Valitsus ei toetanud Naissaarele püsiasustusega väikesaare staatuse andmist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Osmussaare kabelitorn, Kabelitorni lagunemine on peatatud. Foto: Arvo Tarmula
Osmussaare kabel. Foto: Arvo Tarmula

Tänasel valitsuse istungil ei toetatud riigikogus algatatud eelnõu, millega soovitakse püsiasustusega väikesaarte nimistusse lisada Aegna, Naissaar ja Väike-Pakri.

Riigikogu liikmed Jüri Adams, Raivo Aeg, Johannes Kert, Kalev Kotkas, Mark Soosaar ja Imre Sooäär algatasid seaduseelnõu, et haldusreformist tulenevalt muuta püsiasustusega väikesaarte seadust ja lisada kolm saart püsiasutusega väikesaarte nimistusse.

Eelnõuga laiendatakse püsiasustusega väikesaare üldkogu pädevust nii, et saareelanike koosolekul tekib õigus teha Vabariigi Valitsusele ettepanekut väikesaare maakondliku kuuluvuse ja halduskorralduse muutmiseks. Kehtiva seaduse järgi on üldkogu pädevuses haldusküsimuste kooskõlastamine.

Eelnõuga soovitakse püsiasustusega väikesaarte nimistusse lisada Aegna, Naissaar ja Väike-Pakri, kuna tegemist on kogukonnaga püsivalt asustatud saartega. Kehtiva seaduse järgi on väikesaared Abruka, Kihnu, Kessulaid, Kõinastu, Manija, Osmussaar, Piirissaar, Prangli, Ruhnu, Vilsandi ja Vormsi.

Rahandusministeerium teeb valitsusele ettepaneku eelnõu esitatud kujul mitte toetada. Ministeerium nendib, et praegu puudub mõju analüüs kolme väikesaare lisamisel püsiasustusega väikesaarte nimistusse. Analüüsimata on kulude ja investeeringute vajadus, selleks et tagada püsiasustusega saarte elanikele seadusega sätestatud avalikud teenused.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
rotipoeg
7 aastat tagasi

tühja sellest kirjaveast aga kurb, et väikesaarel elav inimene ei ole mitte keegi. eriti tekitab segadust artikli viimane lause.