Ridala ühinemislepingusse läheb nimeks Haapsalu

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Ridala vallavanema valimised (arvo tarmula) (19) Olev Peetris

Ridala volikogu esimees Olev Peetris sai oma tahtmise ja ühinemisleppesse läheb nimeks Haapsalu. Foto: Arvo Tarmula

Ridala volikogu esimees Olev Peetris ütles teisipäeval volikogu istungil, et kui volinikud Haapsalu linna nime ei toeta, võib ühinemisläbirääkimised naabriga kohe lõpetada. Kuigi enamik volikogu liikmeid on endiselt Haapsalu linna nime vastu, lubati see nimi kirjutada ühinemislepingusse ja otsustada küsimus sügisel, kui ühinemisleping jõuab volikokku.

Enne jaanipäeva olid volikogu liikmed häältega kaheksa seitsme vastu seisnud vastu uue omavalitsuse Haapsalu linnaks nimetamisele. „See ei olnud hääletus otsuse pärast, vaid hääletus meie meelsuse teadasaamiseks,” ütles Peetris teisipäeval.

„Kui me jääme sellele kindlaks, et nimi peab olema Ridala vald, siis suure tõenäosusega me võime ühinemisläbirääkimiste laua tagant ära minna ja öelda, et see asi on lörri läinud,” ütles Peetris.

Opositsioonis oleva valimisliidu Ühtne Ridala liige Toomas Vallimäe pakkus, et omavalitsuse nime võiks jätta lepingust esialgu välja. Kui ühinemisläbirääkimiste komisjon on ühinemislepingu kokku saanud, saadetakse see Haapsalu ja Ridala volikogule. Kui need selle heaks kiidavad, ei tähenda see veel ühinemisotsust, vaid pärast seda tutvustatakse lepingut rahvale, kogutakse parandusettepanekuid ja lõpuks pannakse täiendustega ettepanek rahvahääletusele. Pärast seda otsustavad volikogud, kas liitumisleping saab nende heakskiidu ja liitumine tuleb.

Rahvahääletusel võikski Vallimäe sõnul küsida, millist uue omavalitsuse nimevarianti soovitakse.

Ühinemise toetajad leidsid, et nimi peaks olema juba lepingu algses versioonis. „Reegel on see, et nimi kirjutatakse lepingusse sisse. Kui me ei suuda kokku leppida, siis meil ju ei ole lepingut,” ütles Peetris.

„Meie peame oma töö valmis tegema, kokkulepped Haapsalu linnaga valmis saama ja siis rahva käest küsima, kas kiidate heaks või mitte. Me ei saa iga lepingu punkti rahva käest küsida,” põhjendas reformierakondlane Reimo Nebokat.

Peetrise sõnul saavad Haapsalu ja Ridala vabatahtliku liitumise korral ühinemistoetust. „Palju kehvem on see, kui meid liidetakse pärast sunniviisiliselt. Selle tõenäosus on suur, sest me oleme rõngasvald ümber Haapsalu linna,” lisas Peetris.

 „Võib-olla viskame püssi põõsasse, ootame sundliitmist ja siis peate kõik peeglisse vaatama, et Haapsaluga pandi kokku ikka, aga ka kommiraha ei saa,” sõnas ta.

Ühtse Ridala liige Valli Ender ütles, et ei saa Ridala nime kaotamise poolt hääletada, sest tema teada on valijad selle vastu. „Aga kui te oleks rahvalt enne küsinud ja rahvas oleks öelnud, et jah, oleme Haapsalu nimega nõus, siis oleksime meie ka oma valija ees puhtad ega keegi saa näpuga näidata,” lisas ta.

Kui Haapsaluga ühinemise toetajad on Ridala volikogus ülekaalus, siis Haapsalu linna nimeküsimuses on vastaseid üks rohkem. Ka eile küsis Peetris volikogu liikmetelt üle, kas keegi on oma eelistust muutnud. Ei olnud.

Rohkem oleks toetajaid nimekujul Haapsalu vald, kuid Peetrise sõnul on Haapsalu linnavalitsus kindlalt ka selle vastu. „Võtame voli ja kirjutame Haapsalu linna nime lepingusse, aga siis tuleb see leping siia volikokku. Kui lepingu projekt siin heakskiitu ei leia, siis ongi läbirääkimised lõppenud,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ei+tea
7 aastat tagasi

Tean ühte…

to vahelduseks
7 aastat tagasi

Nimeliselt paluks!

vahelduseks
7 aastat tagasi
Reply to  to vahelduseks

on neid seal nii palju või?

vahelduseks
7 aastat tagasi

lisaks liitumistöödele võiks igapäevasele tööle ka tähelepanu pöörata. Mis ridala vallavalitsuses toimub? See kuidas sotsiaalvaldkonnaga tegelevad ametnikud inimestege suhtlevad on ületanud igasugused taluvuspiirid. Kontrollib nende käitumis-ja suhtlusviise ka keegi?

uudishimulik
7 aastat tagasi

Küsisin presidendilt ja ta ütles nii:
«See tähendabki eeldusi, et inimeste elu ühes või teises omavalitsuses läheb lõpuks paremaks. Et inimesed jäävad sinna või lähevad sinna tagasi. Et ettevõtjal kui tööandjal on põhjust sinna investeerida ja inimestel on tööd. Et kehtib paindlik transpordikorraldus ja head haridust saab igal pool. Et suureneb sotsiaalne turvatunne,» ütles Ilves.

kiirustage seltsimehed
7 aastat tagasi
Reply to  uudishimulik

raha paneb rattad käima..80 miljonit eurot. oh sa vägi.

Seaduse kohaselt on kohalikel omavalitsustel kuni käesoleva aasta lõpuni aega vabatahtlikeks ühinemisteks ning valitsus maksab sellistele omavalitsustele ühinemistoetust. Selleks on kokku ette nähtud kuni 80 miljonit eurot. Kui ka pärast vabatahtlikke ühinemisi on jätkuvalt kriteeriumitele mittevastavaid omavalitsusi, teeb valitsus neile tuleval aastal esmalt ettepaneku vabatahtlikuks ühinemiseks ja kui ka see ei anna tulemust, siis ühendab need omavalitsused.

lasteaed
7 aastat tagasi

Siiani on arusaamatu, selgitamata mida ühinemisest saadakse, mida see paremaks teeb. Samas on loogiline, et see asi segaseks jääb sest pole aega ju tegeleda muuga kui nimevaidlustega. Haapsalu sisuliselt ultimaatum, et kui oma nime ei saa, siis liivakastis ei mängi on lapsik ja toetub isiklikele ambitsioonidele- muud järeldus on raske teha.

kihlus
7 aastat tagasi
Reply to  lasteaed

See on näiline demokraatia. Meil ka kodus lastakse algul lastel oma soovid paberile panna, aga lõplikku otsuse teeb ikka perekonnapea.
Nii on see haldusreform ka. Algul lastakse omal peig välja valida ning kui hakkama ei saa, siis pannakse vägisi paari. Mõni Lill võtab mõtlemata endale Juurika perekonnanimeks. Selles haldusreformis puudub vajadus, on vaid käsk ühineda. Kui küsida milleks mulle seda vaja on? ja vastust pole, siis on see jama värk.
Kas sa kirjutaja lasteaed tead milleks seda vaja on?

kihlus
7 aastat tagasi
Reply to  kihlus

vabandan, juba kirjutasid, et on arusaamatu.

sorts
7 aastat tagasi

unesnõidujale
ma olen läänemaalt juba 2 aastat mujal- raplamaal.
aga sünnikodu asjad läevad ikke korda.
ps. elasin taebla vallas ja peetrisega kui ehitusala === asjapulgaga oli kah kokkupuudet

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  sorts

Noh, pool Raplamaad ju muistne Läänemaa. Pane järgmine kord täpsustuseks juurde, et sul on temaga kokkupuudet olnud.

Herbert+ving
7 aastat tagasi

Ja sõidukites 30km tunnis kogu territooriumil!

sorts
7 aastat tagasi

edu haapsalu linnale mis ulatub rohukülast üsseni ja puisest uuemõisani!
elagu haapsalu linnaosa herjava!
elagu linnaosavalitsus kiltsis!
jnejne…

peetris on end lihtsalt lolliks joonud ( no ega ta eriti tark pole kunagist olnu)

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  sorts

Tark mees taskus Sorts. Kui kôik teised on lollid, miks sa ise siis volikogus pole? Môistus ja munad puuduvad?

mõista, mõista!
7 aastat tagasi
Reply to  sorts

Võta vabalt või tee asju endale selgeks. Ei hakka Haapsalu linn kolima. Ei hakka linn asuma ei Üsses ega ka Puises mitte. Linn nimega Haapsalu jääb samasse kohta, samuti jäävad samaks linna piirid. Ka Ridala jääb Ridalaks, pole vaja hirmu tunda, pole vaja valet levitada. Omavalitsuste ühinemine või mitteühinemine ei muuda linna piire.
Muideks ma ise elasin enne Taeblas ja elan ka nüüd Taeblas. Ühinenud omavalitsus kannab nime Lääne-Nigula, ei pidanud ma elukohta vahetama ehk kolima Taeblast Lääne-Nigulasse. Üsna vähetähtis, mis nime omavalitsesele panna, elu käib ikka omamoodi edasi, kohanimed on ikka endisviisi samad.

loe
7 aastat tagasi

ja imesta-küll sarjavad ja pilluvad sõnavara. Mõtetu energiakulu. Tehke midagi reaalselt kui rahul pole.

Ruudi
7 aastat tagasi

Minu tervisel pole häda kedagist.
Tänan muretsemast.Vaadake et ise oma pikad juhtmed sirgu saate enne
kui pole lootusetult hilja.Aru siis
ei saa,kustpoolt teid pügatakse?