Galerii: Nõva kool osales noortekohtumiste pilootprojektis

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 9

Nõva ja Narva lapsed. Erakogu fotod

Aastal 2015 käivitunud noortekohtumiste pilootprojekti eesmärk on soodustada Eestis elavate 11-16-aastaste erineva emakeelega noorte omavahelist suhtlemist, teineteisemõistmist ja arengut. See on erineva kultuuritaustaga noortegruppide koostööprojekt. Nõva kooli projektitaotlus rahuldati täies mahus ja koolielu rikastamiseks saime kasutada 7 200 eurot.

Eesmärgid ja tegevuskava töötasime välja oma kooli meeskonnaga. Meie projekt kandis pealkirja „Minu väärtuslik elukeskkond”. Eesmärgiks olime seadnud noorte sallivuse suurendamise, erinevate rahvuste ja kultuuride mõistmise ning koostöö tähtsustamise. Valisime kohtumiste teemaks erinevate elukeskkondade tutvustamise, väärtustamise ja hoiakute kujundamise. See oli ka meie projekti oodatav tulemus.

Sageli unustame, et kodu ei lõpe korteri ukse taga või linna piiril, et elu tuksub meie ümber kõikjal, olgu see siis linn või mets. Loodame, et kõik projektis osalenud õpilased oskavad edaspidi üha rohkem märgata kodukoha erilisust ja väärtustada elu- ning kultuuririkkust.

Meie partnerid õpivad Narva Paju koolis. Põhitegevus oli noorte omavaheline kohtumine, kakskeelsuse integreerimine ja noorte valitud teemaprogrammi elluviimine. Kaasasime 12 õpilast ja kaks õpetajat oma ja partnerkoolist. Korraldasime kolm noortekohtumist: jaanuaris Nõval, veebruaris ja märtsis Narvas ning juunis Peraküla rannas.

Esimene kohtumine Narva Paju kooli õpilaste ja õpetajatega sai teoks Nõva koolis, Nõva looduskeskuses ja Haapsalus. Võtsime sõpru vastu vene keeles kirjutatud tervitusplakatitega. Sõbruneda aitasid tutvumismängud ja ainetunnid. Korraldasime looduskonverentsi, kus mõlema kooli õpilased tutvustasid oma kooli ja kodupaika. Töötubades valmistasid õpilased savist magneteid ja kujundasid projekti logo. Võitja logo kandsime särkidele, mida disainisime looduslaagris.

Kohtumisel Nõva looduskeskuses meisterdasime vastlavurri ja matkasime loodusrajal. Õppepäeva Haapsalus mahtusid raudteemuuseumi, piiskopilinnuse ja Iloni Imedemaa külastus, osalesime robootikatunnis innovatsioonikeskuses Innokas.

Narvas taaskohtusime sõpradega. Osalesime ainetundides, õppekäikudel Narva jõe äärde, külastame Narva raekoda, bastione ja Hermanni lossi. Mängisime vene ja eesti rahvamänge. Töötoas valmistasime loitsunuku ja külastame Astri keskust ning seal asuvat planetaariumi. Õhtuid sisustasid sportlikud lahingud võimlas, oli disko.

Suvise looduslaagri Peraküla rannas planeerisime eesmärgiga omandada teadmisi ja oskusi, mis on eluliselt vajalikud: telgi püstitamine, matkatarkused,vee- ja tuleohutusalased päästevõtted ja orienteerumine. Tähelepanu pöörasime turvalisusele looduses. Kõik vahemaad läbisime jalgratastel, ujusime, orienteerusime, mängisime jalgpalli ja tegime teatevõistlust., nautisime merd, päikest, tormi ja liikumist metsas, rannaliival ja seiklusrajal.

Eri rahvusest lapsed said omavahel suhtlemiseks teadmisi ja oskusi. Vaja on sotsiaalset kompetentsi, et üksteist mõista, ületada barjääre. Ei teki usaldust, kui koos ei tegutseta. Mõtleme juba uuele koostööle. meie koostööpartnerid olid Nõva looduskeskuse juht Kersti Järve, Kaitseliidu Lääne maleva tagalajuhataja Siim Jeeberg ja noorteinstruktor Kaidi Sits, orienteerumisspetsialistid Milvi ja Arne Kivistik, Lääne päästekeskuse Nõva komandopealik Marko Sultsing ja tuletõrjuja-päästja Aivar Pajuste, Lääne päästekeskuse operatiivkorrapidaja Risto Roomet, MTÜ Lukas Basket juhatuse liige Roman Temnikov, Roosta puhkeküla müügiassistent Kaidi Silver-Schöbe ja seikluspargi meeskon.

novalaager9 novalaager8 novalaager7 novalaager6 novalaager5 novalaager4 novalaager3 novalaager 2 novalaager 1

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments