Microsoft viis kaks Haapsalu tüdrukut Veneetsiasse programmeerimiskoolitusele

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

girls in tech

Eesti delegatsioon Veneetsias. Erakogu

Haapsalu gümnaasiumilõpetajad Johanna Õun ja Berta Valdma said tänu suurepäraselt sooritatud ettevõtluseksamile Microsoftilt kutse koolitusele Itaaliasse, mille teema oli tüdrukud ja programmeerimine.

Microsofti programm Girls in Tech oli mõeldud äratama tüdrukute huvi programmeerimise ja koodikirjutamise vastu. „Suur osa koolitusest oli võrdõiguslikkusest,” ütles Berta Valdma.

Ettekanded ja töötoad olid mõeldud tüdrukuid inspireerima, naissoost eeskujud rääkisid oma lugusid. „Nad rääkisid, et kui alustasid 1990ndatel, rääkisid neile kõik, et tüdrukud ei saa programmeerijateks, see pole lihtsalt nende ala. See oli meeste ala. Nüüd on enamik Microsofti programmeerijaist naised,” ütles Õun.

Itaaliasse pääsesid Haapsalu tüdrukud tänu hästi tehtud ESP eksamile. ESP on lühend ingliskeelsest „Entrepreneurial Skills Passist” ja see on Junior Achievementi jagatav rahvusvaheline ettevõtlusteadmiste tunnistus.  Selle saamiseks tuleb läbi teha kolm etappi – õpilasfirma programm, enesehinnang ja ESP eksam. Läänemaa ühisgümnaasium arvestas seda eksamit ka koolieksamina. Veneetsia koolitust pakuti seitsmele Eesti parimale ESP eksamitulemusega tüdrukutele.

Enne reisi ütles Berta Valdma, et ei tunne tegelikult huvi programmeerimise vastu ja läheb koolitusele selleks, et näha Veneetsiat. Koolitus muutis ta meelt. „Mul tekkis programmeerimise vastu üsna suur huvi,” ütles ta. „Mitte nii suur, et hakkaks programmeerijaks. Pigem sain aru, et peaksin vähemalt mingil määral programmeerima õppima ja kasutama seda oskust oma põhierialal.”

Johanna Õuna koolitajatel kõigutada ei õnnestunud. „Pigem sain sealt kinnituse, et sellega ma tegeleda ei taha,” ütles Õun, kes kavatseb minna Tartu ülikooli meditsiini õppima. 

Koolitus peeti maikuus, reis kestis neli päeva ja osalejaid oli igast Euroopa otsast. „140 noort oli, lugesin kokku,” ütles Johanna Õun. 

Aga välismaalastega suhtlemiseks Haapsalu tüdrukutel aega ei jäänudki, sest seitsmeliikmeline eestlaste rühm osutus põnevaks, kiitsid haapsallased.

Töötoad ja ettekanded olid enamasti motiveeriva ja huvitekitava eesmärgiga, vaid üks töötuba läks tehniliseks oli oli liiga keeruline, leidsid tüdrukud. „Ei tundunud, et kolm päeva oleks pikad olnud. Meid aeti maast üles juba kell seitse, päevad olid pikad ja magasime hästi,” ütles Valdma.

“See oli kergelt feministlik üritus. Meie arust pole see Eestis nii suur probleem. Jäi mulje, et mujal Euroopas on naiste ja meeste vahe jäigem,” lisas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sadwq
7 aastat tagasi

Ei tea millal saavad ka poisid sellisel üritusel osaleda ja ka kutsekoolid???

whatever
7 aastat tagasi

Õnneks sa nüüd selgitasid.

yiuomk
7 aastat tagasi

Nii see ajude väljaviimise ettevalmistamine käib. Aga nagu ma näen siis kõik tüdrukud on õnnelikud et neid kohvile kutsuti. Ilmselt ei saanudki aru et osalesid värbamiskampaanias mille maksid nad ise kinni läbi tarkvaralitsentsi tasude.