Läänemaa sõiduõpetajad on kriitilised maanteeameti tegevuse suhtes

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

auto

Auto. ARVO TARMULA

Maanteeamet teatas, et tulevast aastast ei saa Haapsalus anda enam sõidueksamit, sest amet soovib, et eksameid antakse pingelise liiklusega linnades.

Haapsalus tegutseva Klimberg Autokooli juht Koit Klimberg pidas maanteeameti plaani mõttetuks ja uskus, et seda ei viida ellu. Kui aga reform teoks saab, teeb see autokooli Haapsalu sõiduõppijale kallimaks.

„See toob mingil määral meile tööd juurde ja mingil määral võtab vähemaks, aga inimesele läheb see kindlasti kallimaks,” ütles ta. „Tallinnas või Pärnus õppesõidu tegemiseks tuleb sõita 200 kilomeetrit, kulub nii aeg kui ka kütus. Pole ka mõeldav, et autokool selle kulu enda kanda võtab. Samuti ei usu ma, et võtta mitu inimest auto peale, sõita koos Tallinna ja siis ülejäänud ootavad, kuni üks oma õppesõitu teeb.”

„Ma ei kujuta ettegi, mis saama hakkab. Maanteeamet üldse ei mõtle, ei autokoolidele ega inimestele,” ütles autokooli Fixum omanik Andrei Tšerepanov. „Eraisikule läheb see kalliks, kulutab nii aega kui ka raha.”

Tšerepanovi sõnul on Haapsalus pädevad inimesed ja piisavad tingimused, et siin sõidueksamit teha. „Ma saan aru, et Vormsis ei saa sõidueksamit teha. Haapsalus on ringteid, liiklusfoore, ristmikke – kõik tingimused on olemas,” ütles ta.

Kumbki autokooli omanik ei soovinud ennustada, kui palju reform neilt kliente ära võib viia.

Teisipäeval tegi Haapsalus oma sõiduksamit tallinlane Aleksander (19). Haapsalu valis ta kahel põhjusel. „Haapsalu liiklus ei ole nii tihe ja vähe on keerulisi ringteid,” ütles ta. „Tallinnas on palju pikemad eksamijärjekorrad – neli-viis nädalat. Haapsalus oli kolm nädalat.”

Tšerepanovi sõnul on tema juures õppimas käinud tallinlasi, kelle sõnul on Tallinnas eksami tegemine lihtsam kui Haapsalus. „Ja sellise klienditeenindusega nagu Tallinnas meie rahvas küll rahule ei jää,” hoiatas ta.

Haapsalu eksamineerija Andre Oja teadis, et tööta ta ei jää. „Mina olen eksamineerija edasi. Küsimus on selles, mis linnas,” ütles ta. „Meile on lubatud, et tööd me keegi ei kaota. Hakkame käima eksameid vastu võtmas mitmes linnas, et tekiks anonüümsus.”

2015. aasta jaanuarist on esitatud korruptsioonikahtlustus seitsmele eksamineerijale. Amet loodab, et pidevalt vahetuvad eksamineerijad aitavad korruptsiooni vähendada.

Tänavu jaanuarist maini käis Haapsalus sõidueksamil kokku 470 inimest, neist eksami sooritas 188. Esimesel katsel käis 231 inimest ja esimese korraga sai eksami tehtud 81 inimest.

2017. aasta 1. jaanuarist vähendab maanteeamet A- ja B kategooriate sõidueksamite toimumiskohtade arvu. „Peame suunama eksameid linnalisemasse keskkonda, et parandada värskete autojuhtide hakkamasaamist pingelisemates oludes,” selgitas maanteeameti peadirektori Priit Sauk otsuse tagamaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments