Haapsalu esimene kaasav eelarve sai 18 ettepanekut

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

See lõik Metsa tänava kõnniteest tehti korda 2017. aasta kaasava eelarves raames. Foto: Arvo Tarmula

Kadi Saviir, Metsa tänav Foto: Arvo TarmulaKadi Saviiri sõnul nõuab mööda Metsa tänavat piiskopilinnusesse laste maänguplatsile jõudmine tasakaaluharjutusi ja jalgratta käe otsas kandmist. Foto: Arvo Tarmula

Reede keskööl läks lukku ettepanekute tegemine Haapsalu linna kaasavasse eelarvesse, nende hulgast valitakse välja, millele kulutatakse 20 000 eurot.

Reede õhtuks oli esitatud 18 ettepanekut, mida peaks selle summa eest tegema. Neist kaheksa on seotud teede-tänavate seisukorraga ja kõige enam mainitakse ettepanekuis Metsa tänavat, mis on haapsallaste hinnangul häbiväärses seisus.

Üks ettepaneku tegijaist, Metsa tänavas elava Kadi Saviir ütles, et kõnniteed tema kodutänaval on nii kehvas seisus, et mujalt tulnud külaliste ees on lausa piinlik. Rääkimata sellest, et igapäevane liikumine, eriti koos väikeste lastega, on tõeline kadalipp.

Võimatu Metsa tänav

„Kui laps veel väiksem oli, siis väiksemate ratastega käruga oli seal kohati täiesti võimatu liigelda,” ütles Saviir. Nüüd tatsab põnn ka omadel jalgadel, aga Saviir tunnistab, et lapse käest ta lahti lasta ei julge, sest kõnnitee on kohati ohtlikult auklik või puudub sootuks. Sellest, et laps saaks Metsa tänaval jalg- või tõukerattaga sõita, võib Saviiri sõnul vaid unistada.

Saviir nentis, et liigub Metsa tänaval hoopis sõiduteel, sest ainult seal on jalgealune sile. „Olen mõelnud, et kui politsei peaks mind kinni pidama, siis ütlengi, et võtku aga lapsevanker ja proovigu ise seal kõnniteel käia! See pole võimalik!”
Olukord on ohtlik, sest jalakäijad otsivad pidevalt ühelt tänavapoolelt teisele sõeludes normaalsemat jalgealust. Nii on see juba aastaid. „Räägime küll, et oleme lastesõbralik linn, aga see olukord küll lastesõbralik pole ja ma ei saa aru, miks linn sellega tegelnud pole,” märkis Saviir ja lisas, et kas või ühel tänavapoolel võiks kõnnitee korda teha.

Peale Metsa tänava mainitakse ka Posti ja Lahe tänavat, Õhtu kallast ja Väikese viigi ümber kulgevat jalgteed ning soovitakse mitme kergliiklus- ja jalutustee rajamist.

Muudest valdkondadest on soovid järgmised: Haapsalu Paralepa või Vasikaholmi randa avalikud dušid, teha pronkskuju Gunnari mälestuseks, rajada purskkaev kultuurikeskuse ette, puhastada prügist ja võsast raudtee veetorni ja veduri pöördsilla (veduripööraja) ümbrus, soetada vastupidav lauatenniselaud Haapsallu avalikuks kasutamiseks, püstitada Haapsalu sotsiaalmaja lähedale haljasalale laste ronimisvõrk, ehitada Promenaadi tantsupaviljonile katus, tekitada Haapsalu kesklinna avalikud WC-d, käivitada reaalteaduste huvikool.

Rahvas hääletab

Kõigist neist ettepanekuist võib võita kas üks, mis läheb maksma kuni 20 000 eurot, või mitu ettepanekut, mille hind kokku ei ületa ette antud piiri. Enne seda valitakse aga välja, millised ettepanekud lõpphääletusele pääsevad. Kõiki ettepanekuid hakkab alustuseks analüüsima komisjon, millesse kuuluvad linnavalitsuse liikmed: linnapea, linnaarhitekt, ehitusjärelevalve spetsialist ja kuni neli volikogu esindajat.

Haapsalu linna avalike suhete spetsialist Tõnu Parbus selgitas, et komisjon hindab ettepanekuid kindlate kriteeriumite alusel. „Esimene on teostatavus – kas pakutut on üldse võimalik teha. Teiseks hind – maksumus ei tohi ületada 20 000 eurot. Kolmandaks tähtajalisus – kas on aasta lõpuks võimalik asi ära teha. Ja neljandaks kasu saajate hulk – see peaks olema võimalikult suur.”

Kui finalistid on selgunud, saabub linnarahva kord valik teha. 1. juulist 17. juulini saab objektide poolt hääletada elektrooniliselt kohalike omavalitsuste istungite infosüsteemi VOLIS keskkonnas (www.volis.ee) ja Haapsalu linnavalitsuse kantseleis. Hääletada saab isikut tõendava dokumendi alusel. Igaüks saab anda vaid ühe hääle.

Kaasava eelarve menetlus võeti määrusena vastu

Sel aastal toimub kaasava eelarve projekt linnavalitsuse kevadel tehtud otsuse alusel, mida arutati ka volikogus. Järgmisest aastast reguleerib seda juba määrus, mis reedel Haapsalu linnavolikogu istungil heaks kiideti. See näeb ette, et linnavalitsus kutsub kõiki linna arengust huvitatuid tegema ettepanekuid hiljemalt 20. septembriks. Ettepanekute esitamise aeg peab olema vähemalt 60 päeva.

Ettepanekuid hinnatakse lähtuvalt alljärgnevaist kriteeriumitest:
1) vajalikkus ja olulisus Haapsalu linnale;
2) teostatavus eelarveaasta jooksul;
3) jätkusuutlikkus;
4) kulutuste põhjendatus ja eelarve läbipaistvus;
5) teostaja varasem edukus sarnaste ettepanekute elluviimisel.

Komisjonil on õigus esitatud ettepanek kaasavast eelarvest rahvahääletusele esitamisest kõrvaldada, kui ettepanek on vastuolus heade tavade või kehtivate õigusaktidega.

Komisjon avaldab ettepanekute hindamise tulemused hiljemalt 30. septembril. Ettepanekute lõplik paremusjärjestus selgub rahvahääletuse tulemusel hiljemalt 30. oktoobriks, rahvahääletus aga toimub vähemalt 20 päeva jooksul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Endine pätt
7 aastat tagasi

Taavile võiks selle raha üle kanda. Ta on nii palju head siin linnas teinud ja kindasti teeb veel. Ta ei hooli rahast vaid inimestest.

Et siis
7 aastat tagasi

2 järjestikust võimul olekut ei ole suutnud sellele valitsusele selgeks teha, mis linnas vaja teha on. Päris nali ikka.

oot oot
7 aastat tagasi

meenutagem valimisi kus suklese vali h22l lubas metsa tn korda teha v6i ma eksin !!! ainus mis juhtus lasti t2nav pigise kiviklibu kihiga yle SUURED T2NUD