul. „Paadi taha asi ei jäänud, meeskond on vaja rohkem kokku joosta,” võttis Viiret MM-võistluse kokku.

„See andis meile võimaluse, et Arne Veske selle aluse (jaht First 34.7, purjenumber EST 462) ostis,” nentis Viiret. Veske alusel oli tänavune MM esimene, kuid eelmine omanik osales sama jahiga MMil Kielis.

ORC maailmameistrivõistlustel osalemiseks ei peeta kvalifikatsioonivõistlusi. „Kõik, kes soovivad, saavad osa võtta, vaid ORC mõõdukirjad on vaja korda ajada,” selgitas Viiret. „Seega on sobiv paat, paberiasjandus korda, meeskond peale ja võistlema!”

Tänavusel ORC MMil osalenud Eesti alused loobusid kõik Muhu väina regatist. „Regattide ajad kattusid,” nentis Viiret, kes on Muhu väina regatil osalenud 9–10 korda. „Muhu väin on purjetajate laulupidu, MM aga võistlus,” võrdles Viiret kaht regatti. „Formaadid on erinevad. Muhu väinal on pikad otsad, ühest sadamast teise, MMil on üks kodusadam.”

Millised on Matilda 3 järgmised suuremad sõidud, selle kohta kehitas Viiret õlgu. „Võtame aasta korraga. Kui suvi läbi, teeme järgmise aasta plaani,” nentis Viiret. „Meeskond on mullusest EMist saati püsinud, klapime omavahel.”

38aastane Viiret on purjetamist teinud kümmekond aastat. Praegu on ta Matilda 3 vöörimees. „Toimetan paadi ninas eri purjedega, füüsiliselt raske positsioon,” selgitas Viiret.

Purjetamisel on Viireti sõnul kõige keerulisem, et miski ei kordu. „Sa pead alati kohanema oludega, leidma õige seadistuse,” arutles Viiret ja lisas: „Kordumatus!”

„Kapten hoiab rooli ja teeb strateegia, näeb teisi paate. Hea kapten teeb üldjuhul õige otsuse,” ütles vöörimees Viiret. XXPurjetaja tunneb hoobilt juba kaugelt ära. „Päikeseprillid on näkku päevitatud,” naeris Indrek Viiret. XXJärgmine ORC MM on tuleva aasta juuli alguses Itaalias Triestes, EM peetakse kaks nädalat hiljem Poolas Gdanskis.


Matilda 3

  • Haapsalu jahtklubi aluse Matilda 3 kapten on Koit Pauts, meeskonda kuuluvad Erki Teras, Jüri Raagmaa, Indrek Viiret, Aso Koris, Arne Veske, Garry Vasser ja Sulev Oolup.

Avamerepurjetamise valem ORC

ORC on Offshore Racing Council, eesti keeles avamerepurjetamise nõukogu. See on organisatsioon, mis väljastab ORC valemi alusel avamerejahtidele mõõdukirju.

ORC valem aitab iga jahi poolt võistlusraja läbimiseks kulutatud aega korrigeerida ja paneb võistlevad alused võrdseil tingimustel pingeritta.

ORC valem mitte ei võrdle omavahel eri paatide karakteristikuid, vaid mõõdab hoopis seda, kuidas suudab jahil seilav meeskond välja purjetada jahi potentsiaalse teoreetilise võistlusväärtuse. Seega ei võistle jahid ORC klassis eeskätt mitte teiste jahtide, vaid iseendaga, püüdes saavutada võimalikult head tulemust, lähtudes oma teoreetiliselt arvutatud suutlikkusest.

Võistluse võitja on meeskond, kes on suutnud oma jahil kõige paremini pigistada eri kurssidel välja maksimumkiiruse, mis jahile neis tuuleoludes ette on nähtud. Jahi finišisse jõudmise aeg pannakse ORC valemisse ja saadakse korrigeeritud distantsi läbimise aeg, mille alusel reastataksegi võistlejad.

Allikas: Kalev Vapper, „Avamerepurjetamise valem”, TM, august 2015

Fotod: erakogu
Matilda 3 (erakogu) (1) Matilda 3 (erakogu) (2) Matilda 3 (erakogu) (3) Matilda 3 (erakogu) (4) ORC WM Kopenhaagen (1) ORC WM Kopenhaagen (2)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments