Läänlane võistles Tour de France’il

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 14

Paralepa jalgrattaklubi liige Üllar Petrovitš sai Tour de France’i harrastajate etapil ehk L’Etape du Tour’il 11 600 lõpetaja hulgas 2520. koha.

„Suhteliselt hästi läks,” võttis Petrovitš oma sõidu napisõnaliselt kokku. Üldse startis 15 000 osavõtjat, neist lõpetas 11 600. „Kes jäi ajaga jänni ja võeti kontrollpunktides rajalt maha, kes katkestas ise,” lausus Petrovitš.

Eestist oli L’Etape du Tour’i rajal 20–30 jalgratturit, Läänemaalt oli Petrovitš ainus võistleja.

Tänavu sõideti l’Etape du Tour’i päristuuri 20. etapi marsruudil Megève – Morzine-Avoriaz. 10. juulil peetud võistluse kogupikkus oli 122 kilomeetrit. Laupäeval, 23. juulil sõidavad profid 146 kilomeetrit. „Meid ei lastud kolmandale mäele, seal oli varing ning tee oli suletud, päris Tour’iks saadakse rada ehk korda,” arutles Petrovitš.

„Mina, ratas ja mägi,” kirjeldas Petrovitš tuurisõitu. Näiteks oli üks 8,5% tõus 12 kilomeetrit pikk. „Pikajalamäe sama järsk tõus Paliveres on 300 meetrit pikk,” võrdles Petrovitš. Peale selle ka kuumus. „Harjumatu palavus, 30 kraadi,” nentis jalgrattur ja lisas, et kuumusest aitas võitu saada publik. „Rahvas ergutas, valas vett krae vahele.”

41aastane Üllar Petrovitš on jalgrattasõiduga tõsisemalt tegelnud viimased kümme aastat. „Kohalikul tasandil on võite kah,” nentis Petrovitš. Mägedes võistles Petrovitš esimest korda. „Ma pole varem kevadlaagrites Hispaanias ega Itaalias osalenud, Tour oli minu esimene kogemus,” tõdes jalgrattur.

L’Etape du Tour’il startinud harrastajad olid jaotatud tuhandeliikmelistesse gruppidesse, rajale lasti intervallidega. Esimene tuhat startis kell seitse hommikul, viimane tuhat, kuhu kuulus ka esimest korda tuuril osalenud Petrovitš, lasti rajale kaks tundi hiljem.

„Järgmisel aastal olen paremas grupis, saan varem rajale,” ütles Petrovitš.

Tuurisõidul osalemine maksis 100 eurot, selle eest sai koti, mütsi, pudi-padi ja sööki-jooki rajal.

L’Etape du Tour’i, võidusõitu, mida võib kutsuda rahva Tour de France’iks, korraldatakse aastast 1993. „See on harrastajate maanteesõidu suursündmus,” ütles Petrovitš.

Tour de France’i korraldaja Amaury Sport Organisation on 1993. aastast peale pakkunud harrastussportlastele võimalust sõita ühel Tour’i etapil juba enne, kui samal rajal võistlevad etapivõidu eest jalgrattaspordi suurnimed.

Fotod: Rene Rõõmus

Tour de France CARTE 20. etapp

Tour de France PROFIL 20. etapp

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (0)

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (1)

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (2)

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (3)

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (4)

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (5)

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (6)

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (8)

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (9)

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (10)

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (11)

Üllar Petrovitš Tour de France (rene rõõmus) (12)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments