Risti lähistele paigaldatava kõrgepingeliini disainmasti konkursi võitis ideekavand Soorebane

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eesti-Läti kolmanda elektriühenduse disainmasti konkursi võitis ideekavand Soorebane.

Täna kuulutati Kultuurikatlas pidulikult välja Eleringi poolt rajatava Eesti-Läti kolmanda elektriühenduse disainmasti ideekonkursi parim arhitektuuriline lahendus, milleks osutus arhitektide Sille Pihlaku ja Siim Tuksami loodud ideekavand Soorebane.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et osavõtt konkursist oli üle ootuste rohkearvuline ning nii Eestist kui välismaalt laekus hulk põnevaid ideelahendusi. „Arhitektide mõtted on olnud põnevad, nüüd võtavad töö üle insenerid, et välja selgitada võimalused võidutöö realiseerimiseks. Loodetavasti saame idee ellu viia ja demonstreerida, et ka elektriliin võib looduskeskkonnas olla atraktiivne.“

Žürii liige disainer Maria Pukk sõnas, et žürii hinnangul on võidutööl väga tugev nii vormiline kui tehniline lahendus. „Loodud on konstruktsiooniline tervik, mida on nauditav vaadata. Autor suudab mõelda nagu insener, kuid väljenduda nagu disainer, tunda on konstruktsiooni head tajumist“.

Ideekonkursi objekt oli Eleringi Harku-Lihula-Sindi 330/110 kilovoldi kõrgepingeliini planeeritav nurgamast Risti aleviku lähistel Läänemaal. Kuna mast hakkab paiknema kaitse all oleva Kuistlema raba ning suure liiklustihendusega Ääsmäe-Haapsalu ja Risti-Virtsu maanteede vahelisel alal, oli ideekonkursi eesmärk saada nii arhitektuurselt kui funktsionaalselt sobivaim lahendus antud asukohta.

Žürii otsustas 17 laekunud töö hulgast tunnistada võistluse võitjaks (preemia 4 000 eurot) ideekavandi märgusõnaga Soorebane, mille autorid on OÜ Part arhitektid Sille Pihlak ja Siim Tuksam.

Kõrgepingeliini disainmasti ideekonkursi žüriisse kuulusid arhitektid Toomas Tammis ja Urmas Muru, disainer Maria Pukk ning Eleringi esindajad Kalle Kilk ja Ain Köster.

Elering on elektri ja gaasi ühendsüsteemihaldur, mille peamiseks ülesandeks on tagada Eesti tarbijatele kvaliteetne energiavarustus.

Eesti Arhitektide Liit on arhitekte ühendav organisatsioon. EAL on 8. oktoobril 1921 asutatud Eesti Arhitektide Ühingu (EAÜ) õigusjärglane. EAL-il on 394 liiget, alates 2016. aastast on EAL-i president Katrin Koov.

võidutöö autorid Sille Pihlak ja Siim Tuksam

image

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments