Ridala volikogu hääletas Haapsalu nime maha

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Ridala volikogu nimearutelu_foto urmas lauri

Ridala valla nime poolt hääletas kaheksa volinikku. Volikogu esimehe Olev Peetrise käsi on püsti häälte lugemiseks. Urmas Lauri foto

Haapsalu nime pooldajad ähvardavad kahe omavalitsuse liitumise läbi kukutada.

„Äkki mõtlete ümber!” hüüatas teisipäeval Ridala volikogu esimees Olev Peetris. Volikogu oli just hääletanud, kas uue omavalitsuse nimeks saab Ridala vald või Haapsalu linn. Ridala valla poolt hääletas kaheksa, Haapsalu linna poolt viis volikogu liiget. Üks pooldas Haapsalu valla nime.

Sukles järele ei anna

Lääne Elu küsimusele, kas Haapsalu võiks nime osas järele anda, vastas Haapsalu linnapea Urmas Sukles eile: „Ei usu!”

Sukles ütles, et on Haapsalu volinikega eraviisiliselt aru pidanud. „Ega peale Haapsalu linna variante ole olnud,” ütles Sukles. Ka linnavalitsuse esialgu mitteametlik seisukoht on Suklese sõnul, et uus nimi on Haapsalu linn. Sukles märkis, et Ridala 3300 elanikku ühineb Haapsalu 10 460 elanikuga, keda on palju rohkem, peale selle on Haapsalu nimi vanem ja tuntum.

„Õnneks pole selle nime lukku panemisega kiiret, seega saab selgitada. Loodan, et jõuame kokkuleppele,” ütles Sukles.

Teisipäeva pärastlõunal toimunud Ridala volikogu istungil veeniski Peetris tükk aega kaheksat volinikku, et kui nood Ridala nime asjus järele ei anna, jääb ühinemine üldse katki. „Kui me nime osas kaubale ei saa, siis oleme kõigest ilma,” ütles Peetris mitu korda.

Peetris märkis, et siis pole Haapsalu liitumisega nõus, aga valitsuse komisjon lükkab Ridala ikkaga Haapsaluga kokku ja vald aga jääb ilma liitumiskompensatsioonist, mida riik maksab vaid vabatahtlikult liitunud omavalitsustele.

Peetris veenab volinikke

„Haapsalu on suurem. Me oleme sundseisus,” ütles Peetris. Peetrise sõnul pole Haapsalul vaja Ridalaga liituda, Ridalal aga on vaja, sest seaduse järgi ei saa Eestis alla 5000 elanikuga omavalitsusi olla. Peetris ütles, et teoreetiliselt oleks Ridalal võimalik liituda Lääne-Nigulaga, aga see oleks Ridalale kahjulik.

„Kui Haapsaluga koos oleks Uuemõisa põhikooli tegemine võimalik, siis Lääne-Nigula puhul ei tuleks see kõne allagi,” ütles Peetris. „Lääne-Nigulaga liitudes oleks Ridala oma nimest ilma nagunii.”

„Need pole ju läbirääkimised. See on ultimaatum!” ütles selle peale Ridala nime pooldav keskerakondlane Janek Hiiemäe.

Peetris ütles, et muus osas on läbirääkimised Haapsaluga sujunud väga hästi: liitumise eest antav raha on põhimõtteliselt ära jagatud, nii et Haapsalu saab 800 000 ja Ridala 300 000 eurot, mille eest vald remondib seltsimajad ja rajab kergliiklusteed. Uue omavalitsuse volikogus on 23 koha asemel 25 kohta, nagu tahtis Ridala. Peetris ise pooldab Haapsalu linna nime, nagu ka volikogu liige Reimo Nebokat (Reformierakond).

„Linna ajalugu on pikem. Kurb on vaid see, et pole ühtegi paika, mis jääks Ridala nime kandma,” ütles Peetris.

„Ainult emotsioonid on Ridala nime poolt,” märkis Nebokat.

Ridala volikogu liikme Valli Enderi (valimisliit Ühtne Ridala) meelest võiks loodava omavalitsuse nimi olla ikkagi Ridala vald, Haapsalu aga oleks vallasisene linn. „Vaat see oleks demokraatia,” ütles Ender.

Nebokati sõnul on Haapsalu nimi ja bränd tuntud väljaspool maakonda ja Eestit. Ridalat ei tea keegi, nii et Ridalale oleks kasulikum kanda Haapsalu linna nime. „Riigiga on lihtsam läbi rääkida,” ütles Nebokat.

Nebokati sõnul kaotaksid Ridala valla külad väga palju, kui Haapsalu asemel liitutaks Lääne-Nigulaga. „Ridala võiks ka kaheks lüüa, aga see oleks väga halb,” arvas Nebokat.

Nurina peale, et Ridala nimi ja identiteet kaob, ütles Nebokat: „Uus omavalitsus ei hakka säilitama külade identiteeti! Seda te peate ise tegema!”

Kolm halba valikut

Ridala volikogu liige Toomas Vallimäe (valimisliit Ühtne Ridala) märkis, et kui Haapsalu ja Ridalaga liitub ka Martna vald ja nimeks saab Haapsalu, siis ulatub linn Kasari jõeni Pärnumaa piiril. „Mis see siis oleks – see oleks siis Eesti kõige suurem linn?!” imestas Vallimäe.

Ender märkis, et tegelikult ei tahagi Haapsalu Ridala valda. „Tahavad ainult Uuemõisat ja Kiltsit. Ülejäänud mingu kus kurat,” ütles Ender.

Lõpuks nentis Peetris, et volikogul on võimalik valida kolme halva variandi vahel: kas lõhkuda vald ära, osa Lääne-Nigulale, osa Haapsalule; liituda Haapsaluga ja olla Haapsalu nimega nõus või liituda Lääne-Nigulaga. „Välja valida tuleks kõige vähem halb,” ütles Peetris.

Volikogu hääletab varsti uuesti

Ridala volikogu tuleb uuesti kokku 12. juulil ja hääletab nime asjus uuesti. Haapsalu ja Ridala liitumislepingu kavand on selleks ajaks tõenäoliselt juba valmis. Seal peab kirjas olema ka tulevase omavalitsuse nimi. Haapsalu ja Ridala ühinemiskomisjoni liikmena ütles Olev Peetris, et tema ise kirjutaks sinna Haapsalu nime: „Igal sajal juhul on Haapsalu tuntum ja teatum koht.”

Põhimõtteliselt võiks liitumiskomisjon lasta kirjutada Haapsalu nime lepingusse ka volikogu tahte vastaselt, lõpuks aga peab volikogu ikkagi liitumislepingu heaks kiitma.

Lääne-Nigula vallavanem, haldusreformi eksperdikomisjoni liige Mikk Lõhmus nentis, et olukord on keeruline: „Mõlemad nimed on aktsepteeritavad. Mõlemal poolel on õigus.” Lõhmus pakkus välja, et nime asjus võiks Ridalas teha rahvaküsitluse.

Ridala valla nime poolt hääletasid volikogus Toomas Vallimäe, Valli Ender, Janek Hiiemäe, Jaan Koppe, Toomas Schmidt, Matis Trei, Merike Kallas ja Ott Liivlaid.

Haapsalu linna poolt olid Olev Peetris, Raivo Õiglas, Kalju Hepner, Reimo Nebokat ja Anti Ratas.

Haapsalu valla poolt oli Aime Koit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
7 aastat tagasi

aga miks siis peaks hääletus olema ainult Ridala rahva seas? Mis tulemust me sealt ootaksime ja mis otsused sellest sõltuksid?

muidugi hääletus
7 aastat tagasi

Haapsalus elab ju u 3 x rohjem rahvast kui vallas.

hääletus
7 aastat tagasi

Kui teha hääletus, siis tuleks teha ju üldhääletus, kus hääletuses osalevad nii Haapsalu kui ka Ridala inimesed korraga. Siis selgub rahva tahe.

köis
7 aastat tagasi

Jah las rahvas tõmbab köit, see kes teise omavalitsuse rahva enda poole üle tõmbab, saab nime valida 🙂 Ja kui köis läheb katki, siis jääb liitumine ära :).
Nali naljaks. Kas Sinalepa ja Panga jm külad, kes on Ridala nimes nii kinni võivad ju oma külade nimesid muutma hakata – Ridala-Panga küla, Ridala-Sinalepa küla jne. 🙂

naljanumber
7 aastat tagasi

Olen kuulnud mingist kunagi eksisteerinud Ridali-nimelisest kohast. Haapsalu linn on ligi 800-aastane! Kutsuge nüüd oma mõistusenatuke koju ja katsuge vähegi loogiliselt mõtelda.

neh
7 aastat tagasi
Reply to  naljanumber

ikka 700-aastane aga Ridala on kindlasti vanem…

umbluu
7 aastat tagasi

Teeks köieveo,kes võidab?

Jüri
7 aastat tagasi

Ainuöige otsus : HAAPSALU LINN ,oli ,on ja JÄÄB !!!
Pange rahvahääletusele ! Peetris ja Nebokatt pole mingid otsustajad .
Nebokatt, kuidagi venepärane nimi .
Venelane? Nebo on taevas,aga katt mingi halb kiht ,nt hambakatt .

Janekile
7 aastat tagasi

Hiiemäe, miks sa varem ei mõelnud? ultimaatumist ja elanike tahtest rääkida on täna hilja, sellele oleks võinud mõelda siis kui umbusaldusega kaasa lõid. See näitabki kui ostetavad osad on.

Ridala vald ja
7 aastat tagasi
Reply to  Janekile

Haapsalu linn ja pole mingit probleemi

maakas
7 aastat tagasi

kuidas see siis välja näeb Läänemaa, Haapsalu linn, näiteks Rohuküla linnaosa või Jõõdre linnaosa või Panga linnaosa??? hiidlastel on Hiiu vald, Kärdla vallasisene linn. Ega see Haapsalu suurune küla polegi ju muud kui vallasisene linn.

sadwq
7 aastat tagasi
Reply to  maakas

Haapsalu vald ja Haapsalu linn. Asi lahendatud.

sadwq
7 aastat tagasi

Mida seal hääletada on?`Haapsalu nimi on ja jääb. Ridala kaob ära ja ühineb Haapsaluga ning elu ongi nagu lill.