Läänemaa purjetamise meistriks tulid Aurora ja Matilda 3

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

aurora

Estlys II võistlusklassis tuli meistriks Aurora (kapten Pille Kaas). Foto: Jaanus Simm

Laupäeval Väinamerel peetud Kessu regatil krooniti maakonna purjetamise meistriteks Estlys I klassis Matilda 3 ja Estlys II klassis Aurora.

Võistlusrada kulges Haapsalu Eeslahelt Muhu saareni ja tagasi. Kell 10 sööstsid lainetesse võistlusklassi Estlys I ehk suuremad alused. Klassis osales neli alust. Viis minutit hiljem alustas Estlys II paadiklass, kus purjetas kaheksa alust.

Võistlusklassi Estlys II võidualuse Aurora kapten Pille Kaas rääkis, et enne regatti loodeti vähemalt teist kohta. „Teadsime, et teistest jahtidest oleme kiiremad, kuid jaht Meeriga (kapten Tiit Kaljuveer) oleme alati tihedalt konkureerinud – kord üks peal, siis jälle teine,” ütles Kaas. Sel korral jäi peale Aurora. Peale Kaasi kuulusid Aurora meeskonda Mikk Link, Joosep Link, Kristi Parro, Kaarel Kaasik ja Margo Perend.

Aurora trump vastutuul

Kaas selgitas, et nende õnneks puhus regati esimeses pooles vastutuul, mida nemad Meerist paremini ära kasutada suutsid. „Igal alusel on omad tugevused ja nõrkused, meie tugevus on vastutuult purjetamine, Meeril aga allatuult,” selgitas Kaas.

Tagasipöördepunkti ehk Raugi poi juurde Muhu saare lähistel jõudiski esimesena Aurora. Vastutuule lõigul oli Aurora lähima jälitaja Meeri ees vahe kasvatanud enam kui miili pikkuseks. Meeriga sõitnud Kertu Kaljuveer rääkis, et nemad ei saanud purjeid kuidagi vastutuules õigesse asendisse ja nii see vahe Meeri kahjuks tasapisi kärisema hakkas.

Pärast tagasipööret allatuules purjetades hakkas Meeri aga vahet Auroraga vähendama. Finišis jäi aluseid lahutama pool meremiili. „Oleks distants pikem olnud, oleks ehk kättegi saanud,” ütles Kaljuveer.

Linnulennult 40 meremiili läbimiseks kulus Auroral aega 7 tundi ja 4 minutit, Meeril kulus viis minutit kauem. Pärast aegade korrigeerimist jäi Aurorat ja Meerit lahutama kaks ja pool minutit. Igal alusel on vastavalt paadi kuju ja purje pindala järgi koefitsient, millega finišiaeg korrutatakse. Aurora koefitsent on 1,067 ja Meeril 1,061. Kolmandana lõpetas Bacchus (kapten Olev Oolup). Ehkki vahe oli finišis Auroraga ligi tund, jäi pärast koefitsiendiga korrutamist sellest järgi 25 minutit. Bacchusi koefitsient on 0,999.

Tihe rebimine

Suuremate ja kiiremate aluste ehk Estlys I marsruut erines Estlys II-st ühe poi võrra, mis tegi nende teekonna mõne meremiili võrra pikemaks. Estlys I arvestuses käis regati esimeses kolmandikus tihe rebimine Matilda 3 (kapten Erki Teras) ja Carina (kapten Vaiko Vooremaa) vahel. Kuni Kõverlaiuni purjetati kõrvuti. Siis kaldus aga Carina veidike kursilt kõrvale, mis andis Matilda 3-le hea positsiooni tagasipöördepoi juurest esimesena mööduda. Matilda 3 meeskonda kuulunud Indrek Viiret selgitas, et nende õnneks magas Carina tuule pööramise maha. „Meie tegime paudi ehk täisnurkse pöörde varem ja saime sellega tagasipöörde poile lähemalt, neid hakkas aga pööranud tuul poist eemale kandma,” ütles Viiret.

Tagasi Haapsalu jahtklubisse jõudiski esimesena Matilda 3, Carina saabus viis minutit hiljem. 31 minutit hiljem jõudis pärale saarlaste alus Liliann (kapten Margus Beljakov). Kuna Lilianni koefitsent (1.160) on Carina omast oluliselt väiksem (1.280), tõusid saarlased pärast aegade korrigeerimist viieminutilise eduga Carina eest teiseks. Matilda 3-st jäi neid lahutama 15 minutit.

Matilda 3 meeskonda kuulusid peale Viireti veel Arne Veske, Jüri Raagmaa, Sulev Oolup ja Aso Koris. Kapten Koit Pautsi asendas Erki Teras.

 

Kessu regati tulemused

Estlys I

1. Matilda 3 8.08,25

2. Liliann 8.23,35

3. Carina 8.27,07

4. Iti 9.06,11

Estlys II

1. Aurora 7.37,26

2. Meeri 7.39,53

3. Bacchus 8.01,51

4. Kerttu 8.13,22

5. Black Bird 8.15,27

6. Elevants 8.24,40

7. Marie 8.47,32

8. Old Lady katkestas

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments