Kutsekooli ehitusõpilased jätsid jälje Haapsalu ajalooliste ehitiste heakorda

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 13

Möödunud õppeaastal on Haapsalu kutsehariduskeskuse (HKHK) ehitusõpilaste käe läbi saanud korda ning muutunud nägusamaks mitmed Haapsalu ajaloolised ehitised.

Juba eelmisel sügisel alustasid puit- ja kiviehitiste restaureerimise II kursuse õpilased laetalade parandamist ja väljavahetamist Vanas apteegis. Lisaks osalesid restaureerijad Haapsalu Piiskopilinnuse peavärava juures oleva tugiseina betoneerimises ja sissesõidutee kordategemises. Sügisel sai ehitusplekkseppade tööga korda Haapsalu Linna Algkooli plekk-katus. Restaureermistöödes juhendasid õpilasi õpetajad Toomas Kivisalu ja Villu Vapper, plekksepatöid suunas õpetaja Tõnu Kraav.

Kevadel alustati taas ehitustöödega linnuses. Likivideeriti varingud peaväratorni juures ning restaureeriti torni katus. Eeltööd remonditöödeks viisid läbi I kursuse restaureerijad, lõplikult sai katus korda II kursuse õpilaste käe all. Kevadisse aega jäi ka Rootsituru kohviku piirdele lillekastide valmistamine. Tööde juures olid õpilastele toeks ja juhendajaks kutseõpetajad Toomas Kivisalu ja Villu Vapper.

Kuursaali kõlakoda sai uue korras välisilme tanu kahe eriala õpilastele. Ehitusplekksepad remontisid ja värvisid kõlakoja tsinkplekist katuse, restaureerimisõpilased puhastasid fassaadi vanast värvist ja katsid uue värvikihiga. Töid kõlakojas suunas õpetaja Villu Vapper.

Mitmekesiseid praktilisi ülesandeid said HKHK õpilased harjutada Raudtee- ja Sidemuuseumis. Plekksepad remontisid raudteejaama katuse ja korstnaääred. Raudteejaamas teostasid restaureerimisõpilased värvide sondeerimist ehk vana värvi eemaldamist. Paksu värvikihi alt tuli välja mitmeid värvitoone, mida aegade jooksul on jaama seintele kantud. Kätt sai harjutada ka puitdetailide taastamisel ja asendamisel. Raudteemuuseumil oli palve restaureerijatele vanade rongimudelite seisukorra hindamiseks, et saada ülevaade investeeringuvajadustest projektitaotluse esitamiseks mudelite kordategemiseks.

Suur tänu headele koostööpartneritele – Tõnu Tammesalu Haapsalu Linnavalitsus, Kaire Tooming Haapsalu Piiskopilinnus, Anton Pärn Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid AS ning Deana Põder Raudtee- ja Sidemuuseum.

Vastuvõtt uueks õppeaastaks on alanud ja kestab vabade õppekohtade täitumisel 30. septembrini. Vastuvõtukomisjonid toimuvad 18. juulil ja 18. augustil.

Fotod: HKHK
Ehitusõpilased (1)

Ehitusõpilased (2)

Ehitusõpilased (3)

Ehitusõpilased (4)

Ehitusõpilased (5)

Ehitusõpilased (6)

Ehitusõpilased (7)

Ehitusõpilased (8)

Ehitusõpilased (9)

Ehitusõpilased (10)

Ehitusõpilased (11)

Ehitusõpilased (12)

Ehitusõpilased (13)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments