Kangro soovitab Haapsalu linnal hakata koguma Valge Daami skulptuuri rajamiseks annetusi

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

valge daami kuju

Valge Daami kuju peaks tulema umbes kolme meetri kõrgune, teda ümbritsev aknaraam aga veelgi kõrgem. Skulptuuri minikoopia asub praegu Haapsalu linnapea kabinetis. Foto: Arvo Tarmula

Skulptor Tauno Kangro tutvustas möödunud teisipäeval Haapsalu linnavalitsuses Valge Daami skulptuuri, mille loodab linna püstitada.

Kangrol oli kaasas skulptuuri eskiis ja ka pronksist mudel, mis seisab praegu linnapea Urmas Suklese laual. Päris kuju tuleks pronksist ja dolomiidist aknaraamis. „Vanas gooti stiilis raam, mis oleks justkui käsitsi raiutud, kust Valge Daam läbi libiseb,” kirjeldas Kangro. „Minu arust on see kaunis idee, õhuline pronkspits ja dolomiidist raam.”

Skulptuuri paigaldamisel tuleks rõhku panna ka valgustusele. „Skulptorina ütlen, et valgustus on skulptuurist pool. See peaks pakkuma kolme režiimi: öine, päevane ja pidulik valgustus,” ütles Tauno Kangro.

Valge Daam võiks olla kolme meetri kõrgune ja paikneda Karja tänaval Kodanike torni juures, aga see ei pea nii olema. „Soovitan leida väike summa ja teha fotomontaažid, millelt oleks näha öine ja päevane valgus ja saaks määrata sobiva suuruse. Siis on ka hea näidata kahtlejaile, et tuleks väärikas asi,” ütles Kangro.

„Sellega on üks probleem – kuju maksumus,” ütles Sukles.

Koos dolomiidist aknaraamiga läheks kolme meetri kõrgune pronksist Valge Daam maksma üle 150 000 euro. Seda raha linnal pole. „Linnal on väga palju muid kohti, kuhu on raha vaja,” märkis linnapea. 

Sukles rääkis, et Kangro tutvustas talle oma ideed juba 2001. aastal. „Ta rääkis oma ideest, et Haapsalul võiks olla Valge Daami kuju. Seda mõtet on ta endas nüüd aastaid kandnud.”

Kangro ütles, et on Suklesega oma ideest küll aastaid tagasi rääkinud, kuid esitletud kavand on täiesti uus. „Seda ei ole kusagil enne linnavalitsusse toomist esitletud,” kinnitas ta.

„Ma teen loomulikult kõik endast sõltuva, et kuju oleks võimalikult odav. Olen ju huvitatud, et idee ei läheks sahtlisse, vaid saaks valmis,” ütles Kangro.

Kuju väike mudel on tehtud Kangro enda kuludega. Itaalia veinipäevade ajal oli Kangro Haapsalus ja küsis Sukleselt, kas ta võib oma kätetööd ja ideed linnavalitsusele tutvustama tulla. Nädal tagasi see toimuski ja mini-Valge Daam jäi linnavalitsusse vastutavale hoiule, kuni otsustatakse, mis Kangro näputööga edasi teha.

 „Minu isiklik seisukoht on, et Valge Daami kuju Haapsalu linnas võiks olla küll. Kogu linnavalitsus käis seda vaatamas – elevust suutis see kuju tekitada, aga see maksab päris palju,” ütles Sukles ja lisas, et praegu ei saa rääkida isegi idee tasandil olevast projektist, sest otsustatud pole midagi.

Esialgu oodatakse, millised on linlaste reaktsioonid.

Kui otsustatakse, et Haapsalu linn peab selle kuju saama, on linnapea sõnul ainus võimalik rahastamismudel eraisikute annetused. Samal moel on Haapsalu saanud näiteks Jääkaru, mis taastati tänu ettevõtjale Veiko Tishlerile, ja Jaak Soansi Läänemeres hukkunud lindudele pühendatud skulptuuri Aafrika rannas, mille rahastamise taga oli ärimees Sulev Saareväli.

„Linna raha ei ole nende skulptuuride peale ju läinud,” märkis Sukles ja lisas, et oleks valmis Valge Daami skulptuuri annetustesse esimesena tegema väikese isikliku panuse.

„Kui leidub mõttekaaslasi ja volikogu aktsepteeriks skulptuuri paigutamist Kodanike torni juurde, siis teoreetiliselt võiks raha kogumise protsessi käivitada. Aga see kõik on täna alles lapsekingades. Mõtleme ja vaatame.”

„Soovitan teha MTÜ ja koguda selle kaudu annetusi,” pakkus Tauno Kangro.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
45 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
valge daam
7 aastat tagasi

liiga palju poleemikat, arvustamist ja kriitikat,parem näitan end korra aastas suve lõpus,kui just pilvi ees pole

Valge Daam
7 aastat tagasi

Toetan mõtet, et Valge Daam jäägu kujutlustesse, mingi pronkskolakana ma ei suuda seda küll ettekujutada :)))

sammelik
7 aastat tagasi

Mis materjalist siin osad kujukesed ja büstid on või pole meil hülgepoegagi pronksi veel valatud?

eelmisele
7 aastat tagasi

Ei eksi,ei eksi!Näete nüüd, millega rahvas kõik rahul ei ole.Meil ei tohigi siin midagi olla,ainult igav liiv ja tühi väli….Valge-daam kirikuaknal korraks tuleb,ilmutab end ,ja hea kui läheb!

kas
7 aastat tagasi

tahetakse Haapsalut mingiks zombilinnaks muuta. Hakatuseks mingid õudukad (vees ujuvad monstrumid) promenaadil ja siis igasugu tonte linnavahele. Need promenaadi kunsttükid ajavad linna külastajatele hirmujudinad peale. Haapsalu on ilus vaikne ja väike linnake, kus igaüks tunneb rahu ja ilu, aga mitte modernse kunsti eksponeerimise paik linnaruumis. Las need modernsed ja vähemmodernsed vigurid jääda näitusesaalidesse. Või äkki eksin!

v a l g e d a a m
7 aastat tagasi

m i n a a r m u k a d e d u s t e i t u n n e

hi-hiii
7 aastat tagasi

paljud naishinged muutuvad öö saabudes s8ravateks leedideks,aga kes see oma nina ette näeb

varesvaakkatuselt
7 aastat tagasi

Mina olen näinud,et see habras legend on puhas sobi.Pügatakse lehti ja oksi soovikohaselt ja nii see daam tekibki.Rahva labane petmine puha!

paberlehe+lugeja
7 aastat tagasi

Kuidagi sarnaseks hakkab juba kohe nii algusest kiskuma see lugu Tallinna lahte Kalevipoja pressimisega. Mingid kiiksuga naljakujud võiks ju põhimõtteliselt olla, kusagil kõrvalisemas kohas, turistilõksuks nt seal, kus muidu eriti ei käidaks. Kui oleks vaimukas ja teravmeelne stuff ja kui keegi selle jaoks nutsu ise välja käib. Kuid tõsimeeles Valge daami habrast legendi monumentaalseks kolmemeetriseks hiidnaiseks pronksi valada ja keset linna väljanäitusele panna, justkui linna poolt ametlikult heakskiidetud vägev kunsttükk – ega nad seda ju tõsiselt ei mõtle? Küündimatu ja maitselage. Kitš on sellise asja nimi, camp. Küllap see ikka on pigem on Suklese stiilis lahe EÜE-pull ja sinna ta… Loe rohkem »

naljatilk
7 aastat tagasi

Hästi “panete”, kaaslinlased ja kes kõik! Toredad mõtted , ausad ja parajalt “krehvtised” kah.(opa, trumm, ps,pinkplonk,mati, samovar,… , waterloo) Vähemasti tekitas sm. Kangro ettepanek–elava, konstruktiivse ja loodetavasti–ka konsensusele viiva vestluse ja mõtteavalduste tulva, millistest peaks tulevikus asja kah saama! Ärge ainult– maha magage!!!