Tauno Kangro pakub Haapsalule Valge Daami skulptuuri

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Skulptor Tauno Kangro tutvustas täna Haapsalu linnavalitsusse Valge Daami skulptuuri, mille idee sündis tal juba viisteist aastat tagasi.

Kangrol oli skulptuurist lisaks eskiisidele kaasas pronksist väike mudel, mis seisab praegu linnapea Urmas Suklese laual.
„Sellega on üks probleem – kuju maksumus,“ ütles Sukles.

Koos dolomiidist aknaraamiga läheks kolme meetri kõrgune pronksist Valge Daam maksma üle 150 000 euro ja seda raha linnal pole. „Linnal on väga palju muid kohti, kuhu raha on vaja,“ märkis linnapea. 

Sukles rääkis, et Kangro tutvustas talle oma ideed juba 2001. aastal. „Ta rääkis oma ideest, et Haapsalul võiks olla Valge Daami kuju. Seda mõtet on ta endas nüüd aastaid kandnud.“

Et kuju väike mudel füüsilise kuju võttis, on Suklese sõnul skulptori initsiatiiv ja tehtud Kangro enda kuludega. Itaalia Veinipäevade ajal oli Kangro Haapsalus ja küsis Sukleselt, kas ta võib oma kätetööd ja ideed linnavalitsusele tutvustama tulla. Täna see toimuski ja mini-Valge Daam jäi linnavalitsusse vastutavale hoiule, kuni otsustatakse, mis Kangro näputööga edasi teha.

„Minu isiklik seisukoht on see, et Valge Daami kuju Haapsalu linnas võiks olla küll. Kogu linnavalitsus käis seda vaatamas – elevust suutis see kuju tekitada, aga see maksab päris palju,“ ütles Sukles ja lisas, et praegu ei saa rääkida isegi idee tasemel olevast projektist, sest otsustatud midagi pole.

Esialgu oodatakse, millised on linlaste reaktsioonid.

Kui otsustatakse, et Haapsalu linn peab selle kuju saama, on linnapea sõnul ainuke võimalik rahastamismudel eraisikute annetused. Samal moel on Haapsalu saanud näiteks Jääkaru, mis taastati tänu ettevõtja Veiko Tischlerile, ja Jaak Soansi Läänemeres hukkunud lindudele pühendatud skulptuuri Aafrika rannas, mille rahastamise taga oli ärimees Sulev Saareväli.

„Linna raha ei ole nende skulptuuride peale ju läinud,“ märkis Sukles ja lisas, et oleks valmis Valge Daami skulptuuri annetustesse ise esimesena väikse isikliku panuse tegema.

„Kui leidub mõttekaaslasi ja volikogu aktsepteeriks skulptuuri paigutamist Kodanike torni juurde, siis teoreetiliselt võiks raha kogumise protsessi käivitada. Aga see kõik on täna alles lapsekingades. Mõtleme ja vaatame.“

Valge Daami kuju Tauno Kangro Foto: Urmas SuklesTuntud skulptori Tauno Kangro tehtud ronksist Valge Daam ootab Haapsalu linnapea Urmas Suklese laual oma saatust. Foto: Urmas Sukles

Valge Daami kuju Tauno Kangro Foto: Urmas Sukles Valge Daami kuju Tauno Kangro Foto: Urmas Sukles Valge Daami kuju Tauno Kangro Foto: Urmas Sukles Valge Daami kuju Tauno Kangro Foto: Urmas Sukles Valge Daami kuju Tauno Kangro Foto: Urmas Sukles

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
endine haapsallane
7 aastat tagasi

Valge Daami legend väärib senisest suuremat tähelepanu ja Kangro kuju aitab sellele kindlasti kaasa. Jääb üle vaid kahetseda, et head ideed püütakse siinses kommentaariumis alaväärsuskompleksi käes vaevlevate kodukootud kriitikute poolt naeruvääristada. Aga eestlasele on juba kombeks oma supikaussi sülitada ja ega haapsallasedki teistest erine. Ise loodan, et kohalikud võitlevad esteedid ei suuda head algatust põhja lasta.

Kärna+Ärni
7 aastat tagasi

kuhu jääb Sambuka?

Memm
7 aastat tagasi

Mulle pole kunagi meeldinud Kangro monstrumid, sellist kuju küll siia linna ei taha, pealegi niii kallis. On ikka rahaahne.

Maie-Ann Raun
7 aastat tagasi

väga kole must “valge daam”!

Jane
7 aastat tagasi

Kui daam, siis juba valge.

Madis
7 aastat tagasi

Miks see Valge Daam on must? Kas vaadatakse tulevikku, et mitte pagulasi solvata?

Sirts
7 aastat tagasi
Reply to  Madis

Õige tähelepanek. Kui üldse, siis tuleks teha Itaalia valgest marmorist.

arvaja
7 aastat tagasi

Tauno on huvitatud oma töö müügist jne. Arvan, et Haapsalu ei vaja seda skulptuuri. Meil on ju Daam olemas, mis ilmutab end teatud ajal.

Asunik
7 aastat tagasi

Sambuka “merineitsi” on ikka etem plaan.

so
7 aastat tagasi

Erinevus rikastab.

Arvamus
7 aastat tagasi

Kole!

Lii
7 aastat tagasi
Reply to  Arvamus

Nõus. Ei meeldi selle mehe tööd, nagu oleks poriga üle valatud, ükskõik, milline tema tehtud kuju.