Kardisport: Kivi ja Särg jahivad meistritiitleid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Saabuval nädalavahetusel vuravad Eesti kiiremad kardid Hiiumaal Käina ringrajal, kus peetakse jutti kaks Eesti meistrivõistluste etappi.

Viimati prooviti jõudu Rapla kardirajal (13 viraaži, pikkus 1035 meetrit). Kiirelt sõitsid seal Läänemaa noorukid Kairo Kivi ja Robin Särg.

Mini masinaklassis (mootor 60 cm³) jageleb igal võistlusel esikoha pärast üsna võrdselt kuus-seitse 10–12aastast võidusõitjat. Haapsalu 12aastane koolipoiss Robin Särg näitas eelsõidus kolmandat aega. Eelfinaalis tõusis ta hetkeks liidrikohale, kuid finišijoone ületas teisena.

Põhifinaali ajal sadas vihma. Märjal rajal sõideti ka üksteisele otsa. Särg sai selle teo eest kohtunike käest hoiatuse.

„Paul Aron mu ees pidurdas järsult. Seda juhtub rajal ikka, tavaline asi.”

Tallinlane Aron on mullune Mini klassi Eesti meister, aga Raplas tal sõit ebaõnnestus.

Särg läbis viraaže julgelt ka edaspidi ja heitles algul esikoha pärast tallinlase Jan Kalmetiga. Sõiduvõitjaks tuli aga teine tallinlane Rimmo Kadapik, kes oli parim ka kahe sõidu kokkuvõttes Särje ees.

Pärast nelja etappi on meie nooruki seis rõõmustav. Särg juhib, kuigi jälitajad hingavad kuklasse. Üldse võisteldakse kaheksal etapil, arvesse läheb iga võistleja seitse paremat esitust.

Mullu oli Särg selles masinaklassis neljas, tunamullu aga teine. Kolme aasta eest võitis Särg Mikro klassis Eesti meistritiitli.

„Muidugi tahan sel aastal meistritiitlit,” ei salanud noor kardipoiss. „Praegu lausa kipun Käina rajale.”

Kardisport on suuresti peresport. Robinit aitavad nii isa Reimo kui ka vanaisa Rein, kes on lapselapse mehaanikuks. „Robini võistlusmasin vajab pidevat hoolt. LKE mootor ja Haase šassii maksavad kokku üle 4000 euro,” rääkis isa Reimo, kes on Gear Racingu meeskonna juht. „Robinile lisaks on mul meeskonnas mujalt Eestist kümmekond poissi.”

Kivi teeb trenni võistlustel

Kui Robinil jäi etapivõit Raplas napilt saamata, siis Noarootsi 15aastane noormees Kairo Kivi valitses üsna üsna kindlalt Rotax Max Seniori (alates 15aastased) masinaklassis (125 cm³).

Eelsõidus teist aega näidanud Kivi juhtis kindlalt eelfinaalis, aga viimasel ringil hiilis talle ootamatult selja taha Ragnar Veerus ja lõpujoonel suutis mõne sentimeetriga mööduda. Põhifinaalis ei andnud Kivi aga pearivaalile mingit lootust, finišeerudes pika edumaaga. Etapil saavutatud üldvõit sillutas noarootslasele teed meistritiitli poole.

„Noarootsis ei ole mul õieti kusagil treenida. Seda enam tuleb etappidel juba proovisõitude ajal kõik masinast välja pigistada.”

Kivi hindab oma võistlusmasinat (mootor Rotax 125 ja šassii Kosmic) umbes 6000 euro vääriliseks.

Kairo tegemisi toetab samuti pere. Raplas jäi nende boksis silma ema koos suure koeraga.

Fotod: Tõnis Krikk
Kardisport (tõnis krikk) (1)

Kardisport (tõnis krikk) (2)

Kardisport (tõnis krikk) (3)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Katrina Kivi
7 aastat tagasi

Ja ikka jäi väike aps sisse. Kairo on ikkagi 20aastane nagu ka eelmises kommentaaris mainisin 🙂