Evald Okase muuseumis avatakse kaks jaapaniteemalist näitust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Teisipäeval, 19. juulil kell 16 avatakse Haapsalus Evald Okase Muuseumi galeriis kaks jaapaniteemalist näitust: „Sumi sild“ ja „Taaskasutuskimonod“. Mõlemad näitsed jäävad avatuks 31.juulini.

Haruko's piece

Näitus „Sumi sild“ toob Evald Okase Muuseumisse paari nädala jagu muuseumis resideeruvate jaapani kunstnike Haruko Katayama ja Chikako Yokoyama loomingu. Haruko ja Chikako tegelevad kaasaegse kunstiga, kasutades tavaliselt erinevaid halli värvi varjundeid. Sellele näitusele on nad valinud joonistused, milles on kasutatud traditsioonilist Aasia tušši sumi traditsioonilisel Jaapani paberil washi, koos teiste kaasaegsete teostega.

Näituse ajal viiakse läbi ka kahepäevane workshop.

Erinevalt Euroopa tušist või värvist võib sumi, mis peaks olema täiesti must, tuua esile erinevad “värvid” – sõltuvalt sellest, kuidas seda kasutatakse. Washi ainulaadseks jooneks on asjaolu, et sumi piisad panevad materjali elusolendi sarnaselt liikuma. Keemia nende kahe materjali vahel, mida inimesed on sajandeid kasutanud, on hämmastavalt peenekoeline. Kunstnikud on kindlal seisukohal, et must ja valge värv on alati olnud kõige aluseks. Nende jaoks on kunstis võluvägi.

Chikako's piece

Katayama põhimõtteks on alati olnud aukartuse väljendamine kosmose vastu, milles me kõik triivime. Ta kasutab peaaegu kõike, et luua suuri ja väikesi kunstiteoseid, tihti sinistes või pruunides toonides. Selle näituse jaoks on ta rakendanud uudseid meetodeid, nagu näiteks pigmentide kasutamist washi paberil.

Sumi joonistused on olnud Yokoyama loomingu keskmes viimased 20 aastat. Esimesel 10 aastal pühendus ta traditsioonilistele sumi joonistustele, kuid liikus siis järk-järgult üha rohkem abstraktse kunsti suunas.

Viimastel aastatel on Yokoyama külastanud ajaloolisi paiku kogu maailmas, et otsida inimkonna kunagisi jälgi. Neid püüab ta väljendada ka oma joonistustes, mõeldes samal ajal iidsete või isegi ürgsete rahvaste elule ja tunnetele. Pintslitehnika on tema tugev külg ning ta laseb pintslil end vabalt viia kuhu iganes.

Kunstnikud loodavad, et see näitus aitab luua nähtamatu “silla” kultuuride vahel, mis on sama mitmekesised kui erinevad sumi varjundid.

kimonod1

Eesti Moekunstnike Ühenduse näitusel “Taaskasutuskimonod” eksponeeritakse klassikaliste Jaapani kimonode eestilikku ümbertöötlust. Kui klassikaliselemoelevindi peale keeramist tuntakse classic with twist´ina, siis sellel näitusel võib kohata nii algmaterjali pahupidipööramist, osadeks lahutamist kui ka tavapäratut kaunistamist eesti rahvusliku ornamendi või tikandiga.

kimonod2

Taisho ja Syowa ajastu poole sajandi vanustest kimonotest on valmistanud 11 tänapäevast interpretatsiooni Katre Arula, Diana Denissova, Anu Hint, Kärt Karjaste, Monika Kisand, Anne Metsis, Juta Piirlaid, Sille Sarapuu, Anu Strandberg, Liivika Põvat Straus ja Yumiko Okazaki.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments