Liisa Pakosta: töökuulutus ei tohi põhjendamatult inimesi eemale tõrjuda

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Suve hakul sagenesid pöördumised võrdsete võimaluste voliniku Liisa Pakosta (pildil) poole diskrimineerivate töökuulutuste tõttu. Võrdsete võimaluste volinik on saanud viimasel ajal rohkem pöördumisi selliste töökuulutuste kohta, mis tõrjuvad osad inimesed põhjendamatult tööle kandideerimisest eemale.

IRL_Liisa-Ly_Pakosta“Kui juba töökuulutus praagib osad inimesed põhjendamatult kandideerijate hulgast välja, siis tekitab see Eesti inimeste vahel valusaid lõhesid, tõrjub ja märgistab halvustavalt noori või küpsemas eas inimesi, mehi või naisi. Tööandja otsib kuulutusega inimest, kes on parim pakutud töö tegemiseks. Kuulutuses võib loomulikult nõuda tööks vajalikke oskusi ja kõike, mida iga inimene saab ise endas arendada – näiteks vajalikku keeleoskust, sobivaid isiksuseomadusi, vajalikku kogemust või haridust. Aga seda, mis inimesest endast ei sõltu ja mis pole töökohaga ka üldse seotud, piiranguks seada pole inimlikult viisakas ja on ka seadusega keelatud – näiteks ei tohi kuulutuses välistada inimesi nahavärvi, soo või vanuse järgi," selgitas Liisa Pakosta.

Pakosta sõnul on seaduse mõte selles, et ei tekiks ühiskonda inimrühmi, keda põhjendamatult tõrjutakse töö tegemisest eemale.

"Näiteks ei saa inimene ise kuidagi muuta oma sünniaastat, sugu või rahvust, aga tegemist võib olla otsitavale töökohale parima kandidaadiga," lisas Pakosta. "Diskrimineerivad töökuulutused tekitavad eemaletõugatuse halba tunnet ka nendes inimestes, kes ei soovinudki konkreetsele töökohale kandideerida, kuna kuulutus annab neile mõista, et nad pole justkui ühiskonda oodatud, et nende kogemused, oskused ja motiveeritus ei loe midagi. Inimesest endast mittesõltuva rõhutamine on lubatud üksnes seaduses toodud juhtudel või siis, kui ametikohal on piirangud vältimatud, näiteks kui otsitakse just naissoost küpses eas näitlejat või samast soost hooldajat."

Voliniku sõnul pole pole kuidagi põhjendatud nõue kuulutuses, et alkoholipoodi müüjaks kandideerija tohiks olla kuni 35-aastane.

"Aga miks mitte 36-aastane, kes on suurepäraste müügitulemustega ning toob seega ettevõttele tublisti kasumit?" küsis Pakosta. "Omavalitsuse asutus otsis tööle kuni 30-aastaseid naisi ja avaliku sektori kaasrahastusel tegutsev sihtasutus keskharidusega inimesi alates 20. eluaastast. Jällegi pole ühtegi arukat põhjust välistada keskhariduse omandanud näiteks 19-aastaseid noori, rääkimata sellest, et üle 30-aastased on samuti täies tööjõus inimesed. Ühes töökuulutuses otsiti meestest tööle üksnes geimehi, mis on samuti põhjendamatu sooline diskrimineerimine."

Pakosta tuletas meelde, et diskrimineeriv töökuulutus on seadusega keelatud. Inimestel on õigus vajalike oskuste olemasolul kandideerida ja tööle valituks osutuda ka siis, kui nad ületavad diskrimineerivaid piiranguid kuulutuses, samuti on õigus tööandjalt nõutada valuraha.

Ühtlasi tunnustas volinik asutusi ja ettevõtteid, kes märguande peale muutsid kuulutuse sõnastust koheselt.

Arvamus_diskrimineerivad_töökuulutused_07072016

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
IRWO`le
7 aastat tagasi

Ja kui mitut meest oled sa näinud üldse saunaruume koristamas? Kui mitut meest oled sa näinud kõiki tulalette koristamas?
Läänemaal on üks meessoost koristaja, kes naissoost koristajaga koos tualette koristab. Mind isiklikult ta küll ei sega. Ega ta mu uksetagust ei valva. Teeb oma tööd.

IRWQ
7 aastat tagasi

Et kui otsid naiste sauna koristajat , siis kõik oodatud ? Naera ribadeks