Haapsalul ja Lihulal on tervisekeskuse rahastamiseks lootust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läänemaa haigla
Läänemaa haigla. Foto: Arvo Tarmula

Esmatasandi tervisekeskuste rajamiseks esitati 9. maiga lõppenud taotlusvoorus kokku 59 investeeringutaotlust ning kõik need vastasid tehnilistele tingimustele ja suunatakse edasi hindamisele. Teiste hulgas esitasid tervisekeskuse investeeringutaotluse ka Läänemaa haigla ja Lihula vald.

Lihula vald soovib luua esmatasandi tervisekeskuse ja taotleb selleks sotsiaalministeeriumilt raha. Keskus rajatakse Lihula linna Lõuna-Läänemaa tervishoiu ja sotsiaalhoolekande keskuse kõrvalkrundile. Krunt on juba ostetud, detailplaneering on valmimas ja eskiis olemas.

Läänemaa haigla taotleb kuue kohaga tervisekeskuse rahastamist. Kus tervisekeskus paiknema hakkab, ei ole veel selge, aga üks variant on, et ambulatoorne vastuvõtt kolib haigla esimesele korrusele ja teeb soklikorrusel ruumi tervisekeskusele.

Keskuse tarvis saab taotleda toetust kuni 583 000 eurot. Omaosalus on 25%.

„Nüüd, kui oleme kontrollinud esitatud taotluste nõuetele vastavust, saavad need edasi liikuda valikukomisjoni,“ ütles Sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna nõunik Kaija Lukka. „Tegemist on mahuka tööga, sest juulikuuga tuleb komisjonil läbi töötada kõik 59 taotlust.“

Augusti algul tehakse taotluste kohta lõplik otsus ning seejärel saadetakse ettepanek projektide investeeringute kava nimekirjast valitsusele.

Järgneva kaheksa aasta jooksul ehitatakse või renoveeritakse üle Eesti vähemalt 35 tervisekeskust, millest esimesed 15 peavad tööd alustama juba 2018. aastal. Uutes keskustes hakkavad perearsti ja -õe kõrval tööle füsioterapeut, koduõde ja ämmaemand ning sõltuvalt kohapealsetest vajadustest ka teisi spetsialiste.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments