Markku Lehtonen: Haapsalu – Ridala nimeprobleem

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu Ridala_illustratsioon Ott Vallik
Illustratsioon: Ott Vallik

Olgu kõik omavalitsusüksused seaduses vallad ja kui üksus näeb linna moodi välja, las kutsub ennast oma otsusega linnaks. Mõisaküla vist juba häbeneks.

Kuna aga Eestis on veel sellinegi terminoloogiline olevus nagu vallasisene linn, päästaks see Haapsalu – Ridala nimeprobleemi. Ehk Ridala vald vallasisese linnaga Haapsalu.

Kui riigisiseselt ei teata millega, kellega tegemist on, ei oleks see enam omavalitsusüksuse enda viga ja väljaspool riigipiiri, peamiselt turismiga seoses, poleks mingit probleemi „unustada“ sõna vallasisene ja järele jääks vaid Haapsalu linn. Ja kui välismaalt tuleks posti „Haapsalule“ või „Haapsalu linnale“ leiaks see nagunii Posti tänava halli majja või, kui nii otsustatakse, Uuemõisa mõisasse.

Markku Lehtonen

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
7 aastat tagasi

Nii palju rumalaid läänemaal?

Eedu
7 aastat tagasi

Et Ridalat ja Haapsalut ühendada peab esmalt Suklese ametist kõrvaldama.

puruvana
7 aastat tagasi

Nõuka ajal kuulus Maardu linn Tallinna alla.Kirjutasid aadressil Tallinn või Maardu või Kallavere–vahet polnud,kiri jõudis pärale.

paju kära
7 aastat tagasi

ei millestki. Olgu need vald ja linn koos või lahus, jääb ikka nii, et uuemõisa kaubandus ja teenindus on Haapsalu linna inimeste raha kulutamise koht. Palju see 2 tuhande inimesega valla rahvas ikka jõuab osta ja tarbida. Ainult et praegu läheb kasum Ridala vallale. Noh ja Panfilovka on nagu ta on olnud ja nii jääb praktiliselt Haapsalu äärelinnaks. Uuemõisa ja Panfilovka ühendada ka paberi peal Haapsaluks ja külad jäägu Ridala valda nagu nad siiani on olnud. Ei ole kuulnud, et ühegi linna laienemisel oleks jäänud kehtima küla nimi. Keegi rääkis eespool Ida-Virumaa fenomeenist. Jah seal on tõesti kõik endised kaevanduslinnakud… Loe rohkem »

Kustas
7 aastat tagasi

Küll on tore seda poleemikat vaadata Lihula inimese pilguga. Meil on need ühinemisraskused ja nimevalikud selja taga juba aastast 1999. Lihula sai linnaõigused 1993 ja peale vallaga ühinemist jäi tema staatuseks Lihula vallasisene linn ja aadressiks – Lihula vald Lihula vallasisene linn. Kas Haapsalu kuidagi tunneb endast kõrgemal seisvana? Eelnevalt on toodud palju näiteid ka teiste valdadega ühinenud linnade kohta. Ei näe ega kuule elanike nutmist linnaõiguste kaotamise üle. Ehk on siiski asi rohkem Haapsalu liiga pikalt juba ametis olnud linnapeas ja tema reformarite klubis, kust nõusolekut ei saa? See oleks ju suur kaotus kohalikus poliitikas Reformierakonnale.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Kustas

Kuule, lihulane Kustas, sina putkad ju Pärnu poole nüüd, nii et ära enam Haapsalu suunal teemat üles vôta. Lihula – ja linn?… Lubage naerda!

Tean
7 aastat tagasi

Mis te enam arutate,nimi oli ju pandud Suur-Läänemaa-Neeme .Liidab,mis ta liidab,hoopis maavalitsuse ära kaotab ja unistused kahest toolist talt ära viivad ainsa tooli. Aplodismendid.

Magus
7 aastat tagasi
...
7 aastat tagasi

Aga linn saab vist ka ilma Ridalata ilusasti edasi elada. Ridala aga ühinemisest ei pääse. Kui ise ei taha, sunnitakse lõpuks mõne teise vallaga ikkagi.

Urmas+Sukles
7 aastat tagasi

Haapsalu Uksetehase AS
Masti 8, 90401 Uuemõisa
Läänemaa

Vasja+Vase+tänavalt
7 aastat tagasi
Reply to  Urmas+Sukles

kahjuks ma ei loe kusagilt välja, miks ikkagi käib mõttetu ajaraisk nimevaidluse ümber. On Ridala vald ja vallasisene linn. kõigile üheselt arusaadav. või on hoopis küsimus selles, mis ameti nimi trükitakse visiitkaardile : linnapea või vallavanem. Linnapea ikkagi gramm kangem.

Peaga mees
7 aastat tagasi

Vallapea oleks veel kangem

???
7 aastat tagasi
Reply to  Urmas+Sukles

Mis see uksetehase aadress siin teeb? 🙂

MATS
7 aastat tagasi

Linnavõim usub, et matsid lähevad linna nimest pöördesse ja hüppavad õnnest, et oma tarealust maad ka linnaks kutsuda saavad aga vat pole nii. Lihtne inimene on rahul valla nimega. Suurushullustust põeb vist linnarahvas hoopis. Rahvaküsitlust on vaja!

Uuemõisa
7 aastat tagasi
Reply to  MATS

Mats, sul on õigus. Hoiame kokku. Ja “No`le” – mina küll ennast ei esitle, kui Haapsalust. Nii Uuemõisast kui Uuemõisast.