Galerii: Läänemaa maakaitsepäev Lihulas

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 63

Võidupüha puhul peetud maakondlik maakaitsepäev Lihulas algas ja lõppes Vabadussõjas langenute mälestussamba juures.

Kell 14 alanud miitingul olid mälestussamba juurde üles rivistatud Läänemaa kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, noorkotkad ja kodutütred.

Pidupäevakõnes meenutas maavanem Neeme Suur oma hiljutist kohtumist abiturientidega, kus noored rääkisid ka oma tulevikuplaanidest: üks ütles, et läheb õppima Inglismaale, teine, et Prantsusmaale, kolmas noormees ütles, et ei tea veel, ka minna arstiteaduskonda või lavakunstikateedrisse. "See on osa meie vabadusest, meie valikuvabadusest," ütles maavanem. 

Suur lisas, et kui vahel küsitakse, kas meil on vaja kaitsekulutusi ja NATO vägesid Eestis. "Jah, on vaja, sest vabadus vajab hoidmist," vastas ta ise.

Lihula vallavanem Varje Ojala-Toos tuletas meelde, et vabal maal elamiseks on relvade kõrval vaja ka inimesi, kes on otsustanud siin elada ja leiba teenida.

Kaitseliidu Lääne malev ja Läänemaa Vabadusvõitlejate ühendus andis samba juures üle ka oma autasud. Kõrgeima tunnustuse, Kaitseliidu Valgeristi teenetemärgi said kaks Läänemaa kaitseliitlast. Risti malevkonna liikmele ja staažikale kaitseliitlasele Tõnu Tederile omistati Kaitseliidu Valgeristi II klassi teenetemärk ja Vahur Toomasele, kes on silma paistnud  BRT-82 soomustransportööri taastamisega, omistati Valgeristi III klassi teenetemärk. 

Eriklassi teenetemärgi sai kolm inimest ja lisaks anti üle tänukiriju. 

Et maakaitsepäev Lihulas oli viimane lahkumiseelne avalik ülesastumine Lääne maleva praegusele pealikule Mehis Bornile, siis anti ka talle üle lahkumiskingitus.

Vabadussõja mälestussamba juurest liiguti piduliku jalutuskäiguga läbi Lihula linnusemäele, kus maakondliku ohutuspäeva raames olid Kaitseliidu kõrveal oma tegevuspunktid üles pannud päästeamet, politsei- ja piirivalveamet, kohal oli ka häirekeskus, demineerijad ja Lääne-Eesti vabatahtlik reservpäästerühm. Põhja-Eesti Regionaalhaigla tutvustas oma uusimat kiirabiautot. Naiskodukaitse naised pakkusid kokkutulnutele sõdurisuppi.  

Samal ajal avati Lihula mõisas Kaitseliidu Lihula üksikkompanii vastremonditud ruumid ning õnnistati Lihula kirikus Lihula üksikkompanii lipp ja Lääne maleva pidulik riigilipp. Lihula ükskikompanii lipp on valminud sõjaeelse lipu järgi. Maleva pidulik riigilipp on aga riigilipu paraadverisoon. 

Veidi peale kl 17 kõlasid Lihula linnusemäel lasud ja rahva ette sõitis korda tehtud soomustransportöör Toomapoeg. Kaitseliitlaste esitatud näidislahingus, osalesid ka päästjad, kes kustutasid lahingu käigus tekkinud tulekahju ning kaitseliidu meedikud, kes andsid abi soomustransportöörist välja toodud haavatutele ja andsid ühe haavatu üle PERHi meedikutele.

Pärast lahingu lõppu oli taas pidulik hetk, sest Lihula laululavale jõudis president Ilvese poolt hommikul Võrust teele saadetud võidutuli. Noorkotkas Martten Tiitsma ja kodutütar Liivia Lints andsid tõrviku üle maavanem Neeme Suurele, kes jagas sellest omakorda tule Läänemaa omavalitsuste esindajatele.

 Võidupüha ja maakaitsepäeva tähistamine Lihulas lõppes Kaitseliidu Lääne maleva orkestri etteastega Lihula laululaval ja presidendi saadetud tammeistiku istutamisega Lihula Vabadussõjas langenute mälestussamba juurde.

Arvo Tarmula fotod

maakaitsepäev64 maakaitsepäev63 maakaitsepäev62 maakaitsepäev61 maakaitsepäev60 maakaitsepäev59 maakaitsepäev58 maakaitsepäev57 maakaitsepäev56 maakaitsepäev53 maakaitsepäev52 maakaitsepäev51 maakaitsepäev50 maakaitsepäev49 maakaitsepäev48 maakaitsepäev47 maakaitsepäev46 maakaitsepäev45 maakaitsepäev44 maakaitsepäev43 maakaitsepäev42 maakaitsepäev41 maakaitsepäev40 maakaitsepäev39 maakaitsepäev38 maakaitsepäev37 maakaitsepäev36 maakaitsepäev35 maakaitsepäev34 maakaitsepäev33 maakaitsepäev32 maakaitsepäev31 maakaitsepäev30 maakaitsepäev29 maakaitsepäev23 maakaitsepäev28 maakaitsepäev22 maakaitsepäev27 maakaitsepäev21 maakaitsepäev26 maakaitsepäev20 maakaitsepäev25 maakaitsepäev19 maakaitsepäev24 maakaitsepäev18 maakaitsepäev17 maakaitsepäev11 maakaitsepäev16 maakaitsepäev10 maakaitsepäev15 maakaitsepäev9 maakaitsepäev14 maakaitsepäev8 maakaitsepäev13 maakaitsepäev7 maakaitsepäev12 maakaitsepäev6 maakaitsepäev5 maakaitsepäev4 maakaitsepäev3 maakaitsepäev2 maakaitsepäev1

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments