Ammas, Uus ja Taal: Varssavi regioon

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Andres Ammaskoit uustaal_olariJagaks õige Euroopa Liidu regioonideks? Noh, et kuna 27 liikmesriigiga on tüütu maid jagada, las kroogivad need oma mured enne viies-kuues kohas kokku. Nii saaks nendes kohtades luua juurde mõistlikke ametnikukohti, parandada tööhõivet ja korralikku palka makstes tugevdada majandust. Balti riigid haagiks Poolale taha, Varssavi ongi paras suur koht. Siis pole baltlastel vaja enam Brüsselis lobistamas käia.

Tundub jabur? Lugedes valitsusele esitatud riigireformi paketti, enam ei tundu. Selles sisaldub mõte, et jagame Eesti regioonideks. Las läänlased, hiidlased ja saarlased panevad oma mured Pärnus kokku, siis vaatame need koos üle. Pärnu on sobivalt suurem koht. Mis siis, et Tallinna kui pealinna on ikka vahel asja, kas või laevale või lennukile minnes, Pärnusse aga läänlasel-saarlasel-hiidlasel muidu eriti asja pole.

Pealinn Tallinn sai kümmekonna maakonnaga riigi pidamisega hakkama esimese iseseisvuse ajal. On saanud edukalt ka peale taasiseseisvumist. Miks siis nüüd äkki ei saa? Pole vist Eestimaa nii suur ühtigi, et peaks punktist A punkti B helikopteri ja põhjapõtradega liikuma. Ometi on tehnoloogia ja transpordi areng olnud peadpööritav, seda vist isegi sõna otseses mõttes.

Reforme ei tohiks teha elevandiluust juhtimistorne ehitades. Kui isegi mitte arvestada infotehnoloogia üha kiirenevast arengust tulenevat klassikaliste bürookohtade kadumist (näiteks oluline osa keskkonnaministeeriumi töötajaist ei ela üldsegi Tallinnas), siis meie armas Eestimaa on SUURRIIK vaid mõnede poliitikute kujutluses. Pisiriigi regionaalseks juhtimiseks pole vaja vahepealseid oblasteid (loe: regioone). Elu, ka juhitavate elu, peab minema paremaks, asjaajamine efektiivsemaks. 10–15 aastat regioonide katsetamist pole lähendanud Haapsalut Pärnule, kõigutamaks Tallinna kui loomuliku tõmbekeskuse positsiooni. Kui kümme aastat tagasi käis Haapsalu ja Pärnu vahel üks buss ümberistumisega Lihulas, siis nüüd käib poolteist bussi päevas. Haapsalu ja Tallinna vahel aga on 26 reisi päevas.

Äkki oleks aeg riigireformi käigus põigata 15 aasta tagusesse aega, kui esimesed regioonid tekitati? Võrdleks põhjendusi ja eesmärke tänaseks tegelikult saavutatuga? No ei pea olema haldusüksused võrdsed – riigid pole võrdsed, ministeeriumid pole võrdsed. Elukvaliteet peaks olema võimalikult võrdne kogu riigis – see võiks olla ainus võrdsusetaotlus, kõik muu on kurjast. Äkki selgub siis, et enamik riigiameteid võikski olla riigisuuruse regiooniga nagu mobiiltelefonieelsel ajal? Ja üldse peaks riigireform oma pilgu tõstma kõrgemale – ministeeriumide ja riigiametite erinevusele, kõikide ametite põhjendatusele üleüldse. Muidu läheb aur lisatasandi tekitamisele. Eesti maksu- ja tolliamet on kuuldavasti Euroopa Liidu üks kõige efektiivsemaid maksuasutusi – neil pole mingeid regioone, kogu riiki hõlmavat tegevust hallatakse Tallinnast.

On õige, et maavalitsusi praegusel ajal enam vaja pole. See ei tähenda aga sugugi, et maakondadega peaks miskit ette võtma. Senine patiseis ja dubleerimine maavalitsuste ja omavalitsusliitude vahel tuleb tõesti lõpuks lahendada. Haldusreformi käigus tugevnevad omavalitsused – loodetavasti jõutakse lõpuks maakonnasuuruste omavalitsusteni – suudavad omavalitsusliitude kaudu piisavalt ühiste huvide eest seista ja kokku leppida. Pole vaja neid enne Tallinna-otsa sundida Pärnus või Jõhvis trenni tegemas käia. Reformipaketis sisalduv riigimajade kontseptsioon lahendaks n-ö riigi maakondadest lahkumise küsimuse elegantsel e-riigile sobival kujul. Riigimajad on oluliselt parem variant kui riigiasutuste pealinnast laiali pudistamine, n-ö haridusministeeriumi tegemine. Regioonide teema aga muutuks koos riigimajadega omakorda kunstlikuks.

Kas regioonid võidakse jõuga ära teha? Muidugi. Kunagi ühes USA jutusaates rääkis kuulus näitleja oma Pariisi-reisi muljeid. Vastuseks küsimusele, mis teda kõige rohkem üllatas, kirjeldas näitleja juhtumit, kus politseinik tema auto keset liiklust kinni pidas. Pärast kõikide rutiinide (load, autopaberid jne) läbimist küsis näitleja, et kuna mingeid probleeme polnud, siis „why did you stop me at all?” („miks sa mu kinni pidasid?”). Vastus oli: „Because I can!“ („Ma võin!”)

Võimul olemisega kaasneb ka kohustus asju hästi teha. Või on mõned kavalpead välja nuputanud, et regioonide tegemisega saaks statistiliselt vähendada ametnike kontsentratsiooni pealinnas ja päeva lõpuks hõisata: TEHTUD!
PS Allakirjutanute inspiratsiooniallikaks oli mitmekümne arvamusliidri ja muidu mõjuka inimese arutelu Lääne maavalitsuses.

Andres Ammas, Olari Taal, Koit Uus, läänlased

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
endine+haapsallane
7 aastat tagasi

Piinlikult diletantlik tekstike. Midagi vanaisa piibulugude ja lihakombinaadi kvartaliaruande vahepealset. Ei mõista, miks kolme mehe peale nii hatune tulemus. Vähemalt Ammas on ju ometi koolis käinud.

Katrin
7 aastat tagasi

Igati intelligentsed inimesed aga lool puudub igasugune sisu. Pole ettepanekuid, pole konstruktiivset kriitikat.

Ma ennustan
7 aastat tagasi

Tulevikus jaguneb euroopa liit, ida euroopaks, baltikum , poola,ungari jne, skandinaaviaks, soome rootssi norra taani island, ja lääne euroopaks, sedasi oleks kõige mõistlikum

Miks sellist
7 aastat tagasi

jama avaldada?

juntsu
7 aastat tagasi

Poola keeles sõimaku siis.

sorts
7 aastat tagasi

mõistlikelt meestelt mõistlik ettepanek.
see praegune “haldusreform” ei kannata isegi sõimamist mitte.

Matti
7 aastat tagasi

See on ikka hullumeelsuse tipp! Miks te kolm tegelast siin elate,minge kuhugi suurriiki ja vaadake kes te seal olete.

unesnõiduja
7 aastat tagasi

Kolm kanget on kuuma saanud et on hakanud euroopat jagama, võimuhullus on pähe löönud. Tegemist medistsiinilise juhtumiga ilmselt.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  unesnõiduja

No nii, keegi kirjutab jälle siin minu pseudo all, debiilik selline. Môtle endale ise oma nimi välja, ära tule vett sogama valenimede all.

kas
7 aastat tagasi

midagi segab ärastamist

aisad
7 aastat tagasi

Haigekassa ülekolimisest Pärnusse me kahju ei saanud.Päästeteenistuse keskuse sinna asutamisest oli kasu,kvaliteet paranes!