Rain Lõhmus: Euroopa Liit on surnult sündinud

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

lõhmus kilu

Rain Lõhmus (vasakul) ja Erki Kilu. LHV Pank

LHV suuromanik Rain Lõhmus usub, et Suurbritannia otsus euroliidust lahkuda on pigem hea kui halb, kirjutab Äripäev.

„Hirmud on kõvasti liialdatud. Inimestel on kalduvus karta tulevikku. Kui meenutada kas või Nõukogude Liidu lagunemist ja Eesti iseseisvumist, siis ei olnud ka paljudele küsimustele vastust,” lausus Lõhmus. „Oli ammu näha, et britid on liidus iseseisvad nii või naa.”

Eredaim näide sellest pärineb ajast, kui britid jäid truuks naelsterlingile, keeldudes esimeste seas euro kasutuselevõtust. Euroopa Liidule Suurbritannia lahkumine ei meeldi, mida näitas referendumieelne hirmutamiskampaania ja järgnenud reaktsioon, sõnas Lõhmus.

„Praegusel kujul on Euroopa Liit surnult sündinud. Võib vegeteerida, mõnda aega püsti püsida, aga niimoodi jätkata ei saa. Jõud, mis kisuvad teda lahku, on palju tugevamad,” leidis ta. Lõhmuse hinnangul euroliit laguneb või muutub järjest rohkem riigiks kui selliseks.

„Keskteed ei ole. Kas rahvusriigid kaotavad iseseisvust ja Euroopa Liit hakkab järjest rohkem meenutama Püha Rooma keisririiki või kipub lagunema,“ lausus Lõhmus. „Britid ei uskunud, et väikesed järeleandmised, mida Euroopa Liit tegi, on jätkusuutlikud. Probleemid jäävad.”

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Ma usun ka, et inimesed, kes tàna probleemideta ùle ELi reisi ad, tòòtavad vôi ettevôtlust arendavad, ei kurda. Normid on vajalikud selleks, et eurooplasel oleks samavààrne teenus vôi toode igal pool Euroopas. Paraku jah on sellega liiale mindud. Kuid see ei ole ELi kui institutsiooni viga, vaid inimeste kollektiivne hullus, kes selles juhtimisaparaadis tegevad. Kaasa arvatud Eesti.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Sorts, sa ajad pilli lôhki. Mis vahe, millise nime all ta enne Lôhmuse ilmaletulekut oli, okemas ta oli 50-ndatest alates, kuuelikmelisena. Allamàge hakkas ta minema Maastrichti lepingust alates, enne seda polnud asjal vigagi. Kett tuli tàiega maha siis kui liitusid idaeurooplased ning tekkis kuristik vanade ja uute vahel. Prantsusmaal arutatakse tána seda kas EL ei peaks vabanema sellest viimasest tulijate lainest ja end taandama jàlle 15 liikme peale, mis tòòtas. Ma usun, et seda ei juhtu ja leitakse vôimalus tervena sellest supist vàlja tulla. Pàris kindlalt ei ole EL nurisùnnitis, sest oma pônimôtte on ta tàitnud, tagada Euroopas rahu.

Uskmatu+Toomas
7 aastat tagasi

Lõhmusel on tegelikult õigus.Kui üks liit ei ole algusest peale tehtud võrdsetel alustel siis pole oikalt eksisteerimine võimalik.Euroopa Liit on majandusühendus mis peaks ennekõike tegelema majanduse ühtlase arendamisega kõikides liikmesriikides aga milliseks on see liit tegelikult muutunud?

sorts
7 aastat tagasi

EL sündis peale Lõhmuse sündi, enne seda oli euroopa majandusühendus,mis töötas suurepäraselt ja milleks peaks EL ka tagasi muutuma.
praeguse ELi peaeesmärk on kindlustada arvutu hulga bürokraatia/bürokraatide vohamist vaatamata selle kahjulikkusele majandusele elik meite heaolule.
loodan,et paljud mäletavad aega nii 15-20 a tagasi,kui hakati sunniviisiliselt sisse viima nn euronõudeid kohvikutes, poodides, koolides jne.
ohhjah, siit tuleks terve LE -d täis artikkel aga kes teavad,need teavad, teistele edu isiklikus elus ja hääd tervist

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Ja veel – òelda, et EL on surnult sùndinud, on naljakas. EL eksisteeris enne Lôhmuse sùndi ja ta on alles ka peale Lôhmuse surma. Kindlasti muutununa ja vôibolla ilma idaeurooplasteta, ehk nii nagu ta oli 90-ndatel. Siis kui ta veel tòòtas.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Mida isand Lôhmus siis alternatiiviks pakub? Lihtne on ju hiromanti màngida ja òelda, et ei tòòta. Aga kui ei tòòta, siis tuleb seda parandada. Lôhmus eelistab, nagu tema tegemistest jàreldada vôib, alati kergema vastupanu teed minna. Laiali lôhkuda vôi maha mùùa.

juss
7 aastat tagasi

Vana see Lõhmus on, et võrdleb EU- d ja USSR- i?