Juhtkiri: Brexit – teadmatus ja ebakindlus

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Suurbritannia rahvahääletus tõi jaanipäeva hommikul külma higi otse ette ilmselt paljudel Lääne Elu lugejatel. Napi ülekaaluga said võidu Euroopa Liidust (EL) lahkumise pooldajad. Referendum paiskas segaduste aega ehk uude kriisi terve Euroopa, mitte ainult saareriigi.

Just nimelt teadmatus ja sellest tulenev ebakindlus on rahvahääletuse kõige hullemad tagajärjed. Esiteks, praegu pole selge, kas Briti valitsus esitab ELi lahkumisteate. Briti parlamendis on absoluutses ülekaalus erakonnad, kes tahavad, et riik oleks ELis. Briti pikka demokraatiatraditsiooni arvestades on rahvahääletuse tulemuse eiramine vähetõenäoline, aga võimalik.

Teiseks, me ei tea millega lõpeb Ühendkuningriigi lahkumine EList. Võtmeküsimus on, millistel tingimustel saavad kaubad, teenused ja inimesed edaspidi liikuda EList saarele ja tagasi. Seni oli kõik üks Euroopa Liit. Kui Suurbritannia lahkub, siis nii see enam ei ole.

Kolmas küsimus on Ühendkuningriigi lahkumise poliitiline mõju. Äri saab teha nii või naa, kui ühe riigiga enam ei saa, siis teisega saab. Brittide lahkumine ELi otsustajate laua tagant toob kaasa aga muutused, mis ei pruugi meie praeguse teadmise järgi olla Eestile soodsad. Britid seisid liberaalsete väärtuste eest. ELi jäävad suurriigid on aga pigem protektsionistlikud. Eesti väikesele majandusele pole see hea väljavaade. Peale selle on küsimus ka sõjalises koostöös. Suurbritannia on küll NATO liige, aga eelseisvale Varssavi NATO tippkohtumisele läheb London ilma valitsusjuhita. David Cameron on tagasi astunud ja uut peaministrit pole veel valitud.

Üks märkus veel. Kõik, kes praegu juubeldavad, et britid võtsid oma riigi tagasi, võiks korraks mõelda, mille siis saareriigi rahvas tagasi võttis. Kui üldse võttis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
andrus494
7 aastat tagasi

Putin pole igavene. Temaga hirmutamine muutub juba koomiliseks….

Miina
7 aastat tagasi

Röömustage ,e-valimised jäävad ära.

qpeale
7 aastat tagasi

Mis rahvahääletus see on e-valimistega pettes justkui venemaal!?

me
7 aastat tagasi

ei ole nii kaugelegi joudnud,et rahvah88letust kysitaks

naar
7 aastat tagasi

Ehk kasvab uus põlvkond peale,kes uue Eesti loob,kui praegune isegi ei usu,et keegi meist oskaks olla hea peremees omal maal?

Tiit
7 aastat tagasi

Just isamees on öige mees ,sina Martin oled refide saabas,kel oma
aru pole .Tahame jah rahvahääletust
et sinusugused kaoks meie elust .

isamees
7 aastat tagasi

Olen hoopis vaba Eesti pooldaja.☺Kuna oleme vaene riik,siis ellujäämise nimel tuleb kuidagi Venemaaga ikkagi läbi saama hakata tulevikus.?Kes seda Putinit nüüd pooldaks(venelased isegi temaga hädas),kuid rahvaste vahel vaenu päriselt pole ju.

mutionu
7 aastat tagasi
Reply to  isamees

Aga “vaba Eesti” on ju vaid illusioon (kui me oma riigiga just kuu peale ei koli). Tänases globaliseerunud maailmas sõltume paratamatult suurvõimudest.

Martin
7 aastat tagasi

Muuseas, need Balt-exiti pooldajad ongi Venemaa pooldajad ja Eesti iseseisvuse suurimad vastased. Isamees ütles selle otse välja.

isamees
7 aastat tagasi

Pooldaks ka Balt–exitit.Mida rutem exitid toimuma hakkavad, seda kiiremini saame õigele poole suunduma hakatud,lõpuks.Kivi kotti.

mutionu
7 aastat tagasi
Reply to  isamees

Me ju oleme õigel poolel. Või soovib mõni hoopiski Putiniga flirtida? Selge on see, et n.ö “iseseisvana” ei lasta meil siin pikalt olla.

võimalik
7 aastat tagasi

alustamise pärast!