Juhtkiri: Ridala nimekriis

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld

Ridala vallavolikogu on võimukriisist sattunud haldusreformikriisi. Vaevu sai  peaaegu aasta väldanud kibe võimuvõitlus Ridalas lõppeda, kui Haapsaluga läbi rääkides hakkas volikogus hoogu koguma vaidlus selle üle, mis saab loodava omavalitsuse nimeks: kas Haapsalu või Ridala, linn või vald? Nüüd ähvardavat nimevaidlus Haapsalu ja Ridala liitumise põhja lasta. Aga kas ikka ähvardab?

Haapsalu pole nõus nime vahetama. Ridalas polnud seni üksmeelt. Teisipäeval hääletas Ridala volikogu enamus Haapsalu linna nime maha. See, mis sündis enne ja pärast hääletamist, näitab, et Ridala suutis küll võimukriisist pro forma välja tulla, üksmeelest ja konstruktiivsest arutelust on asi aga väga kaugel. Ridalas küll vaieldakse, üks raiub oma, teine oma, aga ei arutleta, ei mõelda koos. Kohati võtab vaidlus lausa hirmutamise kuju. Vallavanemat üksmeelselt vahetanud võimuliidus nime asjas enam üksmeelt ei ole. Olukord, kus volikogu esimees püüab juba hääletanud volikoguliikmeid tulihingeliselt ja vahendeid valimata ümber veenda, nii et lõpuks määrataksegi uue istungi aeg ja uus hääletamine, on üsna pentsik. Eriti kui vaagida argumente, miks tuleb ümber mõelda, ja retoorikat, kuidas neid argumente esitatakse.

Kas on ikka õige Haapsalu nime vastu hääletanutele selgeks teha, et Ridalal ei jää muud üle, kui Haapsaluga nõus olla, sest Haapsalul ei ole Ridalat vaja, Ridalal aga Haapsalut küll? Tuletagem meelde – see polnudki nii ammu, kui Ridala ise Haapsalu kosjad tagasi lükkas. Kui elanike arv kõrvale jätta, siis kellel on ühinemist (ja ühinemistoetust) rohkem vaja, kas Ridalal või Haapsalul? Kellel on rohkem võlgu ja kibedam rahahäda? Kellel on uhkemad plaanid?

Kas on ikka nii, et Ridalal on võimalik valida ainul halva ja veel halvema vahel? Nimi nimeks, aga Ridala ei peaks ennast pidama nii nõrgaks ja viletsaks, et tal polegi muud valikut, kui kõigega juba ette nõus olla.   

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Saalomoni otsus
7 aastat tagasi

Haapsalu kodaniku aadress peab olema RIDALA VALD; HAAPSALU LINN: KOHTU TN: 13. U: SUKLES: Lambad alles ja hundid söönud.

Agu Sihvka
7 aastat tagasi

Riidsalu vald.

ämm
7 aastat tagasi

Hea artikkel.Ei ole Haapsalul Ridalat vaja.Nagu suurt trummigi.
Kas niipidi ei ole,et meil kõigil on üksteist vaja.

kindlasti
7 aastat tagasi

ei ole Haapsalu asula nagu siin eespool keegi arvab. Nõus ,et asulad on Uuemõisa ja võib olla mõni veel, kuid kuulsast ravi ja suvituskohana tuntud Haapsalust teha vald ,,see pole mõeldav.
Kui peame linna sünnipäeva siis on selle linna nimi ikka Haapsalu , mitte Ridala valla asula nimega Haapsalu.

mis jutt
7 aastat tagasi

see veel olgu.Haapsalust teha Ridala valla asula.LInn oli on ja jääb.Ning kindlasti on selle linna nimi HAAPSALU-ei miski muu. Ammust ajast enne meid kuulus kuurort HAAPSALU-kes küll seda ei teaks. Ütle kellelegi see nimi ja kohe elavneb– suvemõnud väikelinnas, mudaravi, vana linnus , ilus promenaadi jalutuskäikjne.
Rääkides *Ridala* teatakse küll ,et mitte kaugel Haapsalust selline koht olemas aga ei enamat mis kohale kuulsust ja nime teeks.

sorts
7 aastat tagasi

täpsustaks pisut seda nimeasja.
kui liitumisel saab ( ja peabki saama!) ühinenud omavalitsuse nimeks Ridala vald, ega keegi ju Haapsalu kui linna nime ää kaota!
juriidiliselt on Ridala vald, geograafiliselt uuemõisa, haapsalu, valgevälja asulad jnejne.

Ühinenud omavalitsust ei lubata niikuinii LINNAKS kutsuma hakata, seega oleks praegusele haapsalu linnale ju pläss hakata VALLAKS?

seega kuulake terve mõistuse (s.t. minu ja paljude teiste) häält ja tehke valmis Ridala VALD, mille ühe asula nimi on Haapsalu LINN.

muidugi on sukul jama,et ta ei saa enam linnapea olla….
ja kas suku peni selle välja kannatab? hakkab äkitsi vallavanemast urmast hammustama?

Mart
7 aastat tagasi

Nimeks ikka Haapsalu ,terve ilm teab meid selle nime all ,Ridala ei ütle isegi igale eestlasele mitte midagi .Kui kaob nimi Haapsalu linn,kaob ka Haapsalu pildilt . Kas seda tahategi?

Poku
7 aastat tagasi

Kas nimeks ei võiks saada Kaapsalu, nii saaks Piiteris ka paremini asju ajada.

mart
7 aastat tagasi

!Riid-ala Vald.

umbluu
7 aastat tagasi

Aablu,Aablu,A-B,hakka pähe!Aablu ja Oablu on Haapsalu Lääne-Eesti murrakus.Aablu Vald !