Pentus ja Roode mõisteti Autorollo süüasjas süüdi, prokurör jäi otsusega rahule

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Autorollo
Autorollo kaubaauto Rohuküla sadamas. Foto: Urmas Lauri

Põhja ringkonnaprokuratuur jäi rahule Harju maakohtu neljapäevase otsusega, mille järgi jäid Autorollo kriminaalasjas kohtu all olevad Väino Pentus ja Siim Roode süüdi kõigis neile süüks pandud episoodides.

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri Maria Entsiku sõnul muutis selle kuriteo menetlemise esmalt keeruliseks asja maht. “Samuti on alati raske menetleda kriminaalasja, mille kohta laekub prokuratuurile teade aastaid pärast väidetavat kuriteosündmust. Tõendite kogumine pika ajavahemiku järel on alati keerulisem kui vahetult pärast sündmuse toimumist. Seetõttu ongi prokuratuur rahul, et hoolimata kõigist asjaoludest suudeti kohtueelse menetlusega leida piisavalt tõendeid Pentuse ja Roode süüdimõistmiseks,” ütles Entsik.

“Mis puudutab mõistetud karistusi, siis need on mõnevõrra leebemad sellest, mis prokuratuur küsis. Seetõttu kujundab prokuratuur lõpliku seisukoha edasikaebamise osas pärast kohtu motiveeritud otsusega tutvumist,” lisas Entsik.

Kannatanute esindaja vandeadvokaart Kristi Rande ütles aga BNS-ile, et kuna kohus jättis tsiviilhagid läbi vaatamata, siis suure tõenäosusega soovivad kannatanut apelleerida. “Kuid esmalt tuleb kohtu motiividega põhjalikult tutvuda,” lisas Rande.

Kuna nii Roode kui ja Pentus end kohtus süüdi ei tunnistanud, on ilmselt oodata apellatsioone ka nende poolt.

Väino Pentus tunnistati süüdi OÜ Autorollo maksejõuetuse tekitamises, maksevõime olulises vähendamises ja püsiva maksejõuetuse süvendamises, raamatupidamiskohustuse rikkumises, võltsdokumendi kasutamises ja omastamises ning teda karistati tingimisi kahe aasta pikkuse vangistusega kolmeaastase katseajaga.

2010. aastal ettevõtte sisulise juhtimise üle võtnud Siim Roodele mõistis kohus OÜ Autorollo maksejõuetuse põhjustamise ja dokumendi võltsimise eest rahalise karistuse 300 päevamäära ulatuses, mis Roode sissetulekut arvestades tähendab 7644 euro maksmise kohustust.

Samas jättis kohus tsiviilnõuded läbi vaatamata.

Kohtu all olev Siim Roode eitas aprillis viimases sõnas süütegude toimepanemist, Väino Pentus loobus viimasest sõnast. Kohtuvaidlustes nõudsid Pentuse kaitsja vandeadvokaat Marko Kairjak ning Roode kaitsja vandeadvokaat Natalia Lausmaa oma kaitsealuste õigeksmõistmist.

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Maria Entsik leidis kohtuvaidlustes, et Pentuse süü maksejõuetuse tekitamises, raamatupidamiskohustuse rikkumises, võltsitud dokumendi kasutamises ja omastamises on tõendatud. Selle kõige eest nõudis prokurör Pentusele kahe aasta ja seitsme kuu pikkust tingimisi vangistust viieaastase katseajaga. Tingimisi karistust nõudes arvestas prokurör asjaoluga, et kuritegude toimepanemisest on möödunud juba pikk aeg.

Siim Roodele nõudis prokurör maksejõuetuse põhjustamise ja dokumendi võltsimise eest rahalist karistust 500 päevamäära ulatuses, mis Roode puhul teeb 12 740 eurot. Lisakaristuseks nõudis süüdistaja Roodele ettevõtluskeeldu neljaks aastaks.

Menetluskulud tulnuks prokuröri hinnangul jätta süüaluste kanda, mis tähendab, et Pentusel tulnuks tasuda 5555,5 eurot ja Roodel 1878 eurot. Samuti toetas süüdistaja pankrotihaldurite poolt Pentuse vastu esitatud tsiviilhagi.

Mullu detsembri alguses Harju maakohtus toimunud istungil keeldusid Pentus ja Roode ütluste andmisest.

Roodet ja Pentust süüdistatakse ettevõtte maksevõime olulises vähenemises ja püsiva maksejõuetuse süvendamises ning võltsitud dokumentide kasutamises ning Pentusele on esitatud süüdistus ka raamatupidamiskohustuse rikkumises ja omastamises.

Pentus oli alates 28. juulist 2008 OÜ Autorollo ainuosanik ja juhatuse liige ning 26. aprillil 2010 sai ettevõtte ainuomanikuks ja sisuliseks juhiks Roode. Süüdistuse kohaselt oli omanikuvahetuse ajaks ettevõtte majanduslik olukord väga halb ning Roode korraldas koos Pentusega vara väljaviimise ettevõttest, et vältida vara müüki võlausaldajate nõuete katteks ja vabastada Pentus võlgade isiklikust käendusest. Peamiselt puudutasid need tehingud nelja veoki ja 11 haagise väljaviimist OÜ Autorollo põhivara hulgast.

Süüdistuse kohaselt kaotas OÜ Autorollo omandiõiguse varale väärtusega vähemalt 2,36 miljonit krooni, kuid vabanes kohustustest ainult 0,88 miljoni ulatuses. Seega tekitasid Pentus ja Roode ettevõttele ligi 1,5 miljonit krooni ehk 94 000 eurot kahju.

Samuti kasutasid Roode ja endise välisministri Keit Pentus-Rosimannuse isa Väino Pentus süüdistuse kohaselt OÜ Autorollo raamatupidamises võltsitud laenulepinguid, et katta näiliselt kassapuudujääki ja vabastada Pentus võimalikest tsiviilõiguslikest nõuetest.

Pentusele esitati süüdistus ka ettevõttele kuulunud sõiduauto Ford Tourneo müügist saadud raha omastamises ning raamatupidamiskohustuse rikkumises. Nimelt oli OÜ Autorollo raamatupidamine eksperdi hinnangul korraldatud ebausaldusväärselt ning seetõttu oli oluliselt raskendatud ülevaate saamine ettevõtte varalisest seisust aastail 2009–2010.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tean
7 aastat tagasi

Roosamanna paari keiss käib edasi,neil on teine paragrahv .Ju nad oma saavad ,3 päeva tingimisi .

?
7 aastat tagasi

Palju Keit sai?