Jõksi sõnul tuleb haldusreformi seadus täita sisuga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Presidendikandidaadikandidaat Fra Mares (tõnu parbus) Allar Jõks (paremal) kohtus täna hommikul Fra Mares Jaanus Haapsalu linnapea Urmas Suklese (paremalt), abilinnapea Peeter Vikmani Keskerakonna Läänemaa piirkonna esimehe Jaanus Karilaiu (paremalt teine) ja riigikogu liikme Jüri Ratasega (seljaga). Foto: Tõnu Parbus

Haapsalu linnapea Urmas Suklese ja abilinnapea Peeter Vikmanniga haldusreformi ja presidendivalimisi arutanud presidendikandidaat Allar Jõksi sõnul on haldusreform samm õiges suunast, kuid see raamseadus tuleb nüüd sisuga täita.

Jõksi sõnul on ta viimastel nädalatel kohtunud mitmekümne omavalitsjuhiga ja üks nende pakiline mure on haldusreform.

"Samm õiges suunas on tehtud, aga siin tuleb küll vastutaval ministril jalad kõhu alt välja võtta ja raamseadus sisuga täita," sõnas Jõks. "Omavalitsuste rahastamismudel, tasandusfond, ka ülesannete jaotus kasvõi koolihariduse näitel on need teemad, mis tuleb kiirkorras ära lahendada. Raamseadus on kui luukere, nüüd tuleb liha kiirkorras peale kasvatada, muidu kukub see skelett klõbinal kokku."

Presidendivalimiste hetkeseisu kommenteerides oli Jõks jätkuvalt seda meelt, et pigem valitakse president valimiskogus.

"Täna tegeletakse tagatubades kombinatoorikaga, kuid sisulist valmisolekut erakondadeülese kandidaadi peale kokku leppimiseks ei paista. Valijamehed, kellega kohtunud olen, võtavad oma rolli ses osas palju tõsisemalt,“ ütles Jõks.

"Ma olen seda juba varem öelnud, et järgmine president võiks tulla Kullamaalt," avaldas Haapsalu linnapea Urmas Sukles Jõksile toetust. Tema sõnul muutus kohvitamise käigus arvamus presidendikandidaadist ainult paremaks. Kohtumise arutelude osas pidas ka tema oluliseks regionaalpoliitikat. "Väga tore oleks Haapsallu ja Rohukülla rongiga sõita," ütles Sukles Delfile.

Neljapäeva hommikul peetud kohtumisel osalesid ka Haapsalust pärit riigikogu liige Jaanus Karilaid ja riigikogu aseesimees Jüri Ratas. Pärastlõunal kohtub Jõks Viljandimaal omavalitsusjuhtidega.

Allar Jõks on advokaat, endine õiguskantsler ja kohtunik, kelle esitasid presidendikandidaadiks 14 ühiskonnategelast. Jõksi kandidatuurile avaldas seejärel toetust ka Vabaerakonna riigikogu fraktsioon ning Isamaa ja Res Publica Liidu volikogu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
einoh
7 aastat tagasi

kas keegi suudaks selgelt välja tuua need teenused mis haldusreformi tulemusel aina paremaks lähevad, üldse teenuste nimekiri mida tehakse, muidu käib üks soiumine teenuste paranemisest

Juku
7 aastat tagasi

Aga meil on ju supersprinterid:
Neeme Suur-Suurem-Suurim ja Reimo
Nebokat.Eks nad on Suuresti selleks
vaeva näinud,aga eks pärast aega
kahe tooli peal lösutades puhata.

IRWQ
7 aastat tagasi

Selline haldusreform tuleks kohe kukele saata ! Haldusreform peaks vähemalt 30 aastat ette vaatama , me oleme aga juba 70 aastat arengus maha jäänud . Praegu sünnib hulk värdvaldu – üks 5000 ,teine kõrval 30000 suur – selgelt nende võimekus on ikkagi erinev ( loe: väiksemal vallal on teenused ikkagi kehvemad ) Ka on nende paigutus kohati naermaajav – tihti tuleks valla ühest otsast teise sõites vahest suisa kahest vallast läbi sõita – andke andeks : nii seda reformi ei tehta !!! Vaja oleks olnud lihtsalt maha istuda , kaart ette ja joonistada need vallad maha – kohapeal oleks võinud… Loe rohkem »

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  IRWQ

Nii ta on ja Läänemaa on siin haldusreformi kilplaste vôidujooksus esirinnas!

Elviira
7 aastat tagasi

Jõks oleks hea valik, suurparteidele ebamugav

Külamees
7 aastat tagasi
Reply to  Elviira

Eks ta oleks vast jah selline rahvale hea tsaari sümbol kes pahad bojaarid paika paneb…noh kõnedes neid korrale kutsub jms.”Bojaaride”poliittehnoloogia töötab laitmatult,juba tulebki signaale mugavuspresidentide kahimisest,et initsiatiiv säilitada ja rahulolematute rahutus jälle mõneks ajaks jää peale panna.

öpa
7 aastat tagasi

Kas sisu on raha ja oskus seda kasutada?

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Ei saa aru jah, milleks on kohe vaja klouniks sôimama haka. Aga ega ekremendilt midagi paremat oodata saagi. Jôks on hetke kandidaatidest kôige puhtamate paberitega ja klouniks olemisest on asi ikka sama kaugel kui kuu Suure-Lähtrust.

Juku
7 aastat tagasi

Kuule kloun,äkki teed oma näitemängu kusagil mujal Mis sa
soiud?Jöks juhtis tähelepanu väga
tähtsale asjaolule,köik tuleb paika
panna enne liitumisi.Pärast öeldakse,kus te ennem olite.

näitemängu ühiskond
7 aastat tagasi

Haapsalu klounid kohtusid klouniga kes tahab presidendiks saada. See kloun kes tahtis presidendiks saada oli natuke targem ja otsustas siinseid kloune veidi harida. Siinsed klounid ei saanud aga aru mida see kloun öelda tahts. Kõik jätkub vanas vaimus.

reaalsus
7 aastat tagasi

Jõks tahtis öelda et need vennad kes lauataga olid võiksid haldusreformi täita sisuga. ;)))) Aega see on täielik nonsens kui need vennad ei saa kõnni teesidki korda tehtud.

ja
7 aastat tagasi

kui Jõks presidendiks ei kandideeriks,poleks skeletile liha peale kasvatamise jutt sellist tähelepanu saanud?