Levadia peatreener Igor Prins jättis Läänemaa jalgpallipoistega hüvasti

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Igor Prins (arvo tarmula) Igor Prins. Foto: Arvo Tarmula

Reede õhtul mängis FC Levadia Tšehhis Euroopa liiga mängu suure Praha Slaviaga. Teisipäeval, päev enne Prahasse lendu vaatas klubi peatreener Igor Prins Haapsalu staadionil, kuidas taovad Läänemaa koolipoisid vutti Pärnu eakaaslastega.

„Tulin poistega hüvasti jätma,” ütles Eesti üks tipptreenereid, kes läänlastele õnneliku juhuse tahtel juhendas kümme kuud Läänemaa kuni 17aastaste poiste jalgpallikoondist.

Pühapäeval, 10. juulil kaotas Eesti üks suuremaid jalgpalliklubisid FC Levadia meistrivõistluste eelviimasele, Pärnu linnameeskonnale ja klubi juhtkond lõpetas lepingu peatreener Sergei Ratnikoviga. Juba esmaspäeval palgati uueks peatreeneriks Igor Prins. Kolmapäeval tuli mängida Euroopa liiga kvalifikatsioonimängu kuulsa ja tugeva Praha Slavia vastu. Ettevalmistuseks oli aega vaid kolm päeva. Prins ja Levadia lõhkasid üllatuspommi, saades kodus tšehhidest jagu 3:1. Rõõmustas kogu Eesti jalgpallirahvas, välja arvatud Läänemaa.

Igor Prins, kuidas juhtus, et Eesti tipptreener sattus Läänemaa koolipoisse treenima?

Minul oli üks töö otsa saanud ja oli tekkinud mitmekuine tühimik. Siis tuli pakkumine jalgpalliliidult. Jalgpalliliit töötab selle nimel, et kaasata tööta treenerid oma projektidesse. Liit valis viis-kuus piirkonda, mille jalgpalli võiks turgutada. Sinna saadeti treenerid. Alustati minuga Läänemaal. Minu koordineerida jäi selle piirkonna noortetöö.

Paljukest seda jalgpalli siin oli – Jaanus Getreu Lihulas, Aavo Tomingas ja Läänemaa JK Haapsalus. Ümberringi oli pigem huviringi tasemel – kooli ajal käib töö, aga suvel on auk, kui ei tehta midagi.

Kas olite enne Läänemaaga kokku puutunud?

Üldsegi mitte. Olin enne käinud siin suviti perega. Haapsalu on väga ilus koht ja oleme tulnud päevaks-paariks siia, nautinud ilma ja suvitanud.

Mis teid siin koordinaatorina ees ootas?

Mulle anti koordinaatoritöö, aga õnneks pakuti ka, et saaksin U17 Läänemaa koondise moodustada ja sellega mängida noorte eliitliigat. Kuna võistkondi on selles nii palju, 19, on see tehtud pooleks. Meie oleme üks üheksast võistkonnast alumises pooles.

Ma olen selle võimaluse eest väga tänulik. Täna tulingi siia, et veel poistega rääkida. Kuidas ma ütlen, kasvasin ka mina koos nendega. Minule oli see igati positiivne aeg. Kaheksa kuu jooksul sain praktilist treeneritööd jätkata, treeninguid teha ja harjutada ning oma plaane ellu viia nende poistega.

Mis mulje Läänemaa poisid jalgpalluritena jätsid?

Väga hea. Siin ju kaasati mõni poiss Eesti U17 koondise laagrisse. Seal tegid nad küll ainult mõne trenni, aga see on siiski igati positiivne.

Varem polnud teil vist noortetreeneritöö kogemust üldse? Olite mängija, saite kohe kõrgliigameeste treeneriks ja peatreeneriks Levadias ning hiljem Kaljus.

Nii ongi. Siinsete poistega koos kasvasin ja arenesin pedagoogiliselt, see oli ülipositiivne aeg. Töö algas 1. septembril. Esimesed kolm nädalat ma lihtsalt käisin siin, vaatasin treeninguid, vaatasin, mis toimub. Vaatasin terve piirkonna üle. Sel ajal komplekteeris Aavo Tomingas U17 selle aasta võistkonna. Kaasasime Lihula poisi Rivo Oosimi, Taebla poiss mängib.

Kas käisite Tallinnast siin tööl?

Jah. Alguses öeldi, et ah, käi kord-paar nädalas, aga hakkasin ikka kolm korda nädalas trenni tegema, et poistel oleks treenimise mõttes järjepidevus. Tegime Aavoga koos, Aavo aitas mind, oli igas trennis kohal. Väga kihvt aeg oli.

See on juba kilometraažilt päris suur ettevõtmine?

On jah, üheksa kuud kestis, septembrist juunini. Aga mis teha. Ütlen ausalt, mul ei tekkinud sõitmisest isegi tülpimust. Ju siis see poistega tegelemine mõjus nii positiivselt. Eks ta muidugi väsitav olnud, see edasi-tagasi sõit, aga kokkujooksmist ei olnud. XXTeil on neljapäeval ülitähtis mäng Tšehhis.

Kuidas leidsite Haapsallu tulekuks aja?

Praegu ongi väga kiire aeg. Täna hommikul oli Tallinnas trenn. Aga tahtsin poistega veel korra kokku saada ja nendega rääkida. Homme hommikul lendan juba Tšehhi minema. Oleks pidanud kohe siia tulema (kui Levadia peatreeneriks sain), aga läks, nagu läks. Täna oli pool päeva vaba, sest töö oli tehtud ja jäi valmistumine homseks ärasõiduks.

Kuidas Levadia avaringis sellise üllatusvõidu sai? Te ei jõudnud ju paari päevaga treeninguid ümber korraldada ega uusi mängumehi võtta.

Mehed on samad, jah. Juhtkond otsustas, et muudatust on vaja. Sain tööle kolm päeva enne euromängu. Pidi natuke üht-teist muutma ja usun, et me saime sellega hakkama. Rõhutan, et mitte mina treenerina, vaid me kõik koos.

Milline treener te olete?

Olen rohkem põllu peal töö tegija. Aga veel kord, siin poistega tööd tehes sain aru, et ainult muru peal trenni tegemisest ei aita. Peab laiemalt vaatama. Trenni ülesehitus peab palju konkreetsem olema, mitte lihtsalt, et trenn. Ja siin sain ma seda poistega teha.

Seda õpetasid siis Läänemaa poisid?

Öeldakse, et inimene õpib kogu elu. Väärtustan seda aega väga, mis ma siin Läänemaa poistega tegin.

Kas võib juhtuda, et mõni neist siniste särkidega poistest mängib tulevikus ka Eesti kõrgliigas?

Miks mitte, aga küsimus on poiste suhtumises ja tahtmises. Neil on praegu keeruline aeg, 15–16.

Mida siis neile soovitada?

Tehku tööd ja trenni. Ande pealt tuleb kindlasti midagi, aga anne üksi ei aita, peab olema tahet.

Kes tuleb teie järglaseks?

Jalgpalliliit otsib praegu, tean, et töö käib. Minu lahkumisest on nädal möödas, see tuli nii ootamatult ka liidule. Ega võib-olla olegi kohe kedagi võtta. Pakkusin küll, et üritan üleminekut pehmendada, aga praegu on nii kiire, et ei suuda nädalas ka ühte korda siia tulla.

Mis kohal poisid praegu eliitliiga B-divisjonis on?

Neljandal kohal üheksa võistkonna hulgas. Tugev keskmine. Alguses oli kaotusi, aga poisid on arenenud. Hakkasid ka võidud tulema.

Mida soovitada mantlipärijale?

Tulebki poistega trenni teha. Aavo Tomingas muidugi tegeleb sellega ka, aga temagi vajab tuge, kes avardaks ta jalgpallialast silmaringi. Ja saab ka vastu, nagu mina sain.


Neljapäeva õhtul Tšehhis esitab Levadia südika partii, eriti hiilgab väravavaht Sergei Lepmets. Slavia saab lõpuks siiski oma tahtmise ja kui kõlab lõpuvile, on tablool kodumeeskonna 2:0 võit, mis viib edasi Slavia ja lõpetab selleks aastaks Levadia eurotee. Nii mõnigi tšehh langeb kurnatult murule, võistkonna treener lööb võidutantsu, justkui oleks tulnud Euroopa meistriks, eestlaste ime sai otsa.


Igor Prins – Eesti meister mängija ja treenerina

  • Praegu 49aastane Igor Prins alustas jalgpallitreeninguid 1979 Pärnu Kalevis Märt Siiguri juhendusel.
  • Tähtsamad klubid Prinsi mängijateel on olnud Pärnu Kalakombinaat / MEK (1983–1985), Tallinna Sport (1985–1990), Eesti Tööstus / Flora (1989, 1992–1994), FC Norma (1991), FC Tevalte (1994), FC Lantana-Marlekor (1994–1996) ja Sadam (1997–1998), Maardu FC Levadia (1999–2003), Pärnu FC Levadia (2001), MC Tallinn (2003).
  • Prins on tulnud Eesti meistriks 1985, 1986, 1995/1996, 1999 ja 2000, võitnud karika 1999 ja 2000.
  • Pidanud Eesti meistrivõistlustel 236 mängu ja löönud 3 väravat.
  • Ta mängis 1992–1994 Eesti koondises kaitsjana 20 mängu. Sealhulgas mängis ta taasiseseisvunud Eesti esimesel maavõistlusel 1992 Sloveenia vastu.
  • Töötanud FC Levadia abitreenerina (2003–2008) ja peatreenerina (2008–2010) ning Nõmme JK Kalju peatreenerina (2010–2014).
  • Tulnud 2008, 2009 ja 2012 pea- ning 2006 ja 2007 abitreenerina Eesti meistriks, olnud 2010 pea- ning 2007 abitreenerina karika ning 2010 peatreenerina superkarika võitjaid.
  • Tulnud pärast taasiseseisvumist esimesena (2008) jalgpallis Eesti meistriks nii mängijana kui ka peatreenerina.
  • Jalgpallitreeneri 7. kutsetase (2014).
  • 2015–2016 oli jalgpalliliidu Läänemaa U-17 eliitliiga võistkonna juhendaja.

Allikas: ESBL


Läänemaa JK ja Haapsalu spordikooli jalgpallitreener Aavo Tomingas

Igori äraminek tuli nagu välk selgest taevast. Olime just leppinud kokku treeninglaagri, plaanid olid tugevad ja head. Aga pühapäeva õhtul tuli pakkumus Levadialt ja esmaspäeval oli otsus tehtud. Ma saan tast aru, selline võimalus tuleb vastu võtta, aga läänlastele on see kaotus.

Igor oli uskumatult pühendunud. Rehkendasime, et ta sõitis Tallinna ja Haapsalu vahet maha oma 20 000 kilomeetrit ja juba arutasime, kas üürida talle siia tuba või korter.

Igor on väga hea treener. Ta tegi kolm trenni nädalas ning iga trenn oli varem detailideni ette valmistatud ja täpselt üles kirjutatud. Väljaku peal tegi kõvasti häält. Mulle meeldis väga temaga koostööd teha. See oli mulle suurepärane õpiaeg. Kirjutasin peaaegu iga tema treeningu endale üles. Kahju, et see aeg jäi lühikeseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments