Kunstikooli katuse panekul rikuti ohutusnõudeid

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

kunstikooli katusepanek

Neljapäeval paigaldasid Ehte OÜ töölised Jaani tn 2 hoone katust turvavarustuseta. Foto: Arvo Tarmula

Neljapäeval kell 13.30 tabas Lääne Elu fotograaf Arvo Tarmula kaamerasilm Haapsalu kunstikooli uue hoone katusel töötavail meestel ilmselge ohutusnõuete rikkumise.

Viiest mehest, kes katusel askeldasid, ei olnud keegi rakmetega kinnitatud. Üks tööline kandis kiivri asemel suisa nokkmütsi. Kunstikooli hoones Jaani 2 teeb rekonstrueerimistöid ehitusfirma Ehto OÜ.

Ehitusfirma juhatuse liige ja objektijuht Ats Kuuse oli telefonitsi ohutusreeglite rikkumisest kuuldes märgatavalt ärritunud. Ta lubas kiiremas korras objektile sõita ja ohutusreeglite rikkumise lõpetada. „Meestele on turvavarustus antud ja nõutud selle kasutamist,” ütles ta.

Seda, miks töölised turvavarustust ei kasutanud, ei osanud Kuuse öelda. Ta kinnitas, et varem turvavarustuse kasutamisega probleeme olnud ei ole. Selles lähevad aga asjaosaliste ütlused lahku.

Kunstihooli hoone rekonstrueerimise tellija Haapsalu Linnahoolduse juht Alo Lõps märkis, et turvavarustuse kasutamisest on ehitajaga varemgi juttu olnud. Lõps teatas, et 21. juunil oli ehituskoosolek, kus tõstatati ka turvavarustuse kasutamise teema. Selgus, et ka siis ei kasutanud töölised turvavarustust. Lõpsi sõnul põhjendanud Kuuse turvavarustuse mittekasutamist asjaoluga, et kuna katust eemaldatakse läbi viimase korruse, pole rakmeid vaja kinnitada. Kiivrid olid siis meestel peas. Kui läheb aga uue katuse panekuks, lubanud Kuuse nõuda kõigilt meestelt turvavarustuse nõuetekohast kasutamist.

Järgmisel päeval rakmed küljes

Reede ennelõunal oli Kuuse objektil isiklikult kohapeal. Küsimuse peale, kuidas on võimalik, et tema vastutusalas töötavad mehed rikuvad nõnda räigelt ohutusnõudeid, uuris Kuuse hoopis, kust see infot pärineb. Kuulnud põhjust, püüdis ta ärritunult selgitada, et pole kellegi asi käia tema objekte vaatamas ja veel vähem tänavalt pildistamas. Vastuseid turvavarustuse kasutamise või mittekasutamise kohta temalt ei saanudki.

Reede ennelõunal tehtud fotodelt näeb aga, et töölistel olid kiivrid peas ja rakmed nõuetekohaselt kinnitatud. Võib oletada, et Kuuse tegutses kiiresti ja käskis kõigil töölistel turvavarustus selga ajada. Kõne sellest, et objektil rikutakse ohutusnõudeid, tuli objektijuhile napilt paarkümmend minutit enne Lääne Elu ajakirjanike objektikülastust reedel.

Lõpsi sõnul alustati uue katuse panekut kolmapäeval. Võib oletada, et ohutusreegleid rikuti reede ennelõunani. Samal objektil ehitusjärelevalve eest vastutav Algis Saar laiutas ohutusnõute rikkumisest kuuldes vaid käsi. „Mina saan teha töövõtjale märkuse ning kutsuda töölised vestlusele ja tutvustada neile turvavarustuse vajalikkust,” ütles Saar. Vägisi ta kellelegi kiivrit pähe suruda ei saa.

Trahv kuni 2200 eurot

Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Apo Oja ütles, et on mõeldamatu, et töömehed on katusel kiivri ja rakmeteta. Ta möönis, et ohutusnõuete täitmisel on alati kaks osapoolt – tööandja ja töötaja. „Töötaja arvab alati, et on piisavalt osav, et temaga õnnetust ei juhtu,” märkis Oja. Ta lisas, et on tööandja rida teha töölistele selgeks, et õhtul tervelt koju minek on suurema väärtusega kui hommikul tööle tulek. „Kui objektijuht on loru ja ta ei suuda oma sõna maksma panna, on kuri karjas,” ütles Oja.

Tööinspektsioon kontrollib eraldi igat ehitusobjekti ja saab rikkumise korral määrata kuni 2200eurose trahvi. Oja lubas, et inspektor kontrollib ka kõnealust objekti.

Jaani tänav 2 hoonesse kolib sügisest Haapsalu kunstikool. Ehitustööd peavad olema lõppenud tänavu detsembriks. 

 

Tööõnnetuste arv Läänemaal

2015 – 64

2014 – 70

2013 – 55

2012 – 49

2011 – 57 (1 surmaga)

2010 – 55 (1 surmaga)

Allikas: tööinspektsioon

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jaak
7 aastat tagasi

Kuradi pugejad ja hädaldajad. Mis see teie asi on kuidas keegi töötab. Te olete vist terve elu peale kadedad. Selle asemel et minna ja öelda pange kiiver pähe,paneb meie tuntud fotograaf asja lehte…..tõeline eestlane. Sellised nagu teie eelnevad kommentaatorid ja fotograaf meid siberisse saatsidki.

john
7 aastat tagasi
Reply to  jaak

ise tegid, ise vastuta

juku
7 aastat tagasi

kui nn.Peterburi hotelli katust tehti mendi maja vastus,,polnud seal ühelgi turvavarustust…aga noh…kiiruseületamist ju ei olnud..ja sellepärast jäi ju trahv tegemata…

Njaaaaa....
7 aastat tagasi

Meie kylas jalutas katusepanija oma helesiniste tagant lahtiste crocsidega kolmandal korrusel nagu rannaliival.

Marr
7 aastat tagasi

Kas foto pole piisav põhjus trahvi tegemiseks?

Jaan
7 aastat tagasi

Märkasin seda juba ammu, et mehed lasevad ilma tuvavarustuseta ringi. Tore kui häält ka tehakse.

lisaks veel
7 aastat tagasi

v6iks tsekkida mitu neist ametlikult t66d vihuvad teha

Sahiib
7 aastat tagasi

No trahv tuleb igaljuhul ära teha, sest ilmselge rikkumine tuvastatud ja ei aita siin õlgade kehitamine midagi.
Uurige parem, kui paljudel töölistel töölepingud sõlmitud on. Niikuinii mõnedel see puuduv või on kirjas miinimumtund ja ülejäänud saavad ümbrikupalgana.