Laupäeval toimub Haapsalus ajalookonverents

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ajalookonverents (20) (1280x853) Mullune ajalookonverents keskendus keskajale ja 20. sajandile. Foto: Urmas Lauri

Sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid korraldab laupäeval, 2. juulil Haapsalu kultuurikeskuse rõdusaalis traditsioonilise ajalookonverentsi. Selleaastane konverents on arvult juba kahekümne kolmas.

Taas tulevad Haapsallu kokku mitmed tunnustatud Läänemaa ajaloo uurijad. Teemadering on lai.

Anu Mänd Tallinna Ülikoolist tutvustab keskaegse Liivimaa kõrgvaimulike tellitud või nende mälestuseks püstitatud kunstiteoseid – piiskoppide vapitahvleid ja hauaplaate, mida Saare-Lääne piiskopkonnast on meieni säilinud kõige rohkem.

Tiina Kala Tallinna Linnaarhiivist annab ülevaate reformatsioonist Lihula kloostris. Tema ettekanne keskendub Saare-Lääne piiskopi Johannes von Münchhauseni koostatud etteheidetele, milles peamiselt kirjeldatakse katoliku kiriku võimu ja Münchhauseni isikliku autoriteedi ning kloostri asutamisest saadik kehtinud kloostrikorra eiramist.

Pille Kippar Tallinna Ülikoolist räägib aastatel 1924 – 1945 tegutsenud Kolovere Riigi Hoolekandekooli rajamise loo.

Rene Levoll Sihtasutusest Eesti Vanatehnika Muuseum annab ülevaate Läänemaa auto- ja motomeestest enne I ilmasõda. Heidi Luik Vilniuse Ülikoolist tutvustab 2013. aastal Peraküla rannast leitud sarveset.

Jaak Mäll Eesti Ajaloomuuseumist räägib museoloogilistest probleemidest Haapsalu piiskopilinnuse ekspositsiooni koostamisel.

Konverentsikava koostades pole unustatud ka kunstnik Ants Laikmaa 150. sünniaastapäeva. Liis Pählapuu Eesti Kunstimuuseumist, kelle käe all on muuhulgas valminud uued Ants Laikmaa näitused Taeblas ja Haapsalu raekojas, keskendub oma ettekandes Ants Laikmaa natuurile, tutvustades teda kui rahvuslast ja dändit.

Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhataja Anton Pärna sõnul on taas kord tulemas huvitav ja mitmekesine konverents, kuhu on oodatud kõik ajaloohuvilised. „Uudisena on selle aasta konverentsist plaanis teha ka internetiotseülekanne, mida saab jälgida Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid kodulehe vahendusel www.salm.ee,“ lisas Pärn.

Konverentsi raames esitletakse ka uut kogumikku Läänemaa Toimetised XIX. Esitlus toimub kell 16 Haapsalu raekojas.

Konverentsist osavõtt on kõikidele tasuta. Kava ja ettekannete teesidega saab tutvuda Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid kodulehel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments