Roostal õpetatakse surfamine kahe tunniga selgeks

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

roostal surfamise õppimine (1)

Aivo Mänd aitab Roosta rannas 8aastasel Kevini purjelaual tasakaalu hoida. Foto: Kristjan Kosk

Läänemaal Roosta rannas õpetab enam kui kümme aastat surfamisega tegelnud instruktor Aivo Mänd enda sõnutsi surfamise algtõed kahe tunniga selgeks.

Juba neljandat aastat on Roosta rannas parkla kõrval suur värviliste kirjadega telk, milles tegutseb surfiklubi „Surfar”. Telgi ees on hunnik surfilaudu. „Võimatu on seda märkamata mööda sõita,” ütles Mänd.

Surfiklubi instruktorid õpetavad kohapeal lohesurfi, aerusurfi ja purjelauaga purjetamist. Üks tund juhendajaga maksab 25 eurot.

Roostal surfamiseks ei pea olema isiklikku varustust. Surfitelgist saab laenata surfilaua, purje, kalipso ja ohutusvesti. Tund maksab 15 eurot. Kui aga soov meres lauaga kauem hullata, saab varustust rentida ka kolmeks tunniks või terveks päevaks. Kolme tunni rent maksab 25 eurot ja päeva oma 35 eurot.

Rannas seisab ka kaks katamaraani, millega on võimalik lõbusõidule minna samuti 25 euro eest tunnis.

Kallis hobi

Varustust rentides on soodne võimalus paar korda aastas surfamisega tegelda. Mänd selgitas, et kui astuda sisse surfivarustust müüvasse poodi, peab rahakotis olema vähemalt mitu tuhat eurot. Järelturult aga pidavalt saama korraliku varustuse kordi odavamalt. Surfitelgist kohapealt on võimalik kasutatud surfikomplekt soetada 500 euro eest.

Mänd ütles, et surfamise algtõdede omandamiseks kulub umbes kaks tundi, osavamail läheb kiireminigi. Instruktor selgitas, et kui surfama tuleb päris algaja, siis esimesel tunnil veel vette ei mindagi. Räägitakse ohutusest, tuulest, samuti tehakse esimesed tasakaaluharjutused ikka kuival maal. Teisel tunnil minnakse juba vette proovima. Mänd ütles, et tavaliselt suudavad tema õpilased pärast tunnist vees harjutamist juba kerges küljetuules tasakaalu hoida ja sirgjooneliselt sõita. Trikitamiseks tuleb kauem harjutada.

Mänd lisas, et nii nagu paljude teiste välitingimustes harrastatavate aladega nii on ka surfamine ilmatundlik. Algajale sobib nõrk tuul ja väikese lainetusega meri. „Kõrge laine muudab tasakaalu hoidmise keeruliseks ja raskendab õige tehnika õppimist,” ütles Mänd.

Näiteks aerusurfi korral võiks olla täielik tuulevaikus. Surfaja seisab siis laual kahe jalaga püsti ja lükkab end aeruga edasi. Lohesurfi korral on aga vaja tugevat tuult, mis surfajat edasi kannaks. Mänd hoiatas, et lohesurf sobib pigem ikka adrenaliinijanulistele, sest kiirused võivad kasvatada kuni 50 kilomeetrini tunnis.

Roostale surfama on oodatud huvilised igas vanuses, samuti pered lastega. „Meil on väikseid laudu ja purjesid, mida saavad kasutada ka alla kümneaastased lapsed,” ütles Mänd. Ta lisas, et tema käe all on harjutanud ka pensioniealised.

Lapsed saavad hakkama

Eelmise nädala teisipäeva hommikul harjutas Roostal purjelauaga tasakaalu hoidmist 8aastane Kevin. Esialgu ei tulnud sellest midagi välja, sest suure purje ülesvinnamisega oli raskusi. Juhendaja Mänd märkas, et poom, millest purjetaja kätega kinni hoiab, oli lapsele liiga kõrge. Poomi õigele kõrgusele saanud, tõmbas Kevin purje üles ja lasi end kergel tuulel edasi kanda, endal nägu naerul.

Koos Keviniga oli rannas ka tema vanaisa Jüri Lepikult, kes on samuti surfiklubi „Surfar” liige. Jüri lõõpis, et purjutab sellepärast, et ilma selleta nagu ei oskagi elada. Jüri lisas, et purjetamine on hea sest selleks pole vaja keskkonda reostavat kütust. Piisab ujuvvahendist ja tuulest. Mänd parandas aga, et tegelikult on kütust vaja küll, sest iga surfar vajab autot, mis tema ja varustuse mere äärde tooks.

Surfamine pidavat olema üks huvitav ala, sest kõik tulevad alati rõõmsa ja õnnelikuna veest välja. „Isegi kui esialgu ei õnnestu laual tasakaalu hoida ja korduvalt on vette kukutud, on nad ikkagi õnnelikud,” iseloomustas Mänd surfialustajaid. Vette kukkudes ei saada haiget ja lauale tagasi ronimine ei nõua suurt pingutust.

Surfarite telk on rannas püsti 1. juunist. Mänd ütles, et randa jäädakse suvehooaja lõpuni ehk 31. augustini. „Kolm kuud elan ja toimetan rannas,” ütles Mänd.

Ööbimiseks kasutab ta mõnikümmend meetrit eemale pargitud furgoonautot. Kuna Mänd on kogu suve rannas kohapeal, saavad huvilised surfama tulla iga päev. „Huvilisi ikka jagub,” ütles ta. Paljud satuvad surfamist proovima juhuslikult. „Tulevad randa suvitama ja avastavad, et on selline võimalus,” sõnas Mänd.

 

„Surfari” hinnakiri Roostal

Lohesurfikomplekt rent 15 €/t; 25 € / 3 t; 35 € päev

Purjelauakomplekt 15 €/t; 25 € / 3 t; 35 € päev

Aerusurfikomplekt, rent 10 €/t; 25 € / 3 t

Instruktori abi 25 €/t

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments