Juhtkiri: rahulolu hind

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Läänemaa vallad on jõudnud ühinemisläbirääkimistega sinnamaani, et nimed on valitud. Kui kõik läheb nii, nagu ühinemislepingute projektidesse on kirja pandud, on Läänemaal (või siis pooleldi Pärnumaal) edaspidi kolm uut omavalitsust: Lihulast, Hanilast, Koongast ja Varblast moodustunud Lääneranna vald; Lääne-Nigulast, Kullamaast, Nõvast, Noarootsist ja Martnast moodustunud Lääne-Nigula vald ja Ridalast ning Haapsalust moodustunud Haapsalu linn, sest ühinejad on nii otsustanud. Kui oleks keele- ja nimeteadlaste teha, siis oleksid nimed hoopis teistsugused: Lääneranna asemel Lihula vald, Lääne-Nigula asemel Taebla vald ja Haapsalu linna asemel Haapsalu vald. Veel parem oleks Ridala vald, aga kompromissina – olgu siis Haapsalu vald. Ühinejad ise on oma nimevalikuga enam-vähem rahul.

Enam-vähem rahulolekuks on olnud vaja teha kompromisse. Lihula, Hanila, Varbla ja Koonga puhul (nagu väga paljudes kohtades mujal Eestis) tagab rahulolu see, et kõik loobuvad oma nimest ja saavad uue. Esimese hooga tunduks nagu mõistlik, teisest küljest aga – kas see tunduks mõistlik, kui abielludes loobuksid pruut ja peig oma perekonnanimedest ja võtaksid kahepeale täiesti uue ja ühise nime?

Uue nime valikul on vallad püüdnud anda endast siiski parima, püüdnud leida kogu piirkonda iseloomustavat nime või siis valinud nime, mis on valijate arvates kasulikum. Selge on aga üks – kui niimoodi kambaga valida, siis parim, mis välja võib kukkuda, ongi enam-vähem rahulolek, mis aga ei tähenda seda, et nimi saaks hea. Küllap olnuks ka omaaegne suvilakooperatiiv väga rahul, kui ta saanuks omale nimeks võtta Trillallaa-Trullallaa, mida ei lubatud. See kõik panebki mõtlema, et nime ei oleks üldse tohtinud omavalitsuste otsustada jätta. Kõrvalpilk, eriti keeleteadlaste ja geograafide kõrvalpilk olnuks teravam ja seda ei muudaks uduseks emotsioonid – nemad vähemalt ei hakkaks nime peale kulli ja kirja viskama. Võimalik, et ka sel juhul oleksid vallad vaid enam-vähem rahul, aga vähemasti säästetaks Eestimaad hulgast tähenduse ja ajaloota nimedest, mis on praeguse rahulolu hind.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ikka peamine küsimus
7 aastat tagasi

Palun kas keegi oskab vastata, millist kasu täpsemalt saadakse Ridala ja Haapsalu ühinemisest. Palun jätaks hetkeks kõrval nimepoleemika ning udusema “teenuste kvaliteedi paranemine”. Sellel viimasel on kombeks reaalses elus kummalisel kombel moonduda alati halvenemiseks. Niiet- kas leidub kompetentseid inimesi, kes osaks Lääne Elu lugejale selgitada milline on ühinemise SISULINE kasu?

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Ma panen juba pikemat aega kôik läänlaste omavahelised kraaklemised ilusti kirja. Sest mul on plaan kirjutada vinge raamat. Sellest saaks hirmnaljaka komejandi, mille kôrval “Kuulsuste narrid” kahvatub nagu täiskuu. Sellest saab NY Times’i bestseller ja ma saan ratsa rikkaks. Aitüma, läänlased!
Lugupidamisega, Ummere Unesnôiduja.

maakas
7 aastat tagasi

Nüüd siis hakkavad selguma need ime lised kasud ja soodustused,mis Haapsaluga ühinemisel saabuvad. Kui ikka Haapsalu ei ole võimeline Ridalaga sammu pidama,et tõsta oma töötajate palka,siis pole mõtet mingil ühinemisel. Uhke ja isepäine Haapsalu jõuab oma vigadest veel õppida ja järeldusi teha!!!! Ka meil maakatel tasub hästi mõelda ja valida,keda järgmistel valimistel usaldada valda juhtima.Kõvad lubajad Hepner, Öiglas kindlasti jäävad sellest ilma.Nebokat kus on jàänud sinu eelmistel valimistel lubatud tasuta internet, eks ta vist sinna jääb kus kõik reformarite lubadused!!??!!??

Pakun,
7 aastat tagasi
Reply to  maakas

et Ridala palgad nuditakse sama niruks, kui Haapsalus. Ja saabki taseme võrdseks. Haapsalu olla on uhke ja hää.

penskar
7 aastat tagasi

Enamusel ametnikest on ajude asemel kõdunenud saepuru, sellepärast riik upakil ongi. On olemas keele seadus mida peaksid järgima kõik eestlased, kui tahetakse Eesti keel säilitada. Rahval on ka õigus oma saatuse üle otsustada, juhul kui Eesti on õigusriik.

pärnu saab omale
7 aastat tagasi

elanike juurde, suurepärane.

Jajah
7 aastat tagasi

Muidugi Haapsalu linn,ei mingit
kompromissi.Haapsalu vald? nagu oleks tuhat aastat tagasi astunud.
Ja Ridala rahval peaks uhke tunne
olema,et saavad ka elada Haapsalu
linnas.Kohanimena jääb ju Ridala
ka alles.Kas aadressiks ei jää:
……….küla
……..Ridala
……Haapsalu linn
Mis siis enam viriseda?

loomulikult
7 aastat tagasi

Saab Ridalast Haapsalu koloniaal.
Elagu Haapsalu piiskoplinna valdused!

uhke haapsallane
7 aastat tagasi

Maailmas on väga palju linnu, mille halduspiirkonda kuuluvad ka põllud, saared, metsad, sood, järved jne. Kui Aegna saar kuulub Tallinna kesklinna alla, mis on täiesti loomulik, siis võinuks ka Vormsi saar veel ühineda Haapsalu linnaga. Aga see juhtub ükskord niikuinii. Loogiline on, et nimekuju võetakse suurema ja kuulsama omavalitsuse järgi. Siin ei olegi mingi kompromiss, vaid loogika. Keeleteadlased, geograafid ja muud teadjad puhaku pead. Elagu Haapsallu linn, 1279 a.d!

Koda
7 aastat tagasi

No meie mehed on ikka nii mehed, et teevad kõike omaenese mõõtmatust tarkusest. Milleks neile konsultandid? Küll pärast paistab. Kilplased ka tegid maja seinad valmis ja alles siis hakkasid kukalt kratsima… 🙂

?
7 aastat tagasi

Ei ole ühinejad otsustanud Haapsalu linna kasuks,valeinfo.Lihtsalt linnavalitsus surus ja surub peale.Keeleteaduse seisukohalt narrus,rahajagamise suhtes aga auväärne valik.