VTA kahtlustab järjekordses Jõgevamaa farmis sigade Aafrika katku

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Täna püstitas Veterinaar- ja toiduamet (VTA) kahtluse sigade Aafrika katku esinemise suhtes ühes Jõgevamaal asuvas 30 seaga farmis.

„Kahtlus tekkis täna hommikul, kui saime seapidajalt teate ühe looma suremisest eile õhtul,” ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Võimaliku haiguse tekitaja tuvastamiseks võeti seafarmist proovid, mis on saadetud laborisse. Uurimise tulemusel selgub hiljemalt homseks vastus, kas sigade Aafrika katku kahtlus selles konkreetses seafarmis leiab kinnitust või mitte.

Seakatku viiruse looduslik kontsentratsioon on metsas kõrge, mistõttu peab jätkuvalt vähendama metsast tulenevat seakatku riski seakasvatuste jaoks. „Viiruse leviku vähendamiseks on vaja jätkata nii metssigade arvukuse vähendamist kui nakkusohtliku materjali kõrvaldamist loodusest. Kutsume kõiki inimesi üles Veterinaar- ja toiduametit surnud metssigadest teavitama,” lisas Kalda.

Tänavu on sigade Aafrika katk jõudnud kolme Jõgevamaal asuvasse farmi. 1. juulil diagnoositi seakatk Puurmanni ja Põltsamaa valla seakasvatustes, 4. juulil diagnoositi seakatk ka Saare valla farmis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
7 aastat tagasi

On seatemp hävitada sealiha.Sellest võiks teha konserve ja anda aafrikast tulevatele illegaalidele,keda see tõbi ei tapa ning kõht on tyhi.