EKRE kutsub Eesti ühiskonda üles EL-i liikmelisust üle vaatama

Kaie Ilves

kaie@le.ee

EKRE Varblas ja Tõstamaak (andrus karnau) (7)

Martin Helme (keskel). Andrus Karnau foto

Eesti Konservatiivse Rahvaerakona (EKRE) sõnul on brittide otsus Euroopa Liidust lahkuda märgiline ja suhte ühendusega peaks üle vaatama ka Eesti ning korraldama liikmelisuse üle referendumi.

EKRE aseesimees Martin Helme ütles BNS-ile, et esialgu peaks ühiskonnas toimuma dialoog, mille käigus liikmesuse üle põhjalikult arutatakse.

"Pikas perspektiivis on vaja ilmselt küsida ka mandaat, selleks on referendum ilmselt parim lahendus. Aga praegu ei näitaks see referendum midagi," ütles Helme.

Konservatiivne Rahvaerakond teatas, et tervitab neljapäeval toimunud Briti rahvahääletuse otsust Euroopa Liidust lahkumiseks. Erakonna sõnul on tegemist on märgilise otsusega demokraatia ja rahvaste suveräänsuse taaskehtestamisel Euroopas.

"Konservatiivne Rahvaerakond on alati pooldanud Euroopa riikide ja rahvaste tihedat koostööd majanduse, julgeoleku ja kultuuri valdkonnas. Samas peab taoline koostöö tagama riikide suveräänsuse säilimise, olema vabatahtlik, vastastikusel kasulikkusel ja austusel põhinev ning omama regulaarselt uuendatud mandaati rahvalt," seisab erakonna teates.

EKRE loodab seetõttu, et Suurbritannia lahkumise järel Euroopa Liidust käivituvad protsessid, mis võimaldavad realiseerida just taolist koostöövormi Euroopa rahvaste vahel, märkis erakond. Konservatiivne Rahvaerakond on seisukohal, et Briti referendumi toimumise fakt ja tulemus on veenvaks tõestuseks, et liit ei toimi sellisena, nagu teda on aastaid Euroopa rahvastele reklaamitud.

Eelkõige taandub küsimus erakonna hinnangul aina süvenevale demokraatia ja suveräänsuse kadumisele, samuti permanentsele majanduslikule stagnatsioonile, mis Euroopas valitseb ja mille peamiseks allikaks on Euroopa Liidu poliitiline struktuur.

"On selge, et rahulolematus euroliidu liikmelisusega ei ole üksnes Suurbritannia eripära, rahvusvahelised küsitlused näitavad, et soov lahkuda Euroopa Liidust või eurotsoonist on sama kõrge või kõrgemgi Itaalias, Prantsusmaal, Hispaanias, Hollandis, Kreekas ja mitmes teises Euroopa riigis," teatas EKRE.

"Brexiti järel tuleb uuele reaalsusele näkku vaadata ja oma valikud läbi kaaluda," ütles Martin Helme pressiteate vahendusel. "Brexitit ei oleks toimunud, kui Euroliitu oleks saanud reformida või kui Brüssel oleks valmis arvestama liikmesriikide eripärade ja soovidega."

Helme märkis, et Brexiti järel on selge, et Euroopa rahvastel on vaid kaks valikut – kas leppida provintsistaatusega ebademokraatlikus ja bürokraatlikus ning tsentraliseeritud kehva majandusega monstrumis, mis vaevleb lõpututes kriisides, või sealt lahkuda.

"Eesti rahvas pole kunagi andnud mandaati oma iseseisvuse ära andmiseks ega oma demokraatlikest riigivalitsemise põhimõtetest loobumiseks. Kui me soovime olla osa sellest Euroopa Liidust, mis reaalsuses eksisteerib, mitte sellest, mida meile on lubatud, siis tuleb rahvale valikud ausalt ette panna ja küsida uus mandaat liikmelisusele. Sisuliselt tuleb eesti rahvalt üle küsida, kas soovime oma riigist loobuda või mitte," ütles Martin Helme.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kärna Ärni
7 aastat tagasi

meil on Kaitseliit ja Põhiseadus…
Reeturid puuakse kohapeal üles ilma kohtuotsuseta!!!
Elagu Vaba Eestimaa

küsigem
7 aastat tagasi

On meie riik ja rahvas üldse veel vabad või on ikkagi kellelegi maha müüdud?

hmm
7 aastat tagasi

Miks üldse EKRE arvamusi enam ajalehtedes avaldada? Neil pole ju midagi öelda.

EU kolhoosnikMiks
7 aastat tagasi

Targutajaid on palju tegijaid vähe. Ja see mida teeme pole kellegile müüa,sest teised teevad odavamalt ja paremini. Eesti pole maailma naba. Meie poliitikute suust kuuleb küll palju suuri sönu aga tulemused on olematud.

läänlane
7 aastat tagasi

Lähema 5 aasta jooksul otsustame ise või otsustavad poliitikud meie eest, kas meie lastel ja lastelastel on kunagi olemas veel oma keel, rahvus ning riik. Lugedes tänaseid sm S.Kallase jms. väljaütlemisi, siis on selgelt aru saada, et pikalt valitsenud poliitiline eliit ja rahvas on teineteisest täiesti võõrdunud ja räägivad küll kohati samade sõnadega aga sõnade tähendust mõistetakse erinevalt. Rahva meelest on populistid need kes, lubavad 5 aastaga 5 rikkama riigi sekka, jne. Toidujulgeolek on praegu miinus 20 %. Süveneb sõltuvus välisturgudest ja sealsete tõrgete tekkimisel kukub see suur ja uhke eurokaardimaja kokku. Julgeoleku tagavaid väiketootjaid jääb järjest vähemaks. Väiketalunikele anti… Loe rohkem »

Teele
7 aastat tagasi

Unesnõiduja, praeguseks on Eestis põllumajandus (kõige olulisem tööstusharu Eesti tingimustes – oma põhilise söögi võiks ikka suuta ise toota!) põhimõtteliselt mõrvatud ebavõrdse konkurentsiga. Inimeste elatustase on samuti madal ja nad on sageli sunnitud lähtuma oma rahakotist mitte patriotismist või maitseeelistustest. Tahad alternatiive? Siht on teada (näiteks põllumajanduse taastamine), aga tee selleni ei saagi olla valutu. Praegu oleme sõltuvaks (ja seega otustusvõimetuteks) tehtud doonorite poolt – meile antakse jaokaupa kala, mille üle peaks hullupööra tänulik olema, aga kõik me õnged on lõhutud või pihta pandud. Samas me peame selle antud kala eest omal moel ka maksma, sest tasuta lõunaid ei ole… Loe rohkem »

to teele
7 aastat tagasi
Reply to  Teele

Mis ajastus elad – piima toodame u 3x rohkem kui tarbime , rukkija kartuli toodame ka üle , nisu vist osaliselt veame sisse , nüüd ka veits sealiha . Loomaliha ületootmises- kuhu veel seda tootmist suurendada – hakkame rohkem vitsutama või . Põllumajandustootmine on läinud lihtsalt hulga effektiivsemaks . Rebime end lahti jah – kes seda läänemere kilu meilt tahab – vaid vene turg ja seegi pole praegu ei jõukas ja võib iga hetk lõhki minna

pp
7 aastat tagasi
Reply to  to teele

Tuleb toota ise ja puhast toitu – mitte säilitusaineid ja mürke täis rämpstoitu.See odav kraam poodides tekitab vähki ja muud jama.

kohalik
7 aastat tagasi
Reply to  pp

ja kas sinu rahakott sellele ise toodetud, nn. puhtale toidule ka peale hakkab?

oleme unustanud
7 aastat tagasi
Reply to  kohalik

et esiisad muretsesid toitu elupüsimiseks , mitte tootmiseks, praegu on põhimõte raha

!
7 aastat tagasi

Ajale jalgu jääda ka ei saa,midagi pole parata.

Patriot
7 aastat tagasi

Inglismaa on lukku pandud ,
Merkeli käest vöti ära vöetud .
Meil on lihtsam sedasi
minna oma rahvaga edasi .
Ei pea toitma enam suurt karja ,
kelle nimeks euroliit .
Ei me last endist teha orja ,
kes Merkeli köik mured ära viib .
Ja ka Eesti kui ta tahab ,
selja kordki sirgu lööb ,
ammu möödas orjaajad ,
kadugu ka orjaöö .
Eesti olgu iseseisev ,vaba ,
see on meie köigi soov .
Ei me enam seda taha ,
et meil Brüssel käske-keelde toob .

to patriot
7 aastat tagasi
Reply to  Patriot

Vaatame mis laulu laulavad britid siis kui šotlased jalga lasevad – juba lubasid uue referendumi teha ( seal aga oldi ülekaalukalt eu poolt ) , ka põhja iirimaa ütles et hakkab referendumit ette valmistama , samuti wales – edasi jääb alles vaid rätipeade koloonia london – rätipead on seal ju ok , ei meeldi eesti ettekandjad ja poola torumehed

so
7 aastat tagasi

Et siis 52 % britte venemeelsed?

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  so

Tùùpiline ekrelane, kes jàlle millestki aru ei saa. Mine otsi sônajalaôit.

tyypiline
7 aastat tagasi
Reply to  Unesnôiduja

orjapõlvlane

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Mida ekre alternatiiviks pakub? Pole seda kunagi kuulnud. Tùhikargajad.