Nõva istus koos Harjumaa valdadega ühinemisläbirääkimiste laua taha

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Nõva vallamaja

Nõva vallamajast peetakse ühinemisläbirääkimisi nii Lääne- kui ka Harjumaa valdadega. Foto arhiiv

Läänemaa Nõva vald koos nelja Harjumaa vallaga alustas läinud nädalal ühinemisläbirääkimisi, mille tulemusena võiks aastavahetuseks sündida 13 000 elanikuga ja 815 ruutkilomeetrit suur omavalitsus.

21. juunil toimus Padise, Vasalemma, Nõva ja Keila valla ning Paldiski linna esindajate kohtumine. Keila vallavanema Jaan Alver kinnitas, et alanud on ametlikud läbirääkimised. “Kõikide osalevate omavalitsuste esindajad väljendasid valmisolekut lähtuvalt Keila valla ettepanekust läbirääkimistesse asuda ja neid jätkata,” ütles Alver ajalehele Harju Elu.

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi on aga läbirääkimiste tulemuse osas skeptiline. "Lääne-Nigulaga on ühinemisleping juba peaaegu koos. Harjumaa poolelt ei ole vastu panna ühtegi dokumenti majanduslikust või teenuste kaardistamise aspektist," ütles ta Lääne Elule. "Minu isiklik vaist ütleb, et meil ei ole sinna asja, kui Keila linn, mis oleks uue valla kese, ei ole kambas."

"Mina tegin Nõva volikogule ettepaneku, et kuna Keila linn ühendvalda ei aktsepteerinud, otsustaksime jätkata ühinemisläbirääkimisi ainult Lääne-Nigulaga. Volikogu seda veel ära ei otsustanud," sõnas Rahumägi.

Esimesel kokkusaamisel peatusid osapooled põgusalt ka omapoolsetel tingimustel. Samuti andsid konsultandid ülevaate eelseisvast protsessist ja ajaplaanist, kirjutab Harju Elu.

Ühinemisotsuseni tahetakse jõuda aastavahetuseks.“Tegemist on täiesti realistliku ajaplaaniga. See omakorda tähendab, et edasised kokkusaamised toimuvad tihedalt – sisuliselt korra kahe nädala, vajadusel isegi nädala tagant. Tiheda ajagraafiku tõttu erinevaid komisjone moodustama ei hakata ning kasutatakse vajadusel töörühmasid,” ütles vallajuht.

Lääne-Harju ja Läänemaa omavalitsuste ühinemistee algas mullu septembris kui Padise vald tegi ühinemisettepaneku Nõvale ja Vasalemmale. Et kolme peale jääb valdadel 5000 elanikust veidi puudu tegi Paldiski jaanuaris omakorda ühinemisettepaneku Padisele, kuid omavalitsustel puudub omavaheline maismaapiir. Märtsi viimasel päeval aga kutsus Keila vald endaga ühinema Keila, Vasalemma, Padise ja Nõva valda ning Keila ja Paldiski linna. Mais keeldus Keila linn ühinemisarutlustes osalemast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Volli, saarlane
7 aastat tagasi

Teie maavanem on suurusehullustuses pilli nii lõhki puhunud, et Läänemaa suurune Suur-Läänemaa omavalitsus võibki lõpuks tulla aga seda Läänemaa vähenemise arvelt.

Ekstra selleks tehti seadusemuudatus Eesti territooriumi haldusjaotuse seadusesse, kui “Suur-Läänemaa omavalitsus” hakkab end linnaks, mitte vallaks pidama:

Kui hetkel “Linn haldusüksusena on samades piirides ka asula.” siis ekstra Haapsalu+Ridala nimevaidlusest lähtuvalt 2017. aastal kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste tulemuste väljakuulutamise päeval jõustub järgmine sõnastus: “Linn haldusüksusena on samades piirides ka asula. Kui haldusüksusena linna haldusterritooriumil asub linn asustusüksusena, mille piir ei lange haldusüksuse piiridega kokku, siis ei ole linn haldusüksusena käsitletav asulana.”

arvamus
7 aastat tagasi

See on ainuõige tee! Lääne-Nigula poolt ei ole Nõval mitte midagi head oodata-loota. Vt. muuhulgas https://online.le.ee/2016/06/25/liitumiseks-valmistuv-laane-nigula-koostas-investeeringute-pingerea/
Lisaks saab Lääne-Eesti keskus tulevikus olema Pärnus. Nõva rahva igapäevane liikumissuund aga on Tallinna poole. Loodetavasti langetab volikogu mõistliku otsuse ja ei lase end vallavanemal eksitada.

ohjah
7 aastat tagasi

marxx lihtsalt loll või liiga soe ilm olnud? vallavanema asjalik jutt??? “päästeteenistus on ja jääb ning kui saaks annaks ka vara Tuletõrjeseltsile” – nii naiivne ei saa ju täiskasvanud inimene olla! ja raha saaks see selts kust kohast? riik annab? leiate rahapaja?

Marxx
7 aastat tagasi

Vallavanema suust on kuulda juba asjalikku juttu , päästeteenistus on ja jääb ning kui saaks annaks ka vara Tuletõrjeseltsile aga vallavalitsus ja volikogu on vastu ; Lääne-Nigula vallaga juba leping koos ; on ettevõtluse poolt aga komistuskivi jälle volikogu ja teadagi kumb pool – ei ole volikogus ühtset meelt nii kaua kui Peedu volkogu esimees

eks ta ole
7 aastat tagasi
Reply to  Marxx

oot-oot, kuidas vallavanema suust. tema oli ju see kes tahtis kooli kinni panna, päästeteenistust kaotada jne. abipolitseid pole enam ammu, arstiabiga on nagu on.
vallavanemal täpselt välja arvutatud kuidas aastapalga kätte saaks ja aidaa, temal on suva, tulgu või veeuputus
Maalil on õigus, kui seda rahvast poleks küll siis oleks hea elu, keegi ei segaks valla töötajaid

Maali metsast
7 aastat tagasi

Senikaua kui vallavanem volikogu enamuse toel võib teha , mida tahab, ei muutu kohe mitte midagi. Nõval veel poolteisesks aastaks laristamise raha jätkub , siis aasta palk ja adjöö. Elame metsas päästeteenistuseta , koolita ja kauaks arstiabigi on. Lahkunuid ootab metsistunud – hooldamata kalmistu -kuskile juurika alla ikka tuha urn mahub!

ampluaa
7 aastat tagasi

Ega umbusaldust neile avaldata,kellele tarvis oleks.

eks ta ole
7 aastat tagasi

no ei saa mina aru kuidas meil nii negatiivne inimene vallavanemaks on. kogu aeg on midagi halvasti….
hetkel tundub aga, et Deiw on oma sõiduvees, tema isiklikult on kogu aeg Harjumaa poole liitumise vastu olnud ja ka kaikaid kodarasse loopinud. jääb mulje, et tal on sealpool ilmselt karta midagi – mõni valgust kartev asi Harku valla aegadest …