Läänlased võitsid noorte kergejõustiku Eesti meistrivõistlustelt 13 medalit

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

simulask ja mitman

Läänemaa kergejõustiku tipus on praegu mitmevõistlejad Erki Mitman ja Kristo Simulask. Arhiiv

Reedest pühapäevani peeti Rakveres ja teisipäeval Karksi-Nuias Eesti noorte kergejõustiku meistrivõistlused alates C-vanuseklassist. Läänlased võitsid ohtralt medaleid ja püstitasid isiklikke rekordeid. Läänemaa kolm kergejõustikuklubi, Haapsalu KJK, Läänemaa KJK ja JK Tempo tõid kokku 13 medalit. Kokku jõudsid meie noored 36 korral esikaheksasse. 

Kõige nooremate ehk C-klassi meistrivõistlustel Karksi-Nuias saavutasid häid tulemusi Haapsalu KJK noored. Maily Märss võitis III koha teivashüppes tulemusega 2.30. Treener Kaja Ladva sõnul tegi Maily Märss hea võistluse, arvestades seda, et kaua pole teivashüpet spordihoone ehitustööde tõttu harjutada saanud.

Samal võistlusel lõpetas esikuuikus ka Eva-Lotta Saar tulemusega 2.20.

Sama vanade poiste hulgas oli kuues Markus Kõre, tulemuseks 2.50.

Ülihea 800 m jooksu tegi Keity-Liina Kallas, kes sai isikliku rekordiga 2.39.98 viienda koha. Keity-Liina isa, tunnustatud treener Peeter Kallas oli tütre jooksuga väga rahul ja ootas rekordit, sest varasem rekord oli püstitatud mitmevõistluse sees.

Rakveres olid kolm päeva võistlustules meie vanemad kergejõustiklased. Meistritiitleid tuli Läänemaale kaks. Haapsalu KJK Madli Rahuvarm võitis naisjuunioride kuulitõuke tulemusega 12.59, JK Tempo Ruslan Sergatsov poiste A-klassi 5000 m käimises ajaga 22.56,63.

Hõbemedali sai Madli Rahuvarm naisjuuniorite kettaheites tulemusega 39.78.

Anna-Maria Vjazemski sai tüdrukute A-klassis kolmanda koha 300 m tõkkejooksus ajaga 46,62.

Tema klubikaaslane Erki Mitman võitis sama autasu poiste A-klassi kettaheites 47.42-ga. Kolmas oli ta kuulitõukes, tõugates viiekilost kuuli täpselt 15.00.

Fantastilise tulemuse hüppas Haapsalu KJK Kristo Simulask kaugushüppes – 7.24 ja teine koht, lisaks kolmas koht 200 m jooksus, samuti hea tulemusega 22.81. See on Eesti meeste hooaja edetabelis praegu 18. aeg. 

Taas saavad pika pai meie käijad. Anastassia Skatsko JK Tempost ja Ainar-Sten Junker Läänemaa KJK-st võitsid kolmanda koha vastavalt tüdrukute B-klassi 3000 m käimises ja poiste A-klassi 5000 m käimises. Ajad vastavalt 17.00.48 ja 32.04.42.

JK Tempo sportlane Daniil Andrianov võitis kolmanda koha juuniorite 3000 m takistusjooksus ajaga 11.29.21.

Imelist teed jätkab Läänemaa KJK jooksumees Martin Teppan. Esimest aastast poiste A-klassis võistlev sportlane hõbemedali tulemusega 2.04.82. Iskilik rekord jäi 0,4 sekundi kaugusele. Noormehe treener Endel Susi oli nii Matsalust pärit jooksumehe kui ka teiste hoolealuste sooritusega rahul.

Haapsalu KJK Kevin Sakson sai kaks viiendat kohta, poiste A-klassi kuulitõukes 13.94 ja kettaheites 43.36. Anna-Maria Vjazemski oli kuues tüdrukute A-klassi 200 m jooksus ajaga 27.15. Reneli Saumets tuli kuuendaks A-klassi teivashüppes 2.35-ga. Hanna-Liisa Salf sai teivashüppes viienda koha tüdrukute B-klassis kõrguse 2.50 ületamisega ning Tambet Kuimet neljanda koha poiste A-klassi kõrgushüppes tulemusega 1.75.

Esiletõstmist väärivad ka Läänemaa KJK õpilase Aleksandra Laane südikad jooksud 1500 m ja 2000 takistusjooksus, Regina Kändla noorsooklassi 400 meetri tõkkejooksus saavutatud viies koht, Kristina Kösteri viies koht tüdrukute A-klassi 5000 m käimises ajaga 33.07.57, Ainar-Sten Junkeri neljas koht 2000 m takistusjooksus 7.36,74-ga ning JK Tempo Igor Skatsko sama tulemus noorsooklassi 3000 m takistusjooksus ajaga 10.26.29.

Meie noorte kergejõustikust kirjutades võiks tõmmata võrdluseks neli joont. Ühel joonel võiks asetseda meie kaks tippu, mitmevõistlejad Erki Mitman ja Kristo Simulask. Noored, kes näitavad juba praegu täiskasvanute kergejõustikukoondislaste tasemel tulemusi. Kindlasti on ju näiteks Simulaski 2.09 kõrgushüppes ja 7.24 kaugushüppes sooritused, mis kümnevõistluse sees annaks tõuke väga heale üldsummale.

Mõlemad noored valmistuvad praegu omaealiste tiitlivõistlusteks. Erki Mitman võistleb U18 EM-il Gruusias 14-17.juulil, Kristo Simulask aga juuniroide maailmameistrivõistlustel 19.-24. juulil Poolas.

Teisele joonele paneksin julgelt need noored, kes treenivad sihikindlalt, võistlevad vapralt oma koduklubi esindades riigi esivõistlustel ja saavutavad häid kohti ning ka medalivõite.

Kolmandal joonel oleksid noored, kes on avastanud kergejõustiku ja neid aidatakse selle spordiala ja treeningute juurde.

Neljas ja kõige tähtsaim joon, ehk püramiidi alus on kindlasti meie koolides tehtav sellesuunaline töö. Selle töö tulemuslikkusele paneb kõige parema hinde meie koolide vaheline kevadine kergejõustikuvõistlus. Ja see võistlus näitab kasvõi suure osalejaskonnaga, et neljandalt joonelt kolmandale on võimalik kiiresti astuda.

Üks tahk, mis meie tosina medalivõidu puhul silma hakkab, on see, et meie noorte medalid on tulnud väga erinevatelt kergejõustikualadelt. Medalid võideti sprindis, keskmaajooksus, kuulitõukes, kettaheites, teivashüppes, käimises, takistusjooksus, kaugushüppes. See näitab meie kergejõustikutreenerite Kaja Ladva, Kadri Kaljuvere, Endel Susi ja Mihhail Jutkini head tööd. Lisaks on meie treeneritele tekkimas ka abilisi, kes noorte kergejõustikule hinges kaasa elavad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Musi
7 aastat tagasi

Käimises esimese ja kolmanda koha vahe 5km tervelt 10 minutit ! See küll erilist taset ei näita kuigi jah ega see pole ka mingi sport.

Kaja
7 aastat tagasi

TA 300m tõkkejooksus sai Anna- Maria Vjazemski pronksmedali ajaga 46,62.