Keeleteadlane soovitab: Lihula, Taebla ja Haapsalu vald

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne-Nigula lipp arvo tarmula
Lääne-Nigula lipp. Foto: Arvo Tarmula

Kui oleks keeleteadlase teha, nimetataks uued omavalitsused Lihulaks, Taeblaks ja Haapsaluks. Kohanimenõukogu aseesimees Peeter Päll pole lõplikult rahul ei Lääneranna ega Lääne-Nigula nimega. Haapsalu ja Ridala puhul aga soovitaks Päll Haapsalu valda.

Kohanimi on Pälli sõnul paslik, kui tal on ajalugu ja ta on orienteeriv, st nimi võiks anda viite, kus paik asub. Lääneranna nimel pole ühte ega teist.

„Lääneranda on Nõvast Häädemeesteni. Asukohta see nimi paika ei pane ja sobib ükskõik mis paigale Eesti läänerannikul. Ka pole nimel ajalugu,” ütles Päll. Kõige mõistlikum oleks panna vallale selle keskuse nimi, Lääneraanna puhul siis Lihula. „Lihula on väga vana nimi. Oleks ajalugu ja oleks kuulmise järgi paigutatav õigesse kohta,” ütles Päll.

Lääne-Nigulat peab Päll selles suhtes ebaharilikuks valikuks, et kõik on nõus ühe ühineja nimega. Pälli sõnul lähtuvad ühinejad seisukohast, et nimi peab olema uus, mitte mõne ühineja oma, ja see on kummaline. „Just nagu riivaks mõne ühineja nimi ülejäänute väärikust,” arutles Päll.

Keskuse järgi võiks Lääne-Nigula kanda hoopis Taebla nime. „Lääne-Nigula on ajalooliselt ainult üks osa moodustuvast omavalitsusest. Otse seda ei saa öelda, et see nimi ei lähe, aga ta jääb kitsaks,” ütles Päll.

Haapsalu ja Ridala puhul soovitaks Päll aga Haapsalu valla nime – siis oleks ühelt ühinejalt nimi, teiselt nimetus. „Ainus mõru pill oleks siis see, et ei oleks linnapead, vaid vallavanem,” ütles Päll naljaga pooleks.

Kui valitaks Ridala ja Haapsalu nime vahel, siis on see raske – mõlemad on ajaloolised ja väärikad nimed. Küll aga tekitaks uue omavalitsuse nimetamine linnaks puhtpraktilist segadust. Aadressi Haapsalu linn, Haapsalu linn järgi eksisteeriks just nagu kaks Haapsalut: Suur-Haapsalu koos oma küladega ja Väike-Haapsalu (linn). Poliitikute lubatud võimalus nimetada maad ja linna kokku linnaks tekitab tähenduslikku segadust, ütles Päll.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
samas
7 aastat tagasi

Ajalugu on nii oluline.Lääneranna võib ju olla,kuid väheütlev üldiselt.
Linnarahvas mäletab,kuidas lahknesid gümnaasiumi lennunumbri suhtes arvamused.Valiti ajalugu.

nõus
7 aastat tagasi
Reply to  samas

Lihula oleks õige valik

Lääneranna
7 aastat tagasi

Keeleteadlase loogika siin ei toimi. Kui liita 4 väga vana ajalooga piirkonda, siis miks peaks neist ühe nime eelistama teistele? Uus vald, uus nimi ja tekibki uus ajalugu.

Jüri
7 aastat tagasi

Haapsalu oli,on ja jääb Haapsalu
linnaks.Mingi keelemees ei ole siin
mingi ütleja.Ja mingi ida vöi mis
ka ei sobi.Hakkab jälle pihta.
Muud ei olegi teha? Jätke see trall
hoopis ära,las köik jääb vanaviisi.
Sellest liitmisest vöidab ainult
riik.Saab selle kahe tooli mehega
köik vallad oma kontrolli alla,teil
ei jää üle muud kui koogutada.Ja
käske täita.Seda tahategi?

hmm
7 aastat tagasi
Reply to  Jüri

Kas siis Jõhvi pole enam linn? Või kas Türi ja Tapa pole enam linnad?

Maavana+2
7 aastat tagasi

Lääne – Nigula on tõesti veider nimi vallale. Sama hästi võiks Haapsalu ja Ridala liitmisel saada nimeks Ida – Haapsalu.

tuule
7 aastat tagasi

lipulugu meenutades…
Linnapea võiks Haapsalule jääda,kuid abivallavanema kohusetäitjana nagu.
No,looda sa…!

Ohjad
7 aastat tagasi

Keeleteadlastest ei peeta juba ammu kuigi palju!Ka Nigula ei hakka siin kedagist kuulama.

2. kodanik
7 aastat tagasi

Loomulikult oleks Taebla parim valik. Taebla EPT oli juba muinasajal tuntud ettevõte ja Võrust Kasarile või Nõvale sõitjale on see heaks orientiiriks…. :))
Sellisele loodavale monstrumile polegi võimalik leida kõiki rahuldavat nime. Hea, et ühinejatel sellel pinnal erimeelsusi ei tekkinud ja vähemalt praeguse Lääne-Nigula inimesed ei pea oma aadressiandmeid muutma hakkama.

........
7 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Taebla EPT nimelist moodustist ei ole kunagi eksisteerinud. Oli Haapsalu EPT, mis asus Taeblas.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  ........

Siis ei jää muud üle, kui see omavalitsus saab nimeks Haapsalu vald. Ridala ja Haapsalu ühinemisel tekib Haapsalu linn. Tema kõrval asub Haapsalu vald. Ja tegelikult võib ka maakonna ümber nimetada Haapsaluks, sest palju rohkem seda maakonda ju alles ei jää. :))