Laupäeval avatakse Okase muuseumi pööningusaalis näitus “RAKUPAKU – h e l i“

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Laupäeval, 9.juulil kell 16 avatakse Evald Okase pööningusaalis näitus “RAKUPAKU – h e l i“.

Muuseumis 2.-9.juulini vältav keraamik Ingrid Alliku ja tekstiilidisainer Monika Järgi juhendatav töötuba nimega RAKUPAKU on rakukeraamikat ja tekstiilidisaini ühendav töötuba kunstnikele ning disaineritele.

Sel aastal on neljas kord, kui saadakse kokku Evald Okase Muuseumis, et nädala jooksul uurida ning katsetada savi ja rakupõletuse, tekstiili ja spoonpuidu ning pakutrüki võimalusi. Tänavuse workshopi teemaks on heli ja selle tekitamine. Nii savi kui tekstiil on jälje jätmiseks tänuväärsed materjalid – tundlikud, paindlikud, väga erineval moel käsitletavad. Workshopi eesmärgiks on anda osalejale kogemus erinevate materjalitehnoloogiate kasutamisest ja kombineerimisest loomeprotsessis.

Töötoas tulemusest avatakse näitus Evald Okase Muuseumi kolmandal korrusel asuvas Pööningusaalis. Näitust saab külastada 31.juulini.

Rakukeraaamika põletus muuseumi õuel

Neljapäeval, 7. juulil on kõik oodatud vaatama rakukeraaamika põletust muuseumi õuel. Rakukeraamika on keraamika tehnoloogia, kus poorsest savist põletatud esemed võetakse tangidega otse tulikuumast ahjust ja jahutatakse kiiresti põleva materjaliga täidetud kinnises nõus.

Kui tavaliselt lõpeb keraamika tegemine paljude jaoks eseme ahju panekuga, siis raku puhul on oluline kogu protsess. Siin saab oma silmaga näha, kuidas glasuur ahjus sulama hakkab, seemed viimistletakse autorite poolt lõplikult pärast ahjust välja tõstmist ja jahtumist.

Leo Rohlini näituse “Maast ja taevast“ ringkäik

Laupäeval, 9. juulil algusega kell 14, toimub Evald Okase Muuseumis ringkäik Leo Rohliniga, kus kunstnik tutvustab osalejatele muuseumi galeriis avatud näitust “Maast ja taevast“ ning räägib oma loomingust.

Leo Rohlin on mainekas Eesti keraamik ja keraamikapedagoog ning Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor. Loomingulise ja pedagoogi töö kõrvalt on ta välja andnud kaks mahukat raamatut: „Keraamika käsiraamat“ (2003), „Eesti keraamika ajast aeg“ (2007).

Rohlinit on pärjatud mitme riikliku tunnustusega, sh 1979. aastal Kristjan Raua nimelise preemiaga. Ta on osalenud rohkem kui üheksakümnel näitusel nii Eestis kui välismaal ning tema töid leidub Eesti Tarbekunsti ja Disainimuuseumis, Eesti Ajaloomuuseumis ja Porvoo Linnamuuseumis Soomes.

Evald Okase Muuseum

Karja 24, Haapsalu

Fotod: Evald Okase muuseum rakupaku_1 rakupaku_2

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments