Vaata, millised kümme ettepanekut pääsesid Haapsalu linna kaasava eelarve lõpphääletusele

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

See lõik Metsa tänava kõnniteest tehti korda 2017. aasta kaasava eelarves raames. Foto: Arvo Tarmula

Kadi Saviir, Metsa tänav Foto: Arvo Tarmula

Kadi Saviiri (paremal) ettepanek remontida Metsa tänava kõnniteed pääses nende kümne ettepaneku hulka, mis lähevad 1. juulist lõpphääletusele. Foto: Arvo Tarmula

Eile arutas Haapsalu linnavalitsusse kogunenud kaasava eelarve komisjon linnarahva tehtud ettepanekuid, kuidas kasutada linnarahvale otsustamiseks jäetud 20 000 eurot.

Haapsalu linnavalitsuse pressiesindaja Tõnu Parbuse teatel valis komisjon 24 ettepaneku hulgast välja kümme.

Lõpliku valiku teeb linnarahvas. Hääletada saab elektrooniliselt kohalike omavalitsuste istungite infosüsteemi (VOLIS) keskkonnas ja Haapsalu linnavalitsuse kantseleis. Hääletada saab kuni 17. juulini.

Ettepanekud, mis lähevad lõpphääletusele:

  1. Väikest viiki ümbritsev jalgtee Lahe tänavast kuni endise kinohooneni katta kas asfaldi või freesgraniidipuruga
  2. Prügist ja võsast raudtee veetorni ja veduri pöördsilla (veduripööraja) ümbruse puhastamine, rohu niitmine ning pöördsilla drenaazi taastamine, et liigvesi ei koguneks pöördsilla alla.
  3. Kalmistu tee laiendus Metsakalmistu peaväravast edasiviiva tee laiendamine 1 meetri võrra. Tee pikkuseks on umbes 100 meetrit.
  4. Vastupidav lauatennise laud Haapsallu avalikuks kasutamiseks.
  5. Laste ronimisvõrk – Haapsalu sotsiaalmaja läheduses olevale haljasalale paigaldada kerajas ronimisvõrk „Roplay 147”.
  6. Metsa tänava kõnniteede remont.
  7. Haapsalu majade kaart – Haapsalu majade kaardi koostamine, kus oleks märgitud huvitavamad hooned (see aitab muuhulgas turistidel laiemalt linnas ringi liikuda ja annab ka kohalikele uusi teadmisi).
  8. Väikese viigi ujumiskoha korrastamine – Suur-Lossi poolsesse randa ja veealale 50 tonni liiva vedamine ja veetaimestiku niitmine.
  9. Haapsalu vana kalmistu korrastamine – korrastada kalmistu haljastus ja teed, viidates oluliste isikute kalmude lihtsaks leidmiseks. Heakorrastada nende hauaplatsid ja hauatähised ning tähistada need teabetahvlitega.
  10. Dušš avalikku randa – ettepank rajada Haapsalu Paralepa või Vasikaholmi randa avalikud duššid. Võimalusel mõlemasse kohta.

Kõigist neist ettepanekuist võib võita kas üks, mis läheb maksma kuni 20 000 eurot, või mitu ettepanekut, mille hind kokku ei ületa ette antud piiri.

Ettepanekud, mille komisjon otsustas lõpphääletuselt välja jätta:

  1. Haapsalu linna tänavad (Posti tänava ning Lahe tänava kuni Suur-Liiva ristmikuni freesimine). Ettepanek ei lähe edasisele hääletusele kuna ettepaneku eeldatav maksumus on üle 200 000 euro.
  2. Ühiskondlik WC. Ettepanek ei lähe edasisele hääletusele kuna on tänavu Haapsalu linnavalitsuse kommunaalosakonna tööplaanides sees. Rajatakse kaks avalikku tualetti. Üks nendest Karja tänavale ja teine Vaba tänava parklasse.
  3. Haapsalu linna tänavad (Metsa tänava mõlemapoolsed kõnniteed terve tänava ulatuses, Õhtu-Kallas Kalda tn suurtest majadest (E.Enno ausambast) kuni Jaama tn-ni, Väikese Viigi tee algkoolist Lahe tn-ni, busside parkla raudteejaama juures, Kiltsi tee jalgrada Kiltsi tanklast Männiku teeni, Krahvi aia tee sillast Lossiplatsini). Ettepanek ei lähe edasisele hääletusele kuna eeldatav maksumus on suurem kui 20 000 eurot.
  4. Gunnari pronkskuju. Ettepanek ei lähe edasisele hääletusele, sest puuduvad makett, eelarve ja võimalik asukoht. Kui need olemas, siis on võimalik ettepanek taas esitada juba järgmise kaasava eelarve raames.
  5. Liikumisrajad (Paraleppa uute mõõdetud ja tähistatud liikumisradade rajamine). Ettepanek ei lähe lõpphääletusele kuna uusi radasid hetkel ei planeerita. Haapsalu linna spordibaasid parendavad olemasolevaid radasid.
  6. Haapsalu linna tänavad (Posti tänav foorist kuni vanalinnani ja Metsa tänav). Ettepanek ei lähe hääletusele kuna maksumus on suurem kui 20 000 eurot.
  7. Kergliiklustee Kastani kaupluse juurest Alexela tanklani. Ettepanek ei lähe hääletusele kuna maksumus on suurem kui 20 000 eurot ning antud kergliiklustee on lisatud Haapsalu ja Ridala ühinemislepingusse. Kui Haapsalu ja Ridala ühinevad alustatakse kergliiklustee ehitust 2018 aastal.
  8. Taastada või rajada Haapsalu alleed. Ettepanek ei lähe hääletusele, sest puudub koht, kuhu allee soovitakse istutada.
  9. Panna käima reaalteaduste huvikool, et tekitada huvi reaalteaduste ja teadlaste töö vastu, et ikka noori teadlasi ja insenere juurde tuleks. Ettepanek ei ole konkreetne ning oletatavasti nõuab huvikooli loomine rohkem raha. Samuti pole välja toodud järgnevaid püsikulusid ja seda ,kuidas finantseeritakse ettevõtmist peale seda kui kaasava eelarve raha on otsas.
  10. Läänlase ettepanekud. Ettepanekud ei lähe hääletusele, sest esitatud ettepanekud ei olnud piisavalt üksikasjalikud ja omanud selgitusi edasistes tegevustes.
  11. Katus Promenaadi tantsupaviljonile. Ettepanek ei lähe hääletusele, sest maksumus on suurem kui 20 000 eurot.
  12. Väikest viiki ümbritseva tee korrastus. Ettepanek ei lähe hääletusele kuna haakub hääletusele lisatud viigi äärse teede korrastusettepanekuga.
  13. Prügikastid (Väikese viigi ümber ja ka mujale linna paigaldada piisavate vahemaadega kaantega prügikastid). Ettepanek ei lähe hääletusele, sest prügikaste paigaldatakse niikuinii.
  14. Väikese viigi suplemiskoha välikäimlale võiks ehitada ümber kena kuurortiga sobiva puidust ümbrise. Sarnane käimla võiks olla ka promenaadil. Ettepanek ei lähe hääletusele, sest Väikese viigi ääres oleva tualeti ümber ehitatakse ümbris.

Komisjon hindas ettepanekuid kindlate kriteeriumite alusel. Lähtuti teostatavusest – kas pakutut on võimalik teostada. Teiseks hinnast – maksumus ei tohi ületada 20 000 eurot. Kolmandaks tähtajalisusest – kas aasta lõpuks on võimalik asi ära teha. Neljandaks kasu saajate hulgast – see peaks olema võimalikult suur.

Kaasava eelarve komisjoni kuuluvad Alo Lõps, Anu Joost, Heli Kaldas, Urmas Sukles, Heiki Sool, Peeter Vikman ja Tõnu Parbus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tohohh
7 aastat tagasi

Haapsalu linnajuhid saage aru, et kaasava eelarve eesmärk ei ole kuulata linnarahva eelistusi ja teha hea nägu. Uurige teiste omavalitsuste kogemusi, kuidas seesugust ettevõtmist korraldada. Selle ürituse korraldusega te näitasite järjekordselt kui saamatud ja milliste ajukääbikutega teie näol tegu on.

juss
7 aastat tagasi

No kui Sool komisjonis, siis pinksilaud tuleb kindlasti! Aga välikäimla suplemiskohta? Nagunii lastakse otse viiki!

Uskmatu+Toomas
7 aastat tagasi

Vot see on tase-teeme neid töid mida peaksime niigi tegema ! Täpsemalt plaanime teha neid töid mis peaksid juba tehtud olema !

rotipoeg
7 aastat tagasi

misasjad on Läänlase ettepanekud ? ja kui haapsalu ridalaga ei liitu siis kastani poest alexelani könniteed ei rajata kuna puudub vajadus ? siis vöiks linnapiirile autode jaoks ka kraavi kaevata.

Asunik
7 aastat tagasi
Reply to  rotipoeg

Wayward Pines 2 = Haapsalu

Teeline
7 aastat tagasi

Arusaadav, et kõnniteede ehitus on kulukas, kuid murekoht on ka Tamme tänava Lihula mnt poolses osas puuduv kõnnitee! Sellel tänaval on päris tihe liiklus ja tipptunnil pimedal ajal jalgsi käimine võrreldav suitsiidikatsega. Üks asi on konarlik kõnnitee Metsa tänaval (vähemalt on see olemas!), teine asi kui üldse polegi.

Asunik
7 aastat tagasi

LE paluks nüüd teha veidi uuriva ajakirjaniku tööd ja selgitada välja, et kuidas saab 18 laekunud ettepanekust tekkida 24 ettepanekut. Ja miks ei ole kõiki väljajäänud ettepanekuid mainitud.
Vägisi jääb mulje, et komisjonile on esitatud nn “suunatud” ettepanekuid, et saaks asja “õigetele” firmadele suunata.

pets
7 aastat tagasi

Rotipojal.on 6igus

rotipoeg
7 aastat tagasi

ilmselt valitakse köige odavam lahendus ja ülejäänud raha pannakse vasakule

Võnge
7 aastat tagasi

Huvitav valik. Kümnest seitse on sellist tegevust, mis peaks linna või tema allasutus(t)e poolt juba ammu tehtud olema. Tegemist juu puhtalt hoolduse või korrastamisega.

Laine
7 aastat tagasi

Ühiskondliku WC kohta-Lossipargis on see olemas,kas on ületamatult raske see kasvõi suvel,turismihooajal tööle panna?Kelle halduses see on?