EESTI EKSPRESS: Põlenud noor naine alustab uut elu

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Ekspress põlenud naisest

Selle nädala Eesti Ekspressis räägib kaks aastat tagasi Dirhamis tuleõnnetuses eluohtlikke põletushaavu saanud Maare Uus oma raskest võitlusest.

Õnnetus juhtus 5. juuli õhtul Dirhami sadama lähedal. Väike sõpruskond oli sõitnud sinna nädalavahetust veetma. Kella ühe-kahe paiku öösel  oli hõõguva lõkke ääres veel neli inimest. Lõkke kõrval malmnõus põles tehniline piiritus, et lõkkeplatsi valgustada. Kui nõus tuli kustus, valas üks piduline, Kaido, piiritust juurde. Piiritus plahvatas, kerkis suur leek. Kilejoppi ja fliistekki mässitud Maare süttis üleni põlema, kirjutas Lääne Elu mullu novembris Haapsalus peetud kohtuistungit kajastades.

Kohus mõistis Kaidole tingimisi karistuse, ta pidi maksma Maarele 20 000 eurot valuraha.

Ekspress kirjutab, et 27aastane Maare on kahe aasta jooksul üle elanud lõputu hulga operatsioone ja nahasiirdamisi. Kaks aastat pidi ta riiete all kandma survepesu – täpselt keha järgi õmmeldud pesu, mis peab kehale survet avaldama. Nii muutuvad armid madalamaks ja siledamaks. Arme tuli määrida geeliga ja näkku kleepida armiplaastreid.

Haapsalus taastusravil olles tegi ta emaga pimedal promenaadil pikki jalutuskäike. Vahel julgesid nad minna peatänavale ja vaatasid sisse Müüriääre kohviku akendest. Nii väga oleks Maare tahtnud sinna sisse astuda ja kooke süüa, aga ei! Hirm ei ole õhust võetud: Maare on kogenud, et tema põletushaavad tekitavad põlastust ja hirmu, lapsed on hüüdnud „koletis“.

Aga ühel õhtul määris Maare endale punetuse peitmiseks näkku jumestuskreemi, tõmbas pähe kapuutsi, sättis salli ninani ja astus kohvikusse.

„Koogi maitset ma ei mäleta, aga sel pole mingit tähtsust. Olin enda üle nii kohutavalt uhke, et suutsin avalikku kohta minna. See oli esimene samm tagasi normaalsusesse, räägib Maare. Oma varasemaid pilte blondist kaunitarist pole ta kordagi vaadanud.

Maaret on palju aidanud töö ja kolleegide toetus. Kaks nädalat tagasi sai pangas töötav Maare ametikõrgendust. Ta plaanib magistriõpinguid ja unistab reisimisest kaugetesse maadesse.

Maare ei ole Kaidot õnnetuses süüdistanud, kuid talle teeb haiget, et Kaido ei ole temaga ühendust võtnud ega vabandust palunud.

 Et endas rahu leida ja emotsioonid välja kirjutada, hakkas ta blogi pidama. Maare Uusi paranemisloost saab lugeda tema blogist uusmaare.wordpress.com

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments