Türgis panid sõjaväelased toime riigipöördekatse

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

erdogan

Recep Tayyip Erdoğan. Presidendi kodulehekülg

Eile hilisõhtul kohaliku aja järgi peale 11 suleti Istanbulis üle Bosporuse väina viivad sillad ja üle linna lendasid sõjalennukid. Türgi peaminister Binali Yıldırım teatas, et tegemist on ebaseadusliku võimuhaaramiskatsega, mille korraldas osa sõjaväest.

Sõjaväelased võtsid kontrolli alla Türgi riikliku raadio ja televisiooni, mille eetris loeti ette pöördumine, et võim riigist on vahetunud. Pärast võeti kanal eetrist maha.

Istanbuli Atatürki lennujaam suleti.

CNN Türki andmetel toimus riigi parlamendihoones plahvatus, mis nõudis 12 inimelu. Türgi president Recep Tayyip Erdoğan oli sel ajal puhkusel Kagu-Türgis Marmaras, kust kutsus telefoni-intervjuus inimesi tänavatele riigipöördajate vastu protestima.

President lendas tagasi Istanbuli ja andis pressikonverentsi, kus teatas, et riik on endiselt seadusliku võimu kontrolli all ja sõjaväge ootab ees puhastus. Öösel teatas riigi peaminister, et 120 riigipöörajat on arreteeritud ja olukord on enam-vähem kontrolli all.

Riigipöördekatset on tauninud nii opositsiooniparteid kui ka välisriigid.

Seoses riigipöördekatsega Türgis uuendas Eesti välisministeerium Türgi reisihoiatust: ohutaset tõsteti ühe taseme võrra.

Välisministeerium soovitab vältida tungiva vajaduseta reisimist Türgisse, eriti suurlinnadesse nagu Ankara ja Istanbul. Türgis viibivatel kodanikel palume vältida viibimist avalikes kohtades ja järgida kohapealseid juhiseid.

Välisministeerium palub Türgis viibivatel eestlastel anda endast lähedastele märku.

Riigipöördekatses on esialgsetel andmetel hukkunud 12 tsiviilisikut ja 17 politseinikku.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
unesnõuduja
7 aastat tagasi

Siin on see riigipööramine ammu ära olnud. Meil on käsil okupatsiooni teine faas ehk rahva enesehävitamine ja totaalkontrolli kehtestamine. Sõjavägi vaatab pealt mkokk töllakil.

???
7 aastat tagasi
Reply to  unesnõuduja

Kas sa nägid halba und?

reaalsus
7 aastat tagasi
Reply to  ???

Alles leht kirjutas et eelmine aasta oli jälle üle 350 küüditaud läänlase.